Училищата не искат сами да решават кога децата да учат ротационно

При Делта варианта има повече заразени деца, но не са настанени в болница
13 окт 2021 21:09, Петя Славова
22

Тревожна е ситуацията в страната с коронавируса, като за последните 24 часа са регистрирани рекорден брой новозаразени с COVID-19.

От утре влизат в сила нови ограничения за София.

Ръководствата на училищата в София обаче не са съгласни сами да организират ротационен принцип на обучение при повече заболели.

"Трудната част е свързана с това да се обясни на родителите необходимостта да се случи точно сега. Това създава голямо неудобство на родителите, родителите на по-малките трябва да останат с тях.

Другата трудна част е това как един час учителят да бъде присъствено, след това дистанционно. Спецификата на преподаване е коренно различна в двата формата, но е незабележима за цялото общество", коментира пред Bulgaria ON AIR директорът на 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

Още по темата

Според здравния министър обаче трябва да се действа индивидуално за всяка община или училище спрямо ситуацията.

"Не са ли те тези, които най-добре могат да преценят дали може да се проведе нормален учебен процес. Те би трябвало да кажат при тази ситуация "Не може, трябва да минем на онлайн обучение. Половината са тук, половината са вкъщи, не става." Смятам, че те трябва да вземат тази мярка", отсече Кацаров.

Заради Делта вариантът има повече заразени деца, но не и настанени в болница.

"Към вчерашна дата са 121 деца, при положение че има над 5 000 души хоспитализирани", каза проф. Мира Кожухарова.

"Последните, които ако се стигне до затваря, ще бъдат училищата. На този фон в цялата страна са заети две трети от Ковид леглата", допълни д-р Кацаров.


Ситуацията в болничната система е напрегната, но е добре организирана и работи, казват здравните власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уви - Родителите и Учителите са виновни пред децата си, че не се ваксинираха! Едните бутат, другите се плашат - но са виновни и двете страни - страдащи са децата.
20
0
 
10
 
! Отговори
В моя клас има 2 преди 2 години
деца, които са на ДО по изрично желание на майките поради хронични здравословни проблеми. Но има и майка, която гледа малкото си бебе и категорично отказва "да бъде бавачка и на голямото". Ако оставим на тях да решават, ще си издерат очите и всяка ще е права за себе си. А как ще се разберат по 25 -30 майки или бащи във всеки клас? А всички родители в едно у-ще? Защо трябва да се настройват родителите едни срещу други и срещу учителите, а министрите да си измиват ръцете с "местните власти"?
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен123 преди 2 години
Асен Александров директорът на 51 СОУ. Явно, и този човек има сключен договор с медиите... От две години насам, само от него вземат интервюта.... Само той се изказва, по всички въпроси.. Защо не питат, другите директори из провинцията, учители. Те на какво мнение са.
18
2
 
22
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Кацаров, учителите не са нито вирусолози, нито докторчета !!! Докога ще прехвърляте горещият картоф на тях?
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не заради грипна вълна имаше грипна ваканция сега може да не е ваканция а дистанционно обучение видяхме че и такова може
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно за какво са минисерствата те да решават ама те решили училищата да решават Решения или Батак голям батак
15
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувайте за бибитко и всички ще си стоите в къщи, под ключ.
14
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога досега не е имало ротационно обучение заради един грип.
13
1
 
28
 
! Отговори
Господа министри на преди 2 години
здравето и образованието, можете ли да си седнете на зад--те части и да си изпълните задълженията и отговорностите, а не да обикаляте от телевизия в телевизия и да обяснявате, че РЗИ и училищата решават самостоятелно? Министерския пост означава и отговорност, освен министерска заплата!
12
8
 
11
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
А когато НОЩ командва беха лоши, а? Сега, като е на гза на уважаемите господа директори и директорки стана неудобно. Гледайте ме в устата: пчка ви мйчна. Сега лапате чрката и мълчите, ясно?
11
0
 
19
 
! Отговори
Ppp преди 2 години
МинистЕра не иска да поема отговорност. Типично за него и този който му е дал тази позиция.
10
1
 
21
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
"какъв е проблема, правиш родилска среща ,родителите гласуват как да продължи обучението и това е." - Ами проблема е например, че родителите нямат единно мнение и ще се изпокарат, а после ще прехвърлят всичко от болната глава на здравата, т.е. на учителите. Те, от своя страна, не знаят на кой Господ до се кланят - ако е дистанционно, защо е; ако не е - защо не е?! Друг проблем е, че родителите се вживяха в ролята на началници и ако не им угодиш, почват да уволняват и да налитат на бой.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е грип а оставиха всяко уще да си решава при грип имаше грипна ваканция сега може и дистанционно
8
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, кога ще питате нас ,родителите, как искаме да бъдат третирани децата ни?! Ще гризнете дървото накрая.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5: Болестта винаги съпроводена със симптоми. По това се различава от здравето и по симптомите се констатира болест. Другото е теория на вероятностите.
6
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какъв е проблема, правиш родилска среща ,родителите гласуват как да продължи обучението и това е.
5
5
 
22
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Не стават така нещата. Учителите хем присъствено, хем дистанционно. А ако някой предлага първо да изкара присъствено, а след това до вечерта дистанционно, той ли ще плаща 14 часов работен ден и осигуровки ? Тъй не става, с две дини под една мишница. Тъй че министерството да избира и ТО да решава.
4
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болните в къщи, здравите на училище. Както винаги е било по временна грип.
3
4
 
11
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Ами прави са, аз трябва да вземам решенията кога да се прави масова ваксинация на учители и ученици с моите инжекции разбира се.
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"При Делта варианта има повече заразени деца, но не са настанени в болница" Теста ми го говори, звездите също - децата са болни от тест.