Учени имунизират срещу COVID-19 себе си и семействата си с "домашни" ваксини

Някои от тях продават недоказаните си ваксини
Обновена: 2 сеп 2020 21:03 | 2 сеп 2020 21:02, Нели Христова
24
Учени имунизират срещу COVID-19 себе си и семействата си с "домашни" ваксини
Снимка: БГНЕС

През април, още преди която и да е ваксина срещу коронавируса да е преминала през каквито и да е тестове, кметът на красиво островно градче в Тихоокеански северозапад кани свой приятел, микробиолог, да го ваксинира. Това се случва публично - във Facebook, пред очите на множество ужасени граждани.

"Да дойда ли да те ваксинирам?", пише Джони Стин, който ръководи North Coast Biologics - компания в Сиатъл, която се фокусира върху антитела. Стин дори уверява кмета, че не е заразен: "Не се безпокой, аз вече съм имунизиран, бил съм си ваксината няколко пъти". 

"Звучи добре", отговаря Фархад Гатан.

Когато обезпокоените граждани обаче се включват в разговора, той започва да защитава своя приятел с 25-годишен опит. След това започва да обижда неприлично потребителите.

Кметът не е единственият, който се възползва от домашната ваксина на Джони Стин. Няколко души плащат по 400 долара, за да са сигурни, че няма да се разболеят от коронавирус. 

Но това не е изолиран случай. Оказва се, че много учени по целия свят, които са нетърпеливи да бъде изобретена ваксина, която е доказано ефективна и безопасна, ваксинират със собствените си "домашни" ваксини себе си, семействата и приятелите си. Всеки един такъв учен е мотивиран от едно и също нещо - изключителните времена изискват изключителни мерки. Според логиката им, ако те имат достатъчно умения и опит да създадат ваксина сами, то те са длъжни да го направят.

Според хората, които ги подкрепят, стига процесът да е прозрачен и останалата научна общност да се учи от техния опит, в намеренията им няма нищо лошо. Но противниците на този метод са категорични, че колкото и добронамерени да са тези учени, те няма да ни научат на нищо, тъй като ваксините изобщо не са тествани. Още повече - те могат да причинят огромна вреда и да създадат фалшиво чувство за защита,

"Вземете го само вие и няма никакъв проблем. Но когато насърчавате други хора да приемат медикамента, вие се връщате в дните на патентната медицина и шарлатанството", казва Джефри Кан, директор на Института по биоетика на Джон Хопкинс Берман пред The New York Times.

Виждайки как хората умират по време на пандемията, Престън Естеп, учен от Бостън, решава да вземе нещата в свои ръце. Той изпраща имейл на свои познати лекари, химици и биолози с въпроса дали случайно нямат интерес за създаване на ваксина. Скоро те измислиха формула за пептидна ваксина, която може да се прилага чрез шприц в носа.

"Много е просто. Състои се от пет съставки, които можете да смесите заедно в лекарския кабинет, казва Естеп.

Ключовата съставка - малки парченца вирусни протеини или пептиди, които учените поръчват онлайн. Ако всичко върви по план, пептидите ще обучават имунната система да се защитава срещу коронавируса, дори без действителен вирус. Естеп взима ваксината сам. След това я дава на 23-годишния си син. Неговите помощници също я споделят със семействата си.

През изминалата седмица близо 30 човека от САЩ, Швеция, Германия, Китай и Великобритания са приели медикамента.

В историята има много учени, които тестват ваксините върху себе си. Но според експертите, подобни случаи рязко са намалели през последните години. Поне до появата на COVID-19. Така екип от 7 учени в Казахстан са първите хора, които тестват своята ваксина. Подобни практики има в Русия и Китай. Но проблемът с учени като Естеп и Стин не е, че те самите са взели ваксината, а че я продават на изплашени хора, без да са сигурни, че няма да има странични ефекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
Може. Но първо искам да си боднеш една доза ти. За да съм сигурен че е ок.
15
2
 
1
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
До АнонименРадев е издънка и храненик на БСП - вероятно всичките му успехи са подпомогнати от БСП. Той определено не е политик! Върти се някакви сложни структури и фантасмагории, които изобщо са неприложими и неефективни в нашите условия, да не говорим, че най-вероятно са конгломерат от напарфюмирани глупости...Старае се човекът, но не става! Той е свикнал да се подчинява, не да мисли със собствената си глава извън военното дело, вероятно, където му е показано ясно какво и как точно да прави
14
1
 
1
 
! Отговори
ФорматCефт преди 3 години
Проблема е че ако работи едни милиарди няма да отидат във правилните компании.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шарлатанството е световен проблем.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Не си съвсем точен. Истината е повече никакъв вирус няма да ги хваща. Остава да се изясни само дали срещу гробищните червеи помага.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
предлагам на желаещите различни видове ваксини. имам с белина, солна, сярна и каустик. действа бързо. няма да хванете вируса след това.
10
2
 
7
 
! Отговори
Гробаря преди 3 години
Браво,смелчаги!Дупчете се и скоро ще напълните трапа!
9
2
 
7
 
! Отговори
Мирише преди 3 години
Естеп? Стин? Дайте някоя английска фамилия моля! Стига с израелските, мирише на подкокоросване всички да се дупчат. Както се казва оФцете пак ги лъзгат едни тарикати.
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още глупости, моля. Измислете по- *** статии. Какъв ковид, какви 5 лева?
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 400лв. на човек и аз мога да ви ваксинирам.
6
1
 
3
 
! Отговори
ДААА преди 3 години
То и кока кола продава лимонада на висока цена, но не рИвем. Много *** се продават, шарлатани и мошеници бол на пазара, защо да не си продават ваксините, след като си вярват, че предпазват?!? Или едни милиарди са предвидливо заплюти от фарма хиените и никой друг неможе и нетрябва да печели? Всеки дпстатъчно информоран човек може да прецени САМ дали да закупи и ползва подобно ново нещо и как ще ни гарантират гигантите, че техните ваксини ще са по-добри и ефективни?
5
1
 
3
 
! Отговори
Д-р ДивоК преди 3 години
Тука прекалихте с лъжите!
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев,, приятелю, е най - влиятелния полиик с чисто минало. Няма никакви връзки с мафиоти, мутри, крадци, актвни борци, ЦРУ, КГБ и т.н. Човека си е родолюбец от класат. Взъзп8таван е като родолюец от дете, после работата му е бил да е родолбец. Каквото и да говориш, да плюеш по Радев а да защитаваш мутрата или оня, дето жена му беше офицер от ДС си е м а л о у м и е.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иминизирайте се с белина, чиста работа.Убива всички вируси, включително и вас, гарантирано.
2
1
 
18
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
И аз имунизирам с коженият шприц
1
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се имунизираш срещу измислен вирус ...това само великите умове го могат