Намаляват карантината за COVID-19 с 4 дни, от другата седмица ще е 10

Контактните ще остават вкъщи само 7 дни
Обновена: 6 яну 2022 18:57 | 6 яну 2022 18:56, Камелия Цветанова
86
Намаляват карантината за COVID-19 с 4 дни, от другата седмица ще е 10
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравните власти планират да намалят срока на карантината за болните от коронавирус и контактните с тях. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Георги Йорданов след заседанието на Националния пандемичен комитет (НПК), предаде БГНЕС.

Още по темата

Вероятно от следващата седмица карантината ще стане 10 дни, вместо 14, а контактните ще остават вкъщи само 7 дни.

35.7% е ваксинирането у нас, като тук се махат децата. Отчита се едно нежелание на българите да се ваксинират. Желанието е да се постигнат поне 60%, както е в Гърция, например, добави Йорданов.

Поставяме си задача до края на месеца да ваксинираме нови 500 000 души. В първите дни на годината има 32 000 нови души ваксинирани. Почти половината от тях са хората над 65 години с бустерни дози, които се ваксинираха, привлечени от мярката 75 лв., която гласува МС. това не са първично ваксинирани", каза Йорданов.
 
В същото време, той подчерта, че в идните две седмици се очаква пик. По думите му един от проблемите с „Омикрон“ е, че се разпространява сред децата и така създава изпитания по отношение на присъственото обучение. От утре се затяга влизането у нас, като ще се изисква PCR тест, включително за голяма група английски туристи, които се очакват в Банско.

Към момента няма да има промени в противоепидемичните мерки, но от МЗ не изключват и такова развитие при влошаване на ситуацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
6
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Нали много страшно беше и опа намалят карантината. Всичко е една измама за пари, с която си играят с живота и здравето на хората. Направиха съучастници на това престъпление милиони хора. На никого не му пука за вас и за вашето здраве. От здрави хора пари не се печелят.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намаляват, увеличават.... Подават морковче, дърпат го. Дресировка на наивниците, каквито се оказахме всички.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко бееееее - йощ ще я намАлят...... Как до вчера тъй , а днес - инак. ВирусЪ промени ли се , братчет, че неще не вдЕвам веке???
69
0
 
5
 
! Отговори
А Ще махат ли? преди 2 години
Ще премахнат ли зелените сертификати?
68
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
А като минат следващите избори,ще я намалите двойно.
67
1
 
8
 
! Отговори
ВБЗ преди 2 години
Всичко е една голяма лъжа. До скоро всякакви -доктори,професори,джи пита (то една и съща) повтаряха: ваксинирайте се за да няма толкова болни в последствие видяха ,че дори и ваксинирани има хиляди ново заболели запяха друга песен: ваксината помага за по-леко изкарване на заразата. Е не сме овце и 200.лв да ми давате не ви вярвам. А дори и някой да се излъже да се ваксинира той трябва да чака 3-4 часа на опашка....Няма Т.Д.
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Желанието е да се постигнат поне 60%, както е в Гърция, например, добави Йорданов."............................. А дали желанието не е да се постигнат поне 50 ХИЛЯДИ! нови случая НА ДЕН, както е в Гърция, например, м? Щото тези с 60-те процента и нагоре набодени имат такива нива на заразени, ДЕСЕТКРАТНО и повече надвишаващи нашите. Трудно им е да правят елементарни причинно-следствени връзки и да боравят с данни и информация, или просто послушно изпълняват поставените им от пЛандемиците задачи?
65
6
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Моля ви , господа математици , коремни хирурзи и други платени хорица - моля ви, спрете се ! Ние българите сме бедни , изтормозени и може би точно заради това - мислещи и неверващи хора! Та ,престанете да ни " лекувате " ! Моля ви ! Когато не го искаме ! Когато не четем " страшните" ви сводки ! Когато не се страхуваме ! И няма от какво ! Страх ме е от килограмите на детето ми ! Страх ме е от късогледството му! Страх ме е от неграмотността му! Страх ме е от простотията !
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 65"Посочи един умрял антиваксър доказано от ковид!" ........... А как се доказва това за индивидуален случай? Ако има разрушени бели дробове, тъпкани с вируси, ще го приемете ли за доказателсво? Или искате контрола? За да има контрола, трябва първо да клонирате антиваксъра, след което единия клонинг да го заразите с ковид, а другия не. И да видите, дали "здравият" също ще умре. Не ви ли омръзна да пишите глупости, с други думи?
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В първите дни на годината има 32 000 нови души ваксинирани. Почти половината от тях са хората над 65 години с бустерни дози, които се ваксинираха, привлечени от мярката 75 лв"=== === === === === === === Е как така има 32 хиляди НОВИ ваксинирани и почти половината ОТ ТЯХ са с БУСТЕРНИ дози?! Тия съвсем ни взеха вече за канарчета. Или в напъна си да ни убедят в това колко е хубаво нещо са тези 75 лв за игла и как *** възрастните да се бодат, не се усещат какви нелепици ни поднасят.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега в БГ само с PCR ли ще се влиза?
61
1
 
4
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
Брей, то на село вирОс нема ...и все пак Прости хора сме ,работливи ...казват ни + верваме или не . И все пак ..Тя се ...върти ! Та минаха две години. Вярвахме някой - други не! Едни се боцкаха , другите повечето го преболедуваха ! Разбрахме ,че го има . Макар ,че повечето леко . На 90,%. Другите ...те са ни близки. И ни боли . Липсват ни! Винаги е било така! Моля, умните хора - спрете се,! И без някой да ни каже за Ковид когато близките ни умират - СТРАДАМЕ!
60
4
 
9
 
! Отговори
До 65 преди 2 години
Няма умрял антиваксър. Има некадърно лечение. Посочи един умрял антиваксър доказано от ковид! Не можеш.
59
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Под карантина съм от 31.12.2021 до 14.01.2022 поради положителен антигенен тест. Намаляването от 14 на 10 дни ме хваща, или който заварено положение?
58
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеления сертификат е най-голямото зло, и той е само вход към нещо по-отвратително. Долу зеления сертификат за българите.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво питате?! Все едно жертвата да седне да задава неудобни въпроси на изнасилвача си. МНого сте смешни.
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намаляват я, за да се увеличат случаите на безсимптомния омикрон и да сме като всички европейци.
55
5
 
9
 
! Отговори
ЖИРАФ преди 2 години
До 48 - да не лъжеш а? Понеже аз -неваксиниран - го изкарах супер леко за пет дни; жена ми - "ваксинирана" с две дози бъркоч - беше две седмици болна, не супер тежко, но определено болна, и още една седмица докато съвсем отшумят симптомите - общо три седмици. В работата колега на под 60 години в отлично здраве и без нааднормено тегло, и той двойно излъган, тоест "ваксиниран" - боледува много тежко, беше в болница и има още ефекти от боледуването; Докато други ненабодени го изкараха за по седмица
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 54"Може пък твоята социална среда да е кекава някак си"........ А твоята "социална среда" включва хора на по 20 години, може и да си прав за лекото грипче. Само че в повечето големи колективи средната възраст е над 40 години. Повярвай, моля те, че там положението никак не е розово. И в болници влизат хората, и умират. И не "им беше дошло времето" - енергични хора, които дори и да са имали хронични заболявания, далеч не се бяха запътили натам, докъдето са стигнали.
53
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ся... Кви въпроси им задавате! Тия 60% ваксинирани са, за да започне Европата да снася пари. То е ясно, че нищо друго няма да се промени и ваксинацията не е заради загриженост за здравето. Ама как да го кажат така, че хем да не излъжат, хем да не изглежда грозно?