Кое е грип и кое - коронавирус или как ще се организира тестването

Изработването на ваксина - надпревара между държавите
Обновена: 25 авг 2020 23:34 | 25 авг 2020 23:33, Веселина Йорданова
28

Извънредната епидемична обстановка да бъде удължена до края на септември. Това ще предложи новият министър на здравеопазването професор Костадин Ангелов. Ще се сбъднат ли прогнозите за нова тежка вълна на заразата през есента?

"Мисля, че цифрите са колебливи. Все очакваме непрекъснатия спад, навсякъде около нас се наблюдават колебания. Като медици сме учили, че светът се е справял с инфекциозните заболявания, а в момента сме изправени пред поредното предизвикателство", каза за "Денят ON AIR" бившият министър на здравеопазването доктор Мими Виткова.

По думите ѝ трябва да се намери баланс между мерките, които предотвратяват заразата, и онова, което води до катастрофа на икономиката.

"Засега министърът коментира, че не очаква затягане на мерките в страната. Преекспонирането на проблема в началото на пандемията доведе до страх в населението и в част от медиците. Сега берем плодовете на този уплах. В населението има намаляване на страха, но за здравните специалисти не съм сигурен", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR ексдиректорът на "Пирогов" доцент Спас Спасков.

Той добави, че се забелязва медицински служители да бягат от медицинска дейност, което е изненадващо от гледна точка на лекарския морал.

"Мерките на по-големи стимули не са решение на проблема, проблемите са много по-дълбоки. Системите се оказаха неподготвени за този бум, голяма част от тези чрезвичайни мерки доведоха до създаване на недоверие в обществото. Целият ЕС не беше готов да реагира по адекватен начин", смята д-р Виткова.

Тя добави, че изработването на ваксината се превръща в надпревара между държавите, тоест кой ще се добере до "големия пай". Д-р Виткова прогнозира, че ще има увеличаване на страха в населението през есенно-зимния период. "Как ще се организира тестването за това кое е грип и кое коронавирус още не е ясно", категорична бе тя.

"Коронавирусът ни се стовари изведнъж. Сега вече знаем, че това предстои, ще има нормалните вирусни инфекции, ще се комбинират с коронавируса. Новият здравен министър проявява значителна активност, запознава се с проблемите на мрежата. Това ме кара да мисля, че ще предприеме необходимите мерки", посочи доц. Спасков.

Д-р Виткова разясни, че в много болници в провинцията има дефицит на медици, като според нея този проблем трябва да бъде разрешен с политика на държавата. "Трябва да създадем организация в конкретните болници. Тук е мястото на управителите на болниците да намират решения за съответното място", заяви от своя страна доц. Спасков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението е хвърляне на зарчета под определена сума/число не е заразен, над това число заразен може би. При температура заразен с висока вероятност и.т.н.Най важното е да няма болнични т.е. заразен ама да ходи на работа - като едно време в концентрационните лагери! Bushmens от България да работят трябва - би казал малкия джедай!
23
2
 
3
 
! Отговори
бг смешки преди 3 години
"докторката " явно не знае че коронавиурса си има симптоми ! ако го знаеш няма как да го сбъркаш ! но такова е нивото на българското здравеопзване ! некадърници навсякъде .
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 65Беж за тест, ама само за тези, които са богати!Да не си мислиш, че всеки българин, особено пенсионер, има излишни 100 лева, които се чуди как да похарчи?Особено най-рисковите групи, пенсионерите, които са и хронично болни, едва успяват да заделят пари за скъпи лекарства. Та само корона теста им липсва!
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От сега се знае че на болните от грип ще им казват че са болни от коранавируса
20
1
 
4
 
! Отговори
65 преди 3 години
Леле мале какво ще е наесен-само един Господ знае.И лабораториите разбира се.Всеки който кихне и го е страх от короната-беж за тест.Чудо ще е.А лекарите по 6-7часа как ще се чувстват с толкова сополивци, ужас.Що не почнат и те от вкъщи,дистанционно да ни лекуват.Като учителите.Нари щели да се пенсионират, ама няма да се рискуват.Много са важни.Тогава и продавачите, касиерите в магазините,шофьорите и те.Ей ,тия учители много ца умни се имат
19
1
 
