У-лицата: Да разгадаеш киното

CinEd – филмите, с които преоткриваш света
1 авг 2017 13:07, Петя Славова
2
У-лицата: Да разгадаеш киното
Снимка: Личен архив

И днес Dnes.bg  ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политици и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

CinEd

Макар и най-младо като изкуство, киното често е било заплашвано от изчезване. Мнозина са предричали неговата смърт, но до този момент тя така и не се е случила. Филмите продължават да привличат публика – жадна за зрелище или очакваща да бъде провокирана от по-смислени истории. За всеки зрител си има филм, който може да го омагьоса и да му помогне да преоткрие собствения си свят.

А как подрастващите гледат на киното от миналото и оценяват онези филмови заглавия, превърнали го в Седмо изкуство ни показва програмата CinEd.

Вече втора година проектът въвлича учениците в света на киното и им помага да вникнат в материята му, да усетят техниките, с които то се прави. А да разгадаеш този език, изгледащ ретро за настоящите деца, свикнали да свързват киното предимно със зрелищни заглавия, изглежда само на пръв поглед сложно. Оказва се, че учениците съвсем естествено се свързват с подобни истории и са готови да ги коментират и размишляват върху тях с помощта на кино специалисти.

Ралица

Сред тях е и Ралица Асенова. Имала късмет родителите й да са киномани и да я вкарат от малка в киносалона. Израсла с филми, превърнали се днес в класика, тя без да има особена амбиция, а просто следвайки нещата, които харесва, завършва кино и театър в Сорбоната. Пътят й продължава в Италия, където следва и кинознание, а по-късно магистратурата й е свързана с политика и управление на културата в Европа. Именно в тези години се запознава и с колегите си, с които стартират програмата за кино образование.

Проектът идва от Франция – родината на киното и обхваща няколко страни на Стария континент, сред които Испания, Италия, Чехия, Румъния, Финландия. България също е част от него и от септември до сега близо 3000 ученици откриват  подбрана селекция от филми: в училище, в зала "Славейков" на Френския институт в София, в кино "Одеон".

CinEd събира младежи от 6 до 19 години, представяйки им различни кино истории, подходящи за съответната възраст и предизвикващ техните аналитични умения. Покрай филмите децата успяват да анализират и света около себи си и да го направят по-понятен, въпреки скоростта, с която се развива. Става по-лесно и да осъзнаят колко различно се възприемат образите на големия екран в киносалона от малкия екран на таблета или телефона.

Идеята в CinEd е хлапетата сами да преоткрият езика на киното и да го учат все едно учат отделен език – немски, английски... "Това е нова стъпка за тях и ако се отдалечат ги връщаме отново към нея", изяснява ни Ралица.

В програмата участват още Василена Василева, Радост Нейкова и проф. Мая Димитрова. И никой от тези специалисти не говори много за филмите. По-скоро оставя дискусиите за след прожекцията, когато заедно с децата и техните учители стигат до определени изводи.

"Няма правилни и грешни отговори, а по-скоро има мисъл към някои въпроси, които отвеждат до по-задълбочен анализ", казва Ралица и уточнява, че самата методология на проекта има за цел публиката сама да стигне до термините и понятията в киното.

"Най-важното за нас е децата да опишат един образ или сцена, която ги е провокирала. Чрез това описание, което е първа стъпка се достига и до по-задълбочен анализ, без да е нужно да се знаят понятията или да имат предварителна представа за историята на киното", обяснява още тя.

Киноакадемия

Освен тази програма, Ралица се залавя с още един решителен ход – тя и съмишленици искат да вмънат киното в самото учиище. Тази инициатива зависи до голяма степен от директорите на училища и от самите учители и тяхното любопитство. Тази година например с екипа на CinEd се свързва Даниел Симеонов, който преподава в основно училище "Неофит Рилски" в село Дерманци и е част от проекта "Заедно в час". Негово решение е да организира киноакадемия през лятната ваканция, а екипът на CinEd  с радост го подкрепя. Така показват филма на Трюфо "400-те удара" например.

"Присъствах на прожекцията на този филм и мога да кажа, че бе изключително емоционален момент, спомня си Ралица. – На прожекцията присъстваха деца, които нямат никакъв допир с европейското кино. Свикнали са да гледат предимно ужаси и екшъни, но въпреки това разбраха всеки детайл от сюжета. Именно затова, че са свикнали с жанровото кино, за малките зрители се оказва особено трудно да изяснят какъв жанр е филма на Трюфо. Това бе един от най-задаваните въпроси, но всъщност европейското кино трудно попада в подобно ограничение", изяснява Ралица.

Затова и тя, както и колегите й оставят децата сами да стигнат до този извод. Във филмите, които прожектират – румънски, финландски, българският "Подслон" на Драго Шолев и др. има и трагедия, и комедия, и драма.

"Това са важните филми, които е добре да не се пропускат. Направихме голяма крачка, защото самите деца запаметяват, научават за различни важни фигури в киното", уточнява още киноведът.

Екранът

Днес всеки гледа кино – дали у дома пред компютъра, таблета или в киносалона, няма значение. Но не всеки разбира от него. И именно възпитанието и въведението в начина, по който се е развивала визуалната култура са важни детайли, които биват изяснени от този проект.

"Заобиколени сме от свръх присъствия на екрани, но в тях се гледат предимно блокбастъри, а CinEd  запълва именно онази празнота, която проследява как се е появило и развило всичко. Хубавото е и, че програмата може да пътува и не е нужно да се прожектира филма единствено на екран в кинозала, тъй като много от по-малките населени места у нас нямат изобщо киносалони", разказва Ралица.

Всъщност не само учениците стават част от обучителния процес в проекта, но и техните преподаватели. За тях има специални срещи, в които киноспециалистите им показват как самите те да са медиатори на филмовите прожекции. Вече са направени 5 обучения на учители във Варна, Пазарджик, в София и са подготвени над 60 преподаватели.

Програмата продължава от септември с нови прожекции за деца и обучения за учители. Идеята е да се излиза все по-често извън столицата. А интересът също е налице – вече има записани учители и в по-малките наслени места, където прожекциите и обучениято предстоят. И то напълно безплатно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хубава идея, дано има на повече неща

Спонсорирани публикации