Токът за бизнеса поскъпнал с 300%, индустрията е на ръба

За министъра това е заради политиката на Европа
69
Токът за бизнеса поскъпнал с 300%, индустрията е на ръба
Снимка: Pixabay

Индустрията сигнализира, че е пред колапс заради рекордния ръст на цената на тока, а фирмите са на ръба. Към 20 септември цената на тока в България за бизнеса е 150 евро за мегаватчас. Увеличението стига към 300% и цената на тока продължава да расте.

За проблемите разказва пред bTV Павлин Найденов, който е собственик на малък индустриален парк в София, наемодател на различни бизнеси.

„Най-голямата произвежда огради, има фирма, която произвежда хранителни добавки, както и германска фирма, един от най-големите в света за хранителни ингредиенти. Има фирма, която се занимава с електрически бариери, електроника“, каза той.

Според Найденов за площите, които управлява, са положени всички възможни мерки за енергийна ефективност.
„Обаче въпреки това сметките ни са главоломни. От четири години фирмата ни е на борсата. Стигаме до момент, в който 2018 г., 2019 г. и 2020 г. средната ни борсова цена е около 100 лева. Сега изведнъж  тези два месеца юли и август борсовите цени стигнаха 240-250 лева“, добави той.

Още на следващия ден след интервюто ни с предприемача цената на тока на борсата мина 300 лева.   

„Навремето, когато имаше пикови цени 200 лева, правихме протести. когато плащахме по 80 и няколко лв. средна цена. сега отиваме на 250 лв. вече не е за протести, трябва да правим революция, защото не може, не се оцелява“, заяви Найденов.

Според министъра на енергетиката Андрей Живков цените на индустриалния ток летят в небесата от фактори, които не зависят от нашата страна, а от политиката на Европа.

„Забелязваме тази тенденция, която е европейска и го наблюдаваме с притеснение. Причините са цял комплект, като започнем от цените на въглеродните емисии, които последните няколко месеца скочиха много осезаемо. Към момента са на нива от 60-63 евро, това без съмнение оказва влияние на електроенергията“, обясни той.

Според Живков друга причина е високите цени на природния газ, който също бележи рекордни нива.

„Когато един партньор  му се обадиш и му кажеш, че се налага да му вдигнеш с 20% цената нагоре, той ни забравя. Турция е на две крачки от нас и продава по-евтино, на същото качество“, каза Найденов.
Живков заяви, че прогнозите не са оптимистични.

„Като се облягаме на цените на фючърсите на унгарската борса „Хупекс“ , ценовите нива за последните три месеца на тази година и за следващата са доста сериозни, но аз се надявам в най-скоро да финализираме мерките, които обсъждаме с бизнеса, за да може да тушираме ефекта от тези нива“, поясни той.

Министърът на енергетиката заяви пред bTV, че през настоящата седмица ще има срещи с бизнеса, на които да се вземе решение за подпомагане на предприятията заради скъпия ток. Надежди за поевтиняване в следващите месеци няма. Според предприемача Найденов бизнесът в България е на ръба и ако цената на тока не падне, ще последват масови фалити.

Въпреки, че цените на тока за битовите абонати са регулирани и засега не се вдигат, всички ще усетят скъпия ток за бизнеса. Представители на бизнеса вече обмислят протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: токфирмибизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С гн Борисов напред кьм - зеленото бьдеще - средновековието е все по близо
56
1
 
