СЗО няма да изпълни целта за 40% ваксинирани във всяка държава

Изоставането от плана за годината ще бъде най-сериозно в Африка
Обновена: 28 дек 2021 16:21 | 28 дек 2021 16:20, Веселина Йорданова
147
СЗО няма да изпълни целта за 40% ваксинирани във всяка държава
Снимка: БГНЕС, архив

Световната здравна организация няма да успее да изпълни целта си 40 процента от населението във всяка държава да бъде ваксинирано срещу коронавируса до края на годината, като изоставането ще е най-сериозно в Африка, съобщи ДПА.

Около половината от 194-те страни членки на СЗО няма да изпълнят тази цел. В четирийсетина държави не са ваксинирани и 10 процента от населението.

СЗО хвърля голяма част от вината за това върху запасяването с ваксини, най-вече от страна на някои по-богати западни държави, които вече прилагат бустерни дози, отбелязва ДПА.

В глобален мащаб до днешна дата са били поставени над 8,6 милиарда ваксинни дози. Голяма част от тях обаче са били приложени най-вече в по-богати държави, които имат ресурси да си осигуряват договори с компаниите производители.

Десетки страни са зависими от доставки по линия на подкрепяната от ООН програма КОВАКС за споделяне на ваксини, насочена към имунизиране на хора от по-бедни държави.

Богатите страни са остро критикувани за това, че не правят достатъчно за осигуряване на равен достъп до ваксини в глобален мащаб чрез КОВАКС. През последните седмици обаче доставките на ваксини по тази схема се увеличиха. По данни отпреди няколко дни КОВАКС е доставила 722 милиона дози ваксини.

Статистиката показва изобличаваща картина: СЗО казва, че докато в Германия са били поставени около 171 дози на 100 души население, в Мадагаскар този показател е под 2,7, а в ДР Конго - 0,32.

В повечето африкански държави това число не излиза от ниския двуцифрен диапазон, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: СЗОваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой се бол бол сега идва време да се плащат сметките
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бруно - За теб ваксина докато си жив. Явно акъла няма да ти дойде, така че да те бодът по 3 пъти на ден и така докато издържиш хахаха ... Хайде у лево и разправяй глупо_стите си на глу_павите си познати и приятели, които предполагам гледат на света като теб - през телевизора хахаха ... за друго акъл нямате... :)
115
0
 
2
 
! Отговори
Драго ми е преди 2 години
ШЗО (Шизофреничната Заразна Организация) в България и 15% няма да стигне. Сори, ама кеф.
114
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко са долни тея маймуни от това мръсно ШЗО - шизофреници не можаха да изманиполират и настроят хората в държавите сега барат на едро континенти срещу континенти бедни срещу богати леле къде си Тръмп да ги затвориш и изхвърли в океанът тези пиявици кални ШЗО.
113
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Донякъде се надявам че при около 80% нежелаещи да се инжектират, съчетано с пълния и очевиден провал на псевдоваксините във всяко едно отношение - може да успеем да се възпротивим на опити за принуждение да се бодем. Аз смятам да протестирам колкото се налага - докато се спасим.
112
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А и бил гейтс заговори за това, че правителствата трябва да ограничат Интернет платформите!!!!!!!!Хора!!!!!!
111
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, всичко е видно ..... следете фактите!Конспирациите се сбъдват пред очите ни!Сзо напира за пандемично споразумение, което ще е над националните закони, нато иска още войска в България!Аз лично очаквам затваряне и терор за ваксинации наред!Искренно се надявам в някой момент някой от управляващите ни/президента/ да има топки и да се противопостави на това безумие
110
0
 
22
 
! Отговори
Анархия преди 2 години
Мислещите хора са повече отколкото е предполагал Сорос
109
0
 
7
 
! Отговори
555 преди 2 години
Има ли отговорни хора в тази държава да излязат с лицето и авторитета си и да кажат истината на този изстрадал народ ? Ще ни заболи от истината , но по-добре горчива истина , отколкото захаросана лъжа.
108
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже ,помогни на българите да се спасят от смъртоностните ваксини .България е оцеляла 1300 год защото е мъдър вековен народ.Не случайно само 30% от населението са т.ъ-пи ваксинирани овце. Все пак другите 70% ще оцелеят ,докато западняците ще скърцат със зъби от болка.
107
0
 
15
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Дали изхода не минава през бензин и масло, запалени гуми и стрелба? Какво е гражданска война? Кои на къде ще бяга тогава? Ще бъдат ли затворени всички летища и изходи на България?
106
0
 
22
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Кои са СЗО? Някои желае ли присъствието им в България? Кои ни натрапи самозваните НПО- та и защо трябва да се съобразяваме с желанията на самозванци? Спомняте ли си как преди години родните ни политици бягаха през задният изход и тичаха към автобусите? Този път няма да има заден изход и автобусите няма да стигнат до тях.
105
0
 
16
 
! Отговори
555 преди 2 години
Бил Гейтс е инвестирал 10 милиарда долара в разработката на ваксини и в едно интервю се похвали , че това е най-успешната му инвестиция-има си хас !
104
11
 
0
 
! Отговори
бруно преди 2 години
Не се ваксинирайте , защото ще ви сложат чип и ще ви се лепят монети по ръката. Също така 5Г ще го ловите без да искате и няма да можете да спите добре. Бил Гейтс иска да намали населението до 1 млрд , това го знае всеки имащ фейсбук, също така земята е плоска
103
0
 
6
 
! Отговори
Kfjvjvjv преди 2 години
Ше се оди у Конго!
102
0
 
28
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 2 години
Призовавам СЗО да бъде разпусната.
101
0
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Етиопския козар/шеф на СЗО/ ще остане без бонус.Каква драма.
100
0
 
17
 
! Отговори
доктор преди 2 години
И добре ,че не успя. Новият мутант се появи точно заради ваксините, които не пазят грам. Но това е бизнес за милиарди и човешкият живот е без значение.
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно нещо е животът , все пак. Когато бях дете, се чудех как е била възможна приказката "Новите дрехи на царя", защото всяка приказка разказва някаква случка, макар и в преувеличен вариант. Доживях да участвам в тази приказка :), да видя как хората се надпреварват да се самоласкаят колко са умни и учени, понеже "виждат новите дрехи", как обсъждат материята и шева им :), а аз казвам "Царят е гол" и ми се струва, че краят ще е друг - по-трагичен, за съжаление. :(
98
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе може ли малко по-подробно чия точно цел е и защо. Поименно ако може.