Тестването в училище - докато заболеваемостта не падне под 250 на 100 хил.

Министрите на здравеопазването и на образованието регламентираха процеса
Обновена: 8 ное 2021 22:09 | 8 ное 2021 20:26, Веселина Йорданова
149
Тестването в училище - докато заболеваемостта не падне под 250 на 100 хил.
Снимка: БГНЕС

Министрите на образованието и науката акад. Николай Денков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издадоха заповед, която регламентира подробно процеса на тестване в училищата. С нея те правят задължителни за изпълнение Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които са актуализирани съобразно новата обстановка, съобщиха от МОН.
 
Според новите насоки присъственият учебен процес ще изисква изследване на учениците с щадящи бързи антигенни тестове за COVID-19, докато 14-дневната обща заболяемост падне под 250 на 100 000 души. Изключение ще се прави за децата с валиден документ за преболедуване или с отрицателен резултат от лабораторно изследване, а за учениците над 12 години - и ако имат документ за ваксинация.

Изследването се извършва в училището, с изключение на учениците със специални образователни потребности, които се тестват вкъщи. В случаите когато присъственото обучение се възобновява в дни, различни от понеделник и четвъртък, тестване се извършва в първия присъствен ден от седмицата. Ако първият присъствен ден е вторник, следващото изследване се прави в четвъртък. Ако първият присъствен ден е сряда или петък, следващо тестване през седмицата не се извършва.
 
Изследването на учениците се извършва в класната стая на паралелката от поне две лица, определени от директора (педагогически, непедагогически персонал, медицинско лице и/или доброволци). Доброволци могат да бъдат родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

В документа са подробно разписани четири задължителни протокола за поведение при съмнение или случай на COVID-19 в училището.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички овластени сте за затвора, където бай Ставри и Сие да ви тестват всеки ден!
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предупредих директорката на детето ми днес, бъде ли тестван с близалка или бъркане някъде - то тя става пътник. Готов съм да е излежа с всички последствия.... остана с отворена уста ... Само да ми посегнат на детето ... Кацаров, ще го преследвам докато съм жив!!!!!!
100
0
 
9
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
Заболеваемостта? хахаха! Каква заболеваемост говорите при деца бе? Когато те въобще не го усещат? Това да не е обикновен грип та да се тръшкат болни? Изкарват го без да усетят и това е най-добрата природна ваксина. И са вече безопасни за другите. Ама това май не ви е финансово изгодно, а? Искате да събирате с чували трупове и пари от фондовете на хуманистите, дето не искат населението да намалее и се борят със зъби нокти за всеки живот?
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще падне дам, някъде май-юни догодина и то ако не се пръкне някаква по-свирепа мутация.
98
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да е верен теста трябвало децата да не са яли или мили зъби или пили вода .Как ще стане тая работа? От сега пълен провал !!!!
97
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колективното плюене в училище е откровена глупост!И ако изборът на вида тест заслужава похвала, то начинът на тестване е абсолютно неприемлив за всички страни в процеса по различни причини, но най-вече заради опасността от заразата, с която иначе се борим решително и категорично.Какво искате най-после - да убивате или да предпазвате народа си?
96
1
 
20
 
! Отговори
ЗАПАЗЕТЕ ДЕЦАТА СИ! преди 2 години
С БЕЗРАЗБОРНОТО ПЛЮЕНЕ ПО ТЕСТОВЕ И В УИЛИЩАТА --УМИШЛЕНО ЩЕ СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА ЗАРАЗАТА ОТ К-19!
95
4
 
8
 
! Отговори
тестове-плювалници преди 2 години
СА АКТИВНИ РАЗПРОСТРАНИТЕЛИ НА К-19 СРЕД ДЕЦАТА!ЦЕЛТА Е ---ДА СЕ ЛИШИ БЪЛГАРИЯ ОТ ЦЯЛО ЕДНО ПОКОЛЕНИЕ И РУСКИ ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРИТЕ!
94
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До долния прав си че една лъжа повторена сто пъти става истина за съжаление. На това се разчита и в случая. Предишните били крадци а сегашните са лъжци и ни измамиха вероломно с тези сертификати но то се връща скоро лъжите ще излязат на яве. На години съм и имам достатъчно голям жизнен опит.
93
0
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
До оффАми не е десетки пъти по-висока хоспитализацията. Това, което се случва е в благодарение на денонощната мозъчна промивка от новини и статии и прочие. По същата причина е и задръстването на здравната система, ама причинено следствената връзка някак не се взима под внимание
92
14
 
3
 
! Отговори
offfff преди 2 години
До (-_-) И сто пъти да го напишеш все тая! Как не разбрахте, че при тази инфекция хоспитализацията е десетки пъти по-висока от грипна инфикция? Това затормозява и без това задъхващата се здравна система и не дава възможност аз адекватно лечиние, както на ковид пациенти, така и на останалите заболявания. В резултат натова, имаме в пъти по-голяма смъртностДостатъчно бавно ли го написах за теб?!
91
0
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Така значи и още веднъж да напиша, че само преди няколко години утвърден стандарт за обявяване на каквато и да било епидемична обстановка е 200 на 10000 {двеста болни на десет хиляди души население}Така и сега как стана сто хиляди?? Какво означава това? Като вдигнеш критерия десет пъти съответно никога няма да се достигнат задоволителните нива.. И какво следва - мерки! Ненаучни, излишни от медицинска гледна точка..
90
4
 
1
 
! Отговори
до 102 преди 2 години
Глупав ли си или се правиш на такъв?
89
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега тестване на децата, след няколко месеца ще ги ваксинирате!За да ходят присъствено децата на училище само ваксинираните, след като родителите се съгласиха децата им да се тестват, ще се съгласят и на ваксини за учениците !
88
6
 
6
 
! Отговори
СЛЕД ИЗБОРИТЕ преди 2 години
Ще заразяват масово и децата ви с "ТЕСТОВИТЕ ПЛЮВАЛНИЦИ"!..РУСКИЯ ГЕНОЦИД ОТ РАДЕВ , СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ ---Е ФАКТ!
87
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните ученици също трябва да се тестват. Те също се разболяват. Защо ги изключвате?
86
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На партийно събрание в ТКЗС то обещали да раздават на членовете хляб. На следващото събрание Нане пита дека е лебот. На по следващото Вуте пита дека е Нане. ...
85
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влизайте доброволно в ТКЗС то за да не ви спират от училище детето. Ха ха ..
84
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
заболевоемостта никога няма да спадне, докато давате зелени сертификати на ваксинираните да сеят заразата. Защото те това правят и никакви документи не могат да го предотвратят. Освен това вече е време пак да ги набодете, че антителата им изфирясаха вече.
83
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добре се знае че тестовете са менте и никога няма да паднат точно за това че са фалшиви и удобни на фашистката хунта. Ще го разберете но по трудния начин. Тестовете са точно направени за целта на мероприето пандемия и НСРед хайде боцкайте се...