Боб Дилън често се питал: Литература ли са песните ми?

След Нобелова награда, която получи, вече знаел отговора
Обновена: 11 дек 2016 14:40 | 11 дек 2016 14:40, Камелия Цветанова
15
Боб Дилън често се питал: Литература ли са песните ми?
Снимка: Reuters, архив

Американският певец Боб Дилън благодари задочно за присъдената му Нобелова награда за литература за 2016 г., съобщиха световните информационни агенции. Речта, която лауреатът изпрати до Нобеловата фондация, бе прочетена от посланичката на САЩ в Швеция Азита Раджи.

Още по темата

"Многократно съм си задавал въпроса "Литература ли са песните ми?", е написал Дилън.

"Благодаря на Шведската академия, че е намерила време да помисли по този въпрос и най-важното - че е намерила такъв впечатляващ отговор." Той признава, че ако по-рано някой му бе казал, че ще му бъде присъдена Нобелова награда, това би било равнозначно на предсказание, че певецът ще бъде на Луната. Дилън е също впечатлен, че вече е в списъка с любимите си писатели от детството - Нобелови лауреати.

"Когато пишех песни, смятах, че ще се изпълняват в кафенета и барове - отбелязва той. - По-късно, може би в "Карнеги хол" и "Лъндън палейдиъм". В най-смелите си мечти си представях, че ще записвам дискове и ще слушам свои песни по радиото. За мен бе голяма отплата да правя записи и да слушам свои песни по радиото - да имаш голяма аудитория и да се занимаваш с онова, което искаш. Това правя от дълго време насам - записах десетки песни и съм пял в целия свят."

Боб Дилън е автор на песните "Blowin' in the Wind", "The Time They Are a-Changin", "Like a Rolling Stone", издал е легендарните албуми "The Freewheelin' Bob Dylan" (1963) и "Highway 61 Revisited" (1965). Той стана първият музикант, удостоен с Нобелова награда в цялата й история.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
shrek преди 7 години
Не стига че е некадърен, ами е и нагъл *** бездарен!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз се питам на тоя подсмърчащ чемер, защо такива ихтибари му направиха?! Догодина и Васка Азиса и Пепа Синята прашka на Нобел!!!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свещена простота/ простотия!!!
6
0
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
следващата нобелова награда за мир освен да е за миро от каризма а? а? а?
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Гарчо1. В завещанието си евреина Алфред Нобел изрично е отбелязъл че наградите ще се раздават на други само ако няма ШПО бодящи евреи 2. В Шведската АКАДЕМИЯ СЕДЯТ 90% евреи 3. Роберт Цимерман вече има музикална. награда тя е също шведска и Дилън еше първия който я получи Казва се Пулър Мюзик прайс от ШЕФАСтикан Андерсон от АББА
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следващия нобел за литература сигурно ще връчат на някоя балерина, а тя ще се чуди дали балетът е литература, *** щом са й връчили нобелова награда, значи е.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Литература ли са пес - той беше млад, когато връстниците му, а и по млади от него умираха във виетнам, и пишеше и пееше против войната,! не една и две негови песни се пеят и до днес и съм сигурен че ти харесват, а иначе и чалгата доказва, че литерарурата се пее, чалгарите пеят с идолите си дори и запетайките!
2
0
 
10
 
! Отговори
гарчо преди 7 години
поредният евреин, не бе, не че не го харесвам, дори щях да да се изненадам повече, ако беше взел неква музикална награда.
1
16
 
7
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Гениален е!Ето това е истинска музика за ценители!

Спонсорирани публикации