Учени: Делта вариантът оцелява във вода до 72 часа

В студена вода му е по-трудно
27 авг 2021 20:33, Ния Христова
27
Учени: Делта вариантът оцелява във вода до 72 часа
Снимка: Pixabay
Делта вариантът на COVID-19 може да оцелее във вода до 72 часа. Това показва изследване на Руският държавния изследователски център по вирусология и биотехнологии "Вектор". 
 
Толкова е жизнеспособността и на другите познати варианти на вируса.
 
Миналата година учени изследваха колко време SARS-CoV-2 може да оцелее в питейната и морската вода. 
 
"В проби, симулиращи морска вода с различна соленост, съхранявани в лабораторни условия при температура 24-28 градуса, коронавирусът запазва своята жизнеспособност в продължение на 48 часа, независимо от степента на соленост. А в питейна дехлорирана вода - до 72 часа", пише "Известия", цитиран от ТАСС.
 
Изследването е показало още, че колкото по-ниска е температурата на водата, толкова по-кратко време оцелява в нея коронавирусът.
 
Вирусолозите подчертават, че оцеляването на вируса във вода не означава, че човек може да се зарази докато е в река или море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
А във болното ви въображение оцелява до появата на следващия модел вирус!
21
0
 
1
 
! Отговори
Juls преди 2 години
Вируса най - общо казано представлява обвивка от мазнина с РНК в центъра, затова не издържа ***, сапуна разтваря мазнини, затова не издържа на УВ и на висока температура, те стопяват мазнините, затова алкохола го убива, алкохола разгражда мазнините. От това всеки може да си извади заключение какви са шансовете вируса да отцелее например в морето или по ВИК тръбите. Естествено че е възможно да отцелеее във вода, но само при подходящи условия.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак измислените учени ще се огелпят сами в лъжите си, като от началото до сега.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, подобни изцепки, с които ни промиват вече повее от година, само ги чета да видя до колко низко може да падне фармамафията с платените джу рна ля ги. Осъзнавам че низините за тая световна мафия са безгранични. НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ, сатанистки изчадия адови!
18
0
 
6
 
! Отговори
Акварист преди 2 години
А па я се чудим оти от неколко дни аквариумните ми рибки кихат и кашлят.
17
0
 
17
 
! Отговори
путин преди 2 години
Не излизайте навън ,когато вали ръста на заболелите се покачва. Пийте само преварена вода. Или въобще не пийте вода . В бирата няма данни да оцелява.
16
0
 
12
 
! Отговори
майнатайм преди 2 години
илюминатите Търсят ни цаката.
15
6
 
2
 
! Отговори
Извод преди 2 години
Не пийте непреварена вода. Може да съдържа вируси.
14
1
 
16
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Тея учени , същите като унея ! Унея преди 2 дни писаха , че копали вируси у ледовете от преди 80 000 години и ги изследвали , а тея викат 2 дена в студена вода и умират. После хората били *** , че не вервали на учените !?
13
0
 
23
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Както обикновено - гръмко заглавие , оцелява 72 часа, в статията първото изречение : може да оцелее. Жалки сте вече в желанието си да плашите хората. Аз съм трансваксиниран, реално не съм, но се чувствам и самоопределям като ваксиниран
12
0
 
13
 
! Отговори
Тъй тъй преди 2 години
Вирусите са неживи. Те живеят в гостоприемната клетка. Ако вируса оцелява в някаква среда, това означава, че може да зарази клетка и да се възпроизведе. Няма такава глупост да оцелява, ама да не може да заразява...
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво ще пием? И с какво ще се къпем? Това е драма!
10
1
 
7
 
! Отговори
име преди 2 години
А в езеро може ли? За един приятел питам.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изследването е показало още, че колкото по-ниска е температурата на водата, толкова по-кратко време оцелява в нея коронавирусът. ----////---- Ясно. На "братушките" ще им забранят да ходят на море. Ще се къпят в Балтика и Северния ледовит...
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рибите и другите морски обитатели да са "хвърлили петалата", случайно? Не дишайте, не пиите и яжте, че ще хванете ковид отнякъде или отвсякъде.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете се! Стига с този страх! Какви са тия глупости?!?
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи като се запотя така и чипът ми нещо не работи!Що така?
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е той е летен за зимата имат друг да ни пуснат...
4
0
 
26
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
ЛЕЛЕЕЕЙ а пък първия кови-грип-измишльотина оцеляваше по 14 дена върху повърхности! Помните ли? Пак ли рестарт на измишльотините? Златните рибки забравиха ли вече какво се е случило преди година- година и половина? Ще пуснете ли пак фалшиви видеа с хора, падащи по улиците? Този път от делтаизмишльотина? Аз лично чакам новите тик-ток танци на медицинските сестри в празните ковиотделения, това си беше добро шоу. Дано не са се усетили да им забранят тоя път.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно как в студената вода по- трудно оцелява, а ваксината се съхранява във фризери. Понастоящем в етикетите на ваксината Pfizer и BioNTech се твърди, че тя трябва да се съхранява при минус 80 и минус 60 градуса по Целзий.