Експерт: Не бустерни дози срещу COVID-19, а годишна имунизация като за грип

Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията, заяви академик Богдан Петрунов
29 яну 2022 10:02, Елка Василева
403
Експерт: Не бустерни дози срещу COVID-19, а годишна имунизация като за грип
Кадър: Нова тв

„Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията. Появяват се нови варианти на вируса непрекъснато. Мутацията на вируса е нормален биологичен процес. На всички вирус – не само на този. Ще има още много други мутации. Въпросът не е в това дали ще изчезне пандемията с Омикрона, а с това, какви мерки ще се предприемат. В момента една от тази мерки е имунизацията”. Това заяви пред Нова тв aкад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките.

Още по темата

Той  беше категоричен, че бустерната доза стимулира производството на антитела. „Не мога да си представя обаче, че непрекъснато ще си правим бустерна доза. Трябва да имаме имунизационна политика, подобна на тази срещу грип. Както всяка година СЗО определя какви са циркулиращите щамове – така трябва да има и ваксина срещу COVID-19, която да се поставя веднъж годишно, съобразно текущите варианти. Данните, които имаме досега показват, че имунитетът след ваксина трае между 8 и 10 месеца”, каза Петрунов.

По думите му колкото повече ваксинирани хора има, толкова по-малко мутации ще има. „Трябва да има поне 80 процента имунизирано население в глобален мащаб, за да можем да кажем, че сме се справили. Разработват се непрекъснато ваксини, които да противодействат на циркулиращите в момента варианти. Но дори и настоящите ваксини защитават достатъчно от тежко протичане на вируса. Няма никакво съмнение, че текущите ваксини предпазват и от Омикрон”, подчерта той.

„Прекаляването с антибиотици носи огромен риск. Опитваме се да убедим не само хората, но и лекарите, че безконтролното изписване на антибиотици е опасно. Ще стигнем до момент, в който ще има такава резистентност към бактериите, че няма да има антибиотик, с който да ги лекуваме”, посочи академикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе в Канада народът се вдигна, вие тук ни занимавате с разни ради, петруновци, махнете го този.
300
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Годишна имунизация? Значи ще е 10 пъти по-вредна от досегашните дози и бустери! Какво ли ще е съдържанието й, за да е "валидна" 1 гофина?Вярвам на интуицията си, а тя ми подсказва, че се търсят какви ли не хитрости и трикове, за да накарат всички, до последния човек, да се ваксинира или да я направят задължителна. Нито за грип някога съм се ваксинирала, още по-малко за ковид!
299
1
 
7
 
! Отговори
boza преди 2 години
тоя няма ли кой да му сложи кирка в ръцете?
298
1
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПОЛЗИТЕ ОТ НЕПРЕСТАННОТО ВАКСИНИРАНЕ СА , ЧЕ ВСЯКА ДОЗА МОЖЕ ТИ ДОНЕСЕ ИНСУЛТ, ИНФАРКТ ИЛИ ДРУГА НЕ ТРОМБО ИЗНЕНАДА! ОРГАНИЗМА ПРИВИКВА АКО ДОЗИТЕ СА НАЧЕСТО НА 4 МЕСЕЦА КАКТО ТРЯБВА ДА СА И НЕ МОЖЕ ДА ОЦЕЛЕЕ АКО НЯМА НОВА ДОЗА! С ГОДИНИТЕ ИМУННАТА СИСТЕМА НА НЕПРЕСТАННО ВАКСИНИРАЩИТЕ СЕ НА 3 МЕСЕЦА ЩЕ СЕ ОТСЛАБИ И НИЩО ЧУДНО ИЛИ ДА СЕ САМОИЗЯДЕ ИЛИ ДА РУХНЕ И ДА ТРЯБВА ДОЗА ВСЕКИ МЕСЕЦ ЗА ДА СЕ ПОДДЪРЖА!
297
3
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ИМА СИ И ПЛЮСОВЕ ОТ НЕПРЕСТАННОТО ВАКСИНИРАНЕ И СМЕСВАНЕ НА ВАКСИНИТЕ! НАБОЛИ СА ПОЛОВИН ИНДИЯ ДО МОМЕНТА ВЕРОЯТНО С ДАРЕНИ ВАКСИНИ И ПРОДЪЛЖАВАТ! ДО 10 ГОДИНИ ГАРАНТИРАНО ЩЕ СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ПОНЕ ПОЛОВИН ИНДИЯ АКО НЕ И ПОВЕЧЕ, ЗАЩОТО ТАМ ИЗОБЩО НЯМА ДА СЪОБРАЗЯВАТ КАКВА Е СЛЕДВАЩАТА ДОЗА И ДАЛИ СЕ СМЕСВАТ ВАКСИНИТЕ!
296
6
 
