Разкриха кой стои зад смъртта на шефа на ООН през 1961 г.

Даг Хамаршелд загива при катастрофа на самолета му в Африка
15 апр 2022 10:53, Елка Василева
22
Разкриха кой стои зад смъртта на шефа на ООН през 1961 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Документ, класифициран като „строго секретен“, получен от френския писател и журналист Морен Пикар, разкрива, че ОАС (Тайна въоръжена организация/ Organisation de l'armee secrete") - нелегално крайнодясно паравоенно движение, противопоставящо се на независимостта на Алжир, е издало смъртна присъда на генералния секретар на ООН Даг Хамаршелд. Той загива през 1961 г. в катастрофа на самолета му в Африка при и до днес неизяснени обстоятелства, предаде Франс прес.

Грешка на пилота? Неуспешно отклоняване от курса? Сваляне на самолета? 60 години по-късно мистерията още съществува, а през септември се очаква окончателен доклад от разследването на ООН. В случая са изникнали множество линии на разследване, включващи шпиони, наемници и индустриалци.

Автор на книгата от 2019 г. „Те убиха господин Х.“, Пикар наскоро открива документа на ОАС. Това е факсимиле на писмо в папките на бившия секретар по африканските въпроси в Елисейския дворец Жак Фокар, съхранявани във френския национален архив.

Писмото, видяно от АФП, е адресирано до шведа Хамаршелд. На него има буква Х, оградена със синьо, и червен печат за „строго секретно“. В текста остро се критикуват няколко аспекта на неговата политика, водена на фона на обща деколонизация.

Написано в Париж, писмото посочва, че тогавашният ръководител на ООН е „осъден на смърт“ от ръководния орган на ОАС заради действията си, след констатация, че е наложително да се сложи край на вредната му намеса в световните дела. Тази присъда в съответствие с правосъдието и справедливостта ще бъде изпълнена „възможно най-скоро“, уточнява писмото с дата от края на юли 1961 г.

Самолетът, с който пътува 56-годишният Хамаршелд заедно с още 15 души, се разбива на 18 септември 1961 г. в тогавашната Северна Родезия, днес Замбия. Генералният секретар е трябвало да преговаря за прекратяване на огъня в богатата на минерали Катанга.

Тази провинция се отделя през юли 1960 г. след обявяването на независимост от бившето Белгийско Конго. Другата цел на Хамаршелд е била да измъкне отряд „сини каски“ от опасна ситуация.

Разследването на ООН на обстоятелствата около катастрофата беше подновено през 2015-16 г. след откриването на нови данни, като световната организация реши да не изоставя хипотезата за въздушна атака. През 2019 г. разследващите изразиха съжаление за липсата на сътрудничество от страна на САЩ, Великобритания и Република Южна Африка, за да бъде хвърлена светлина върху тази афера.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Логично преди 2 години
След като САЩ, Великобритания и ЮАР отказват да сътрудничат в разследването,значи точно те с свалили самолета.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
брейййй тъкмо на време....
15
3
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
След повече от 60 години - Каква полза от разкритията по това убийство?!?
14
2
 
2
 
! Отговори
дo 8 преди 2 години
ЦРУ, Брюксел, 'Запада'.....какво общо имат, никой не знае. Разсъждения на второкласник - всички са на запад от нас, значи са се обединили...Хората са го написали, че става въпрос за терористична организация несъгласна с политиката на човека, тука чукчите пак разсъждават....
13
3
 
15
 
! Отговори
Разгриха го