"Омикрон" ще натовари сериозно цялата здравна система

Заболяването протича по-леко, но вариантът е много по-инфекциозен
Обновена: 28 дек 2021 15:05 | 28 дек 2021 14:30, Камелия Цветанова
133
"Омикрон" ще натовари сериозно цялата здравна система
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На здравната система няма да и е леко с новия вариант на коронавируса Омикрон, съчетан с грипа. Това обясни  имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов пред Нова телевизия. По думите му най-натоварени ще бъдат личните лекари.

„Общопрактикуващите лекари ще бъдат най-натоварени в случая. Хората се обръщат веднага към тях за помощ. Като прибавим към това и започналото бавно развитие на грипната епидемия - никак няма да е леко на здравната система”, уточни той.

Още по темата

Акад. Петрунов посочи, че все още няма сериозни данни за начина на протичане на Омикрон. „Засега знаем, че заболяването протича по-леко, но вариантът е много по-инфекциозен. Вирусът се разпространява бързо и обхваща много повече хора за кратко време”, поясни специалистът.

Имунологът се обяви за стимулиране на масовата имунизация. „Вече има достатъчно данни, че имунизацията с наличните ваксини води до значително намаляване на случаите и на Омикрон инфекцията. Тези ваксини действат по-слабо към новия вариант, но действат до такава степен, че да предотвратят силното му разпространение”, коментира той.

Алергологът припомни и двете основни функции на ваксините срещу COVID-19: „Да намалят тежестта на заболяването и да предотвратят смъртните случаи”, каза акад. Петрунов и посочи необходимостта от поставянето на бустерна доза.

Коментар от него дойде и за късните последици от коронавируса. Допълни, че се смята, че не по-малко от 20% от всички прекарали инфекцията, ще развият така нареченият късен или дълъг COVID. „В момента се говори, че коронавирусът е повече сърдечно-съдово заболяване”, поясни той.

Акад. Петрунов посочи, че напълно подкрепя имунизацията срещу COVID-19 при деца от 5 до 11 години. Той отправи и апел: „В никакъв случай не се притеснявайте. Ваксината е изпитана на хиляди деца. Тя не е доказала никакви по-големи странични реакции или вредни феномени, в сравнение с възрастните”, добави имунологът и обясни, че предстои епидемия именно на младите.

За финал той коментира и дали смята, че 2022 ще доведе до края на пандемията. „Не бих казал, че това нещо ще е възможно, спрямо това, което се развива в момента. За мен тя ще намалее. Плюс това ние ще свикнем да живеем с пандемията, спазвайки мерките. Тя ще затихне, но никой не може да каже дали няма да се появи нов вариант”, прогнозира акад. Петрунов.

Експертът допълни, че изменчивостта на вируса е значителна. Затова обясни, че колкото повече имунизирани хора има, толкова по-малко вирусът ще се променя. „Имунизацията не помага само за това вие да не боледувате или починете с болестта, но и да намалите вероятността от мутация на вируса”, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: болницаОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
2
 
! Отговори
Анти-ковидфашизъм преди 2 години
Здравна система???? Че то има ли такава само платени УБИЙЦИ СА ТАМ СИТО В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ ЯДЪТ БОЙ ОТ НАРОДА ЗА УБИЙСТВАТА КОИТО ИЗВЪРШАТ В КОВИД ОТДЕЛЕНИЯНА.ТОВА Е ФАКТ ИДЕТЕ И ГИ ВИЖТЕ КАК СЕ ЗАДЪХВАТ ПЪЛНО НЕХАЙСТВО И БЕЗХАБЕРИЕ НЕ ЛЕКУВАТ УБИВАТ
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами нека гръмне тая здравна система де, ще ми се да не плащам здравни задължителни осигуровки, а да си плащам като поп като ида на лекар, като чуя нещо задължително и ми призлява, пенсионни осигуровки, гражданска отговорност, здравни осигуровки.....
109
2
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Здравна система в България?!Вие добре ли сте?
108
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 2 години
Бе, много плашливи станахте, кога взеха да ви плащат за алармата и натиск за ваксиниране, бе. Пусти сополи, сринаха българскато желязно здравеопазване!
107
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната статия пълна с противоречиви твърдения. Толкова много лъжете, че се оплитате и се получава неква пълна безмислица, после що не ви вярвали хората - на лъжи как да вярваме?
106
2
 
10
 
! Отговори
СРС преди 2 години
Е колко години и милиарди лева са нужни да я подготвим тая здравна система да не се претоварва?! Обясненията стават все по-глупави и абсурдни, чак е обидно за по-умен човек да ги слуша.
105
1
 
9
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
Абе Дедо Петрункьо, какво викаш ваксините са поставени на хиляди деца? А колко години са наблюдавани тези деца, което всъщност е наложително при тестване на един препарат. Позволи ми да позная. Нула години са наблюдавани. Защото тестването в сегашната наука и развитие се счита за досаден и бавен процес генериращ загуби. Е затова си караме старите коли и ви не щем бъркочите. А то бягай да ваксинираш твоите внуци с бустер и подсилваща доза. А горе като отидеш ще има много да отговаряш и да плащаш.
104
2
 
13
 
! Отговори
Неудобната истина преди 2 години
Една от сьздателките на спутник го обясни просто - защо при ваксинираните дьржави - са сьс най много заразениТя каза - вируса иска да живее като вас ако сте ваксинирани вече и се сбльскате с него той просто ще промени днк протеина си за да може да ви зарази - всяка промяна води до по висока заразност тъй като вируса иска да отцелее точно като вас
103
2
 
6
 
! Отговори
Льже та се кьса преди 2 години
Хората писаха , че ваксините карат вируса да отслабва като образува нов по силно заразен щам но с по леки последици за организмаТоя твьрди точно обратнотоТоя е академик колко ас сьм професор , и от него взимат интервютаАбе академико нали след имунизиране се появиха - делта , сигма и омикрон
102
5
 
12
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Ваксинираните се разболяват от омикрон 2-3 пъти повече от неваксинираните. Ако ви е грижа за здравната система, вече знаете какво да не правите
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко да е лек Омикрон? Знае се, че е по-лек при по-младите, но то и предишните варианти бях по-леки при по-младите. Знае се, че е много по-заразен от предишните варианти и затова се очаква да натовари здравната система.
100
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таз система трятва много да е пропаднала. От кога лека настинка оказва натиск на системата?
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да каже каде има в софия - астра зенекаИмам нужда да почистя чревният тракт
98
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж Омикрон е лек. Уж има хоспитализация само 0.17% и смъртност под 0.02% което е на равно със сезонния грип. Сега може ли да ми обяснят как аджеба ще натовари сериозно здравната система? Мисля, че се опитват да ни плашат нещо!
97
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички професорчета и докторчета ,математичета и подобни продажни гадове като толкова много са се замислили на народа ,да се ваксинират с по 10 дози )
96
1
 
17
 
! Отговори
Вьпрос преди 2 години
А болните от омикрон знаят ли , че са болни
95
0
 
17
 
! Отговори
11 преди 2 години
Не може да се натовари нещо, което го няма. Освен това знаят,че е много заразен, пък нямат данни за начина на протичане. Ами вървете там при многозаразените, пък ги вижте как протича. Ама не можете, щото не знаете кои са многото заразени, щот не си личат. Идиотска работа.
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
23 а без три и пак добре.
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса идва от богати държави, ние не сме богати и не ни иска... И той не иска при нас...
92
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-кофтито на омикрона е, че протича леко и даже незабелязано, та здравната система доста ще се претовари да го търси.