19
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Oткъде ги има данните че тия 'ваксини' предпазват за 8-10 месеца, след като е доказано вече че антителата които вкарват след втория месец почват да намаляват и след третия изчезват. И откъде измъкна тия 80%? След като тези течности не създават колективен имунитет! Тоя 'експерт' не чете ли последните официални изследвания? За такива респираторни вируси, само натурално създадения имунитет, чрез пускане свободно вируса сред здравото население създава обществената защита. Имаме за пример Швеция.
295
5
 
13
 
! Отговори
Народен Съд преди 2 години
за Врага на Народа, на снимката!
294
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Коведаро стъкмистики За днес починали 283 .Отначалото на годината 8289х. За миналата година с 104 900 х. с 1 600-700 помалко от 2020 . За 2019 ..108 00х .
293
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Германецо интелигентните идоли, доносници на репресивините служби.... сигурно и той е такъв :)
292
5
 
13
 
! Отговори
Хаахахахаха преди 2 години
Предлагам на всички набодени оФчици да им се сложи по един абокат. Така регулярно ще бъдат факсинирани, без да замърсяваме планетата с игли и спринцовки. Само по команда оФчиците дават абокатите и щрак! Дозичкааа! :)))))
291
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Германец --- Сътрудник на ДС е бил и академик д-р Богдан Петрунов. Той е бил осведомител Николов на Шесто управление на ДС от 1971 г. и секретен сътрудник Диагностика на ПГУ от 1988 г.
290
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да го боледуваме , защото пак ще се ваксинираме. Треперете вие, антиваксъри !
289
2
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Божее,не знаех че толкова много учени е отгледала и обучила малка България,ц,ц...А полза никаква.
288
5
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 343/ ЩОТО ВАКСИНИРАНИТЕ НЯМА ДА ГО БОЛЕДУВАТЕ И ПАК И ПАК И ПАК И ПАК И ПАК :D МУХ-ЛЬО , ДОКАЗАНО Е ВЕЧЕ, ЧЕ ЕДИН ПРЕБОЛЕДУВАЛ ИМА И ПО-ДОБЪР ИМУНИТЕТ СРЕЩУ ДРЕБНА ШАРКА ОТ ЕДИН ВАКСИНИРАН И МНОГО ПО-ДЪЛГОТРАЕН!
287
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се ваксинирайте, бе. Боледувайте си го. Пак и пак и пак....
286
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ДА НИ ЗАНИМАВАТЕ С ПРОКЛЕТИТЕ ВИ ВАКСИНИ!
285
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние ще се ваксинираме всяка есен или 2х годишно. Антиваксърите ще боледуват 2 х годишно, докато умрат, на третия път най-късно. Това е положението.
284
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този възрастен Академик задължаваше, който не се ваксинира да избира: тояга или морков. Много е Ентелигентен Академика, като някой селски ц ъ р в у л.
283
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ни занимавайте с тираджиите. Пишете си за тях в другата статия.
282
14
 
10
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Един от малцината интелигентни хора останали на територията. Средностатистическият *** такива ги мрази от дъното на душата си.