В Япония създадоха ваксина, спираща стареенето

Учените твърдят, че това е крачка в постигане на целта за човешко дълголетие
17 дек 2021 17:45, Ния Христова
86
В Япония създадоха ваксина, спираща стареенето
Снимка: БГНЕС

Японски учени проведоха тестване на ваксини срещу клетките, които са свързани с процеса на стареене при хората. Учените твърдят, че може би са направили крачка към постигането на целта за човешкото дълголетие, пише БГНЕС.

В лабораторни изследвания ваксина, която е насочена към протеини, съдържащи се в старите клетки - тези, които са спрели да се размножават по естествен път - забавя прогресията на слабост при по-възрастните мишки, казват изследователи от Университета в Токио.
 
Ваксината също действа добре върху стари клетки в мастната тъкан и кръвоносните съдове.
 
"Можем да очакваме ваксината да се използва за лечение на артериална склероза, диабет и други заболявания, свързани с възрастта", каза професор Тору Минамино.
 
Клетките остаряват, когато спрат да се размножават, често в отговор на естествено увреждане на тяхната ДНК. Клетъчното стареене допринася за самия процес на стареене, както и за свързани с възрастта заболявания като болестта на Алцхаймер и някои видове рак.
 
"Старите клетки отделят редица патогени, които нарушават функцията на тъканите", каза пред Евронюз д-р Салвадор Масип, директор на лабораторията за рак и механизми за стареене. 
 
"Те „извикват“ клетките на имунната система, за да ги изчистят теоретично (но в крайна сметка не успяват) и създават хронично възпаление с ниска интензивност, примесено с фиброза", допълни той.
 
"Въпреки това, вероятно има много начини за забавяне, а почистването на старите станции изглежда е един от най-лесните и потенциално ефективни", каза той.
 
При лабораторните тестове предотвратяването на натрупването на стареещи клетки е удължило живота на мишките с 15 процента, каза Масип. Д
 
Учените обаче все още не знаят колко дълго може да се удължи продължителността на живота.
 
"Това е много интересен въпрос, по който все още не сме се съгласували. Някои смятат, че има „твърда“ граница за продължителността на човешкия живот (понастоящем се оценява на 130 години), докато други смятат, че на теория безсмъртието е възможно", каза Масип. 
 
"Твърде рано е да се знае с колко животът може да бъде удължен и дали има ограничение или не".
 
"Изследванията за подмладяване напредват много бързо. През последното десетилетие бяха направени много ключови открития. Човекът, който ще приеме първото хапче против стареене, вероятно вече е роден", заключи обнадеждаващо специалистът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стареенето е въведено.Някога....А щом е въведено,може и да бъде отведено.Бързия оборот винаги е на сметка,обаче.
74
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на това ли му се вика вече Ваксина? С нетърпение чакам Ваксината срещу пърхут
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Цъ - 75 - Нито имаш конретно доказателстово за първата част от твърдението си, нито за втората. А и тоделно - какво и е нужно на планаетата? Планетата е скала с акстивно ядро дали ще живееш, ще умреш или ВСИЧКИ ще умрът, нея не я засяга, ама ХИЧ!
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До марияна 76 - И това ли ти е цалата идея за живота? Да бачкаш неква смотана раота (щото каква друга ще е, ако мислиш само за държавната пенийка) и да изкараш 5-6 годни, а после да си едвам-подвижен. Пфффф ...
71
0
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
Вие щастливи ли сте?
70
0
 
10
 
! Отговори
марияна преди 2 години
ТОГАВА НЯМА ПЕНСИОНИРАНЕ.ВЕЧНО МЛАД И ВЕЧНО НА РАБОТА-НЕ,БЛАГОДАРЯ
69
4
 
14
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
Може да се удължи живота чрез здравословен начин на живот, но ДА СЕ СПРЕ СТАРЕЕНЕТО - Е НЕВЪЗМОЖНО, А И НЕНУЖНО. СМЪРТТА Е НЕОБХОДИМА НА ПЛАНЕТАТА И НА ЖИВОТА.
68
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А има ли ваксина, която да спре такива тъпии статии!? Има разбира се, евтаназин хахаха!
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да ви светна, че Синдьо е написал тези умнотии около 4ч сутринта по негово време. Мога да се обзаложа с всеки, че човек който стои по нощите редовно, до 10-15 години ще получи тежък инфаркт или инсулт.
66
0
 
7
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
ВАКСИНИТЕ СА НАСОЧЕНИ КЪМ ОБРАЗУВАНЕ НА АНТИТЕЛА СРЕЩУ МИКРООРГАНИЗМИ. ТАЗИ СУБСТАНЦИЯ Е НАСОЧЕНА КЪМ " НЯКОИ БЕЛТЪЦИ" ПРОИЗВЕДЕНИ ОТ САМИТЕ КЛЕТКИ. ТАКА ЧЕ НЕ МОЖЕ ВЪОБЩЕ ДА БЪДЕ НАРЕЧЕНА " ВАКСИНА", А ПРОСТО НЕУТРАЛИЗИРАЩА ПРОТЕИНИ ОТ СТАРЕЕЩИ КЛЕТКИ. Тоест нещо като ДЕТОКСИКАТОР.
65
0
 
2
 
! Отговори
Сиднито пак няма къс преди 2 години
Turritopsis dohrnii (Безсмъртната медуза) са малък вид медузи, обитаващи района на Средиземноморието.
64
0
 
7
 
! Отговори
До Синдя: преди 2 години
Ти направо си се подмладил с това лекарство. Достигнал си до 8-годишна възраст. "ЛекЪри" - обади се след 2 години когато се научиш да пишеш. Какво са 2 години след като се готвиш да живееш няколко хиляди!
63
6
 
3
 
! Отговори
Богат ваксър преди 2 години
До Антиваксър 59Точно така, схванал си идеята. Затова, никакви ваксини, ама в никакъв случай, само Мангъров! Да се свети името Му! Бъдете здрави и далече от ваксинационните центрове, тъй ще има за нас достатъчно бустери. Щото започнете ли и антиваксърете да се бодете утече работа!
62
7
 
0
 
! Отговори
от-Сидней-Австралияя преди 2 години
Панелните таласъми пак ръсят акъл по теми които не разбират. Да ви светна от първо лице че съм забавил стареенето с лекарство. 10 години от процеса на стареене съм ги скипнал. Хахахааа. Защото от 11 години взимам това лекарство. Доказано е от учени и лекъри че работи с годините. Не говорим за хомеопатия или глупости. Спира стареенето на всяка клетка в тялото ми като прави обвивката мека за да се храни по дълго и така забавя умирането и заменянето. Повече няма да ви кажа! Кой разбрал разбрал
61
1
 
7
 
! Отговори
МОЛИТВАТА преди 2 години
Искрената молитва има несравнимо по добър ефект от всяко едно лекарство!
60
2
 
5
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Изнудването започва. Тези които се набодоха без кирия ще съжаляват ха-ха
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
наименованието ваксина е на мода за всеки препарат вече
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ba celia sviat se vaksinira.samo vie neiskate.ako niamashe merki i vaksini.shtiahme masovo da umirat horata.20% nevaksinirani ok ama 80% si zvuchi stranno
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бойко Борисов 61 - Ами да, ня няколко места такива кат баце ще изкарат доста по-дълго, ама не са те виновни, а популцията, която ги издържа.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Антиваксър 59 - Ем виж, то в еволюцията е така. Остава най-спешните. А е и вече време, да се прилючва с тая идея за алтруизъм и... ТОВА общество. Не работи.