5
 
! Отговори
50 преди 3 години
Ей ЛУМП ....НИ КАКВИ ШКАФЧЕТА ВИ СЕ ВЪРТЯТ В *** ТИКВИ Я ВИЖТЕ ХОТЕЛА НА *** В ГЪРЦИЯ !!!А РУСКАТА ВАКСИНА НЕ Е ТЕСТВАНА ДОСТАТЪЧНО -МУЖИЦИТЕ ГИ Е СТРАХ ДА НЕ ГИ ЗАДЪЛЖАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ. !!!!
18
1
 
4
 
! Отговори
50 преди 3 години
Ей ЛУМП ....НИ КАКВИ ШКАФЧЕТА ВИ СЕ ВЪРТЯТ В *** ТИКВИ Я ВИЖТЕ ХОТЕЛА НА *** В ГЪРЦИЯ !!!
17
3
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Руската ваксина струва 10 $ ! Тест за коронавирус в България струва 79 $ !!! Сега разбрахте ли защо е тоя вой срещу Русия и ваксината и ???
16
4
 
7
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Докато Мутрагеньо печели пари от вируса ,друга болест няма да има !!!
15
2
 
4
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Тия кога ще започнат да тестват само болни хора и ще спрат с тестването на здрави контактни?
14
1
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
В тая държава се умира само от коронавирус! Други болести вече няма ! За тях не дават пари от Еврофондовете!!!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е че нито лекарите, ниъо тестовете ще различат грипс от короната, защото са почти еднакви, а е къде къде по-удобно всичко да ги пишат корона - така че да ще става страшно ама дамо на хартия наесен.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е Бойко каза:''Внесъл съм 1 000 000 теста''.Пусна ги в лабораториите да му ги продават за да пълни шкафчето.Като свършат ще внесе още 1 000 000 теста.Това си е бизнес и няма здравно осигурен,плащаш си като поп!
11
3
 
17
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Няма да Ви помогне никакво удължаване на обстановката,на 2.9.2020 ще бъдете изметени завинаги от властта.всички сте за затвора включително и мошениците от НОЩ.Не трябва само оставка а да си понесете наказателна отговорност за измамата с коронавируса и досъсипването на здравеопазването и съсипването на малкото останало от българския бизнес.няма ли политици и псевдолекари в затвора,нищо няма да се промени.
10
0
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Твойто е като шопа в зоологическата градина пред клетката на жирафа:" Те такова животно нЕма,,.
9
1
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
До До 1ами точно това четаи там не пише нищо за това което питамчерта на СЗО и БЛС писанията какво друго
8
1
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
До А сега дезащото трябва да се установи количеството на вируса в организмаако е над 1 милион копия тогава е опасенако е под това число теста трябва да даде отрицателен резултат
7
3
 
4
 
! Отговори
do 5 преди 3 години
До До 1кой го е установил товакато всеки лекар ще ти каже, и това което е казал самия създател на ПСР тестатози тест дава правилен резултат само ако имаш ясно изразени симптоми за да насочи лечението в правилна посокаако нямаш симптоми правилността му е около 15%та кой е установил това което казваш фирмите дето продават тестовете или тия дето дават пари за тестванене е ясно но не е МЕДИЦИНАТАапропо много ясно че ако има симптоми трябва да се лекува за това няма спорспора идва от другите
6
2
 
12
 
! Отговори
А сега де преди 3 години
Какво знаем за вируса - много е заразен; има го в дори най-малките капчици в издишвания въздух; остава с дни активен върху стъкло, метал и пластмаса;Защо тогава трябва да ти бръкнат с пръчка до мозъка, за да вземат проба за тест?
5
1
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Има си и закон и стратегия.Важното е да ги четеш от правилното място.Не от сайтовете.