0
 
! Отговори
Rrr преди 2 години
Вот насколько обманули Россию и Газпром со своими незаконными судами, непонятными решениями по третьему энергопакету, теперь все деньги вернутся в Россию. Так держать! Читайте Бисмарка и больше так не делайте
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато бай Ой говореше за "Зелената сделка"и как Меркел го тупала по рамото с кеф,Домусчиев,синдикати и едри индустриалци го гледаха с телешки възторг и ръкопляскаха.Сега вият на умряло.Голям подарък от Грета Тумберг,да ни е честита зелената енергия!
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бацун подписваше де що му дадат в Европата и се хвалеше,че ги минавал с 200.Туй зелени сделки,либерализация на пазара на ток,въглеродни квоти-бог беше.Мааше "Сахери"без кафе и подписваше.Сега това е още нежен полъх от неговите"шпицен кандидати",чакайте 2025г.кога затворят и "Мариците"
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еее хора всички знаеме че тия работи са от правителството а не от Гълфстрийм
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политиката на Европа??? А, политиката на българското правителство? Защо не забранят изкупуването, и препродажбата на евтин ток от АЕЦ"Козлудуй"??? Толкова ли са важни интересите на 10-ките купувачи на евтин ток???
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще рупаме камъни гарантирано от Радев
50
7
 
0
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
А защо трябва да се дупим на когото и да било, вместо да си гледаме интереса? Когато интереса ни е свързан с Русия, не като пълни к.ре.те.ни да го пренебрегваме, както правеше ГЕРБ.И за да сляза до интелектуалното ниското ти ниво ще ти отговоря все пак в духа на коментара ти - дупене на Руснаците в случая би излязло значително по-евтино по отношение на енергоизточниците.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнесът направи ВЕИ-та...................Едните бизнесмени да помогнат на другите бизнесмени. Да им продадат евтин ток от мелниците, водениците на частния бизнес. Нали частният бизнес бил добър? Нали държавата била лоша? Нали нямало нужда от БеляНЕ?
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнесът иска социализъм за богатите и бизнеса, капитализъм за бедните и работниците................Те не са против помощите, но помощите да се дават на богатите и бизнеса...............
47
0
 
3
 
! Отговори
11 преди 2 години
Ами нормално е, щом партия ВОЛТ ша идва ша има и АМПЕР, и ВАТ, и накрая ша ви одерат МЪНИ-то.
46
2
 
8
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Аз пък вярвам на Фигуранта Радев, че икономиката "цъфти"! Според него и Янев, отчитаме изключителен икономически растеж!
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е те сега Киро язовиро и Асан крадеца като вземат Волт и ша има ток да на убии.
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам парашутистите на Радо шишарката начело с пишман генерал Янев, да отидат и да протестурват пред Европарламента.
43
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некадърниците на Радев да си ходят
42
9
 
15
 
! Отговори
Pi Ar Sevi Boiko преди 2 години
Да са живи и здрави тези от Герб, които ни натресоха този уж свободен пазар на тока. Същите тези сега уж милеят за хората. Двуличници
41
1
 
8
 
! Отговори
69 преди 2 години
Няма недостик на ток, проблемът е спекулативен, от една страна ЕС се прави на екорекетьор, а от друга джуджето шиба европа за да си избие новопостроените тръби до и през ЕС, това е евро мазохизъм. Краткосрочният изход е да се излезне от единният енергиен пазар, и да се продава само "скъпият" и излишен ток. Също така закриване на КВЕР (почти всички комисиики и регулатори са за закриване, не си изпълняват функциите и ме оправдават очакванията на обществото) и БЕХ.
40
0
 
18
 
! Отговори
Добрият Олигарх преди 2 години
Повишението в цената на тока и газа е правопропорционално с увеличението на броя на Бентлита, Ламборжинита и ферарита по софийските улици. При галопиращата инфлация бизнеса и вестираме в скъпи автомобили, вили на Френската Ривиера и нови плеймейтки за любовници. Това е живота....
39
2
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 години
Не ни трябва АЕЦ, не ни трябват и тръби с руски газ, дайте ни ВЕИ и протести с искане за подпомагане от държавата!
38
3
 
15
 
! Отговори
нещастници преди 2 години
скоро ще обесим Кунева за Козлодуй и БМБ за Белене. само тогава следващите управници няма да извършват чак толкова големи предателства.... предстои закриването на трите теца 60 пр от базовата мощност, а ел мощност трябва да се удвои в европа заради ел коли които идват много бързо! сиреч за 15 г трябва да построим мин 4 реактора! за да има ток не от Турция и Румъния