Потребителските кредити с бърз ръст за година

Те са се увеличили с 15%, жилищните също са повече
25 юни 2018 20:20, Екип на Investor.bg
13
Потребителските кредити с бърз ръст за година
Снимка: архив, Ройтерс

Кредитирането в България запазва тенденция от последните месеци и продължава да расте с бързи темпове.

Най-голям годишен ръст през май отбелязват потребителските заеми. Те се увеличават с 15%, като за сравнение априлският ръст беше 14,4%. Към 31 май общият размер на потребителските кредити достига 8,629 млрд. лв., показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

Заемите за домакинствата и фирмите, които ги обслужват, в края на май възлизат на 20,817 млрд. лв. За една година те се увеличават с 8,8%, забавяйки леко ръста си спрямо годишното повишение от 9,1% през април 2018 година.

В края на май 2018 г. жилищните кредити възлизат на 9,830 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 9,8%, докато годишното увеличение през април беше 9,3%.

Investor.bg припомня, че в началото на годината управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че растежът на кредитирането предполага повишено внимание върху кредитния риск.

На годишна база другите кредити намаляват с 21,6% (14,1% годишно понижение през април 2018 г.), като достигат 1,026 млрд. лева.

Заемите, предоставени на финансови предприятия, в края на май възлизат на 2,329 млрд. лв. (2,2% от БВП) в края на май 2018 година. В сравнение със същия месец преди година те се увеличават с 57,7% (54,8% годишно повишение през април 2018 година).

Каква е ситуацията при депозитите, четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Интересно какъв е процента от потребителите изобщо са чували за сложна лихва, че поне да могат да си намерят едно калкулаторче в Гугъл и да си я изчислят.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
500 лева ипотечен заем, 500 лева парно ....Средната заплата в София 1100 лева, ама нето ! После защо българите живеят с родителите си до 32 години !!!!
10
0
 
2
 
! Отговори
ДО 8 преди 5 години
Аз живея в къщичка , малка , работя в частна фирма и съм си направил Отопление с Радиатори . Слушай ме сега - вие живеете в Общежитие - там се разпределя по равно отоплението . Не ревете - направиха ви Саниране без пари , сега искате и безплатно отопление - ЕЕЕ , това го нямаше и по време на Соца .
9
0
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 5 години
По принцип,бронираните коли са уязвими отдолу.Новите гуми работят с датчик и течен азот и неутрализират евентуални мини.
8
1
 
4
 
! Отговори
новина преди 5 години
От НСО са поръчали нови гуми за колата на вожда за 30 000 евро.....бройката?!Така била по сигурна защитата от терористи.Ега ти гумите,ега ти защитата!!!
7
1
 
7
 
! Отговори
ДО 7 преди 5 години
Госпожо,не всички са гербави чиновници,та да могат да плащат.НО НЕ МОГАТ ДА ТИ НАЛАГАТ"УСЛУГА",КОЯТО НЕ МОЖЕШ ДА ПЛАЩАШ!!!Т акъв диктат е само е нас.
6
6
 
3
 
! Отговори
ДО 5 преди 5 години
Господине , идеята е да се работи , и да се изкарват пари . Вие ако не можете да платите едно отопление през зимата за децата си - за какво сте ?Тарикати като вас ги съдят и си плащат . Работа и Продукт - Който не работи няма да яде .
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошо
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нАЙ-ВАЖНИЯТ ВЪПРОС ЗА ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ Е ДА МОЖЕШ ДА СЕ ОТКАЖЕШ ОТ ПАРНОТО.НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ,ЧЕ ПРИ 30% УВЕЛИЧЕНИЕ САМО ЗА ТАЗИ ГОДИНА,МНОГО ЩЕ ИЗПАДНАТ В НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ,БЕЗ ДА МОГАТ ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ УСЛУГАТА.СЛЕДВА- ДЪЛГОВЕ,ЧСИ И ...ПРОДАЖБА НА АПАРТАМЕНТА.НАЛИ ТОВА БЕШЕ ИДЕЯТА НА ЗАПАДНИТЕ ДРОГАРЕ-ЧЕ СМЕ МНОГО БОГАТИ,ЩОМ ИМАМЕ ЖИЛИЩА И СЛЕДВА ДА НИ СЕ ГЕПЯТ.
3
2
 
16
 
! Отговори
2к заплатка преди 5 години
Заемитр са за балъците, това е финансово бесило, кеш примка около врата!!Не съм толко богат, че да плащам кредити.
2
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатите растат и най-много в София и другите големи градове. Защо да не теглят заеми, като могат да ги изплащат.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на нас, сега като започне кризата и "затегнем коланите", ще има пак едни футболни драми, ама посред зима,...