В Украйна изхвърлят политици на боклука - буквално

"Хората не виждат реални промени, не виждат справедливост"
Обновена: 16 окт 2014 20:29 | 16 окт 2014 20:28, Елка Василева
74
В Украйна изхвърлят политици на боклука - буквално
Снимка: YouTube

В Украйна изхвърлянето на политик на боклука не е метафора. А е нещо буквално: намерете заподозрян корумпиран чиновник, хванете го и го хвърлете в контейнер.

Онлайн клипове на няколко публични фигури, получаващи подобно отношение от банди от буйни активисти, предизвикаха както ликуване, така и отвращение, пише Питър Ленард от Асошиейтед прес.

Тази мода е част от по-общо загрубяване на политическия климат в Украйна на фона на тлеещия гняв от охлювската скорост на реформите и продължаващата корупция след свалянето на бившия президент Виктор Янукович през февруари.

"Хората не виждат реални промени... не виждат справедливост", казва Максим Лациба, ръководител на програмата за социално развитие в украинския Център за независими политически изследвания. "Погледнете социалните медии и ще видите всякакви картини, снимки и вицове по тази тема. Това значи, че хората подкрепят тенденцията".

С приближаването на парламентарните избори на 26 октомври обществените настроения изглежда са от полза за националистите популисти.

Първата жертва на наказанието с изхвърляне в боклукчийска кофа, за която бе съобщено масово, е Олег Руденко, общински чиновник в черноморския град Одеса, обвинен че е поискал подкуп от 45 хиляди долара. След като заобиколиха Руденко, активисти от силно националистическия Десен сектор се нахвърлиха върху него и го изхвърлиха в близък контейнер.

До дни записът на инцидента стана сензация, така както и самата практика. Политици на национално равнище - всички те мъже до момента - също бяха взети на мушка. До момента бе съобщено за над десет имитаторски случая.

Особено силно е недоволството от усещането за провал в обновяването на ползващите се с лоша слава за подкупността си съдебна система и полиция.

"Не можем да намерим справедливост в съдебната система. Има съдии, останали от времето на Янукович. Никой не ги е уволнил", каза Лациба.

В момента в Украйна е модерно да се говори за лустрация - чудноват термин, визиращ чистките на държавни служители в бившите страни от съветския блок през 90-те години на 20-и век заради принадлежността им към комунистическата система. В наши дни самоназначили се народни комитети, разочаровани от бездействието на правителството в Украйна, се заеха със задачата.

Критиците на тенденцията, която беше наречена "боклукчийска лустрация", се притесняват, че необузданите ексцесии може да станат още по-страшни с времето. Те критикуват полицията, че не е наказала извършителите.

"Мълчаливата и бездейна позиция на органите за защита на реда провокира така наречените боклукчийски лустратори към по-нататъшни беззакония", написа миналата седмица генералният прокурор Виталий Ярема. "Границата между правосъдието на линча и боклукчийската лустрация е много тънка".

Демонстрантите редовно обграждат сега парламента и заплашват да замерят депутатите с яйца и домати, ако не гласуват по начина, по който те искат. Одобряването на първо четене на поредица набързо скалъпени антикорупционни закони миналата седмица се случи точно при такива условия.

Някои смятат безочливо агресивните действия за наследство на четиримесечните улични протести, достигнали връхната си точка със свалянето на Янукович, който в момента живее в самоналожено изгнание в Русия. Тези протести варираха от предимно мирни събирания в началото до насилствени сблъсъци със силите за борба с безредиците към края.

Наследникът на Янукович на президентския пост - Петро Порошенко, беше избран с убедителен резултат през май. Той и другите нови лица яхват едно бедствие след друго на гърба на постреволюционната еуфория в Украйна.

Анексирането на Кримския полуостров от Русия, до което се стигна поради опасенията на Кремъл, че обръщането на новото украинско правителство към Запада може да доведе до загубата на базата на руския Черноморски флот, не охлади кой знае колко очакванията към новия украински режим.

Избухването на боевете в предимно рускоезичните източни части, след като въоръжени сепаратисти се опитаха да се откъснат от властта на Киев, осигури на правителството политическо прикритие. Мнозина споделят убеждението на новите власти, че бунтовниците са пряко подкрепяни от Москва.

Обявяването на номинално, макар и често нарушавано примирие в Изтока в началото на септември, обаче върна вниманието към все така слабия украински политически напредък.

"Потребителите размишляват за съдбата на националната си валута и перспективата за галопираща инфлация и всички се чудим какви други лишения ще трябва да претърпят украинците тази зима", пише коментаторът Егор Стружкин в седмичника "Комментарии".

Неотдавнашният скок в подкрепата за прекалено агресивния Олег Ляшко, чиято Радикална партия се очаква да бъде една от влезлите в парламента на изборите на 26 октомври, показва ясно обръщане срещу политическия ред.

Миналия месец, не желаейки да остане встрани от вълната на боклукчийски лустрации, Ляшко събра поддръжници в Кировград, за да хване новоназначения областен губернатор с обвинението, че е подкрепял правителството на Янукович. След като не успя да го намери, тълпата изхвърли в кофа по-нископоставен представител на регионалните власти.

Ляшко, огнен популист, известен с изцепките си с цел печелене на известност, твърди, че не разпалва страстите, а ги канализира.

"Когато не можете да оправите нещата чрез съда или когато прокуратурата и полицията не правят нищо, където няма закон, хората се радикализират", заяви той пред Асошиейтед прес.

"Обществото в момента е далеч по-радикално дори от нашата Радикална партия".
 

/БТА/

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: избориУкрайнаполитици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
3
 
! Отговори
читател преди 9 години
Брей,новина от преди 1 месец!Нашите СМИ може би скоро ще се престрашат да напишат нещичко и за избитите от десен сектор,за издевателствата на нац.гвардия, дори да си спомнят за Одеса.Смели български новинари,Слава че така смело и безкомпромисно пишете за събитията в "демократична" Украйна! Може по TV дори да покажат стройните с факли в ръце редици на млади украинцина 14.Х. и да преведат на български техните лозунги.Това е жива история-Германия -30-те години!
55
0
 
5
 
! Отговори
топурдини преди 9 години
Стези си действия и с двете си републики на Изток,Украйна е готова за всякакво членство.
54
0
 
6
 
! Отговори
ломпурди преди 9 години
ммдааа , няма лошо , трябва да се започне от Брюксел европарламата и с мноого по големи болуджийски кофи , и после в България , много *** наистина.....
53
1
 
7
 
! Отговори
бананова бьлгария преди 9 години
ЕЙ ТИЯ СА ГНОММИ ТЕ КО МИСЛЯТ ЧЕ КАТО ДОЙДАТ *** СЬДИИ И ЩЕ ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ - КОЛКОТО ИМА В БЬЛГАРИЯ . ТЬПИ ГАМЕНИ СА ТИЯ ОКРАИНЦИ В ЕВРОГЕЙСКИЯ СЬЮЗ ЩЕ БЬДЕТЕ РОБИ И САМО РОБИ В БАНАНОВА ОКРАИНА. ТОВА ЩЕ Е СЬДБАТА ВИ В ЕВРОГЕЯ.
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Хората не виждат реални промени, не виждат справедливост"Ами нормално е да няма, те "братята" ви американци тази дума са я забравили, заменена е от думичката "интерес" и по конкретно техният личен интерес.Така, че промени може и да има, що се касае до справедливост не мисля, заповядайте при нас да видите колко е справедливо всичко.
51
1
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
КАТО ИЗЛЮЧИМ ЧЕ ПОВЕЧЕТО ОТ ТИЯ СА ОТКРОВЕНИ НАЦИСТИ :) ТУК СЪЩО НЯМА ДА Е ЛОШО ДА СЕ ПОИЗХВЪРЛЯТ НЯКОЙ-ДРУГ ***
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направо ми напълниха душата. А ако пък видя и Станишката, Доганя и Хахото в кофите направо ще изпитам душевен оргазъм. И не само тях, разбира се.
49
0
 
13
 
! Отговори
??? преди 9 години
Какви хора, това са фашизоидни елементи, които сега в Украйна вилнеят и дерибействат, но дано обикновените хора навреме осъзнаят какво се заражда там и се вдигнат срещу тях. А който им се възхищава е с доста ограничени умствени способности и му дай сеир.
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
десен сектор - welcome home.......
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това ми хареса )))))
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
интересно , то откак почнаха да хвърлят политиците и чиновниците в украина мина вече месец сигурно та чак досега и ние тука гледам сме много напреде с новинките
45
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
популистки идиотщини!Що не се пробват така да хвърлят олигасите срещу които маймундана се събра?а показват 'смелост' срещу някакви мизерни кабинетни плъхове?
44
1
 
25
 
! Отговори
Огорчен преди 9 години
До 51 "браво" Смели са украинскитесоросоиди, и слава богу, че нашите *** не са чак толкова смели, че щеше да стане страшно от такива "смелчаци". А и то си е голяма смелост петима срещу един и то не много як. Ако бяха петима на петима щеше да стане интересно със смелия "украински народ". Ама хората разбрали-недоразбрали викат браво! Сеир да става!
43
3
 
20
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Поредната дивотия на "десен сектор"! Чудя се на нормалните хора как му се възхищават? Всеки *** може да го направи, нао какви са мотивите му? Просто пред парламента продълржават да висят фашизоидвине екстремисти-екскременти и веки, който не им задоволява капризите го бият или убиват! За каква "демокрация" говорим2 Познавате ли човека, който хвърлиха в кнтейнера, за да гтоворите! И на мен ми е писнало от продажни политици, но ми писна и от продажни "протестиращи".
42
2
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
оАнонимен 47 Да , амаако запчнем с Боко Тиквата и Роско Магистралката - негодника, тогава мо же! После Доган и Местан, а след тях, но е и по значение Куневица - Кукувица.
41
0
 
11
 
! Отговори
До 44 преди 9 години
Браво. Ето един разбрал истината. А то като гледам се изказват хора дето чули-недочули и разбрали-недоразбрали. Братя, на укруината е страшно. И въобще в света се мътят страшни неща, не си въобразявайте, че нас ще ни отмине. За съжаление идат лоши времена.
40
4
 
15
 
! Отговори
До 51 преди 9 години
укрите не са смел народ, а са *** народ. Злобен, жесток, безмозъчен, некултурен и напълно корумпиран народ без родина, герои и традиции. Щом като определят най-върлите убийци от втората световна война като свои "герои" и достойни за подражание????!!! Пълен анахронизъм. Сега при тях важи закона на беззаконието. Точно нашето време на СИК и ВИС. И на това му викаш "браво"? Отврат!!!!
39
2
 
15
 
! Отговори
любители преди 9 години
Долу фашистката хунта в Куев! Долу българските любители на фашизма - плевела, близашки, пожарникаря, някой си Шарлатанов и т.н.
38
16
 
7
 
! Отговори
браво преди 9 години
украинците са смел народ,българите няма как да им подражават
37
4
 
1
 
! Отговори
adssad преди 9 години
До АнонименTI si za trudov lager *** takuv, shte doide skoro i vasheto vreme tuk v Bg da vi chistim. Sieg Heil

Спонсорирани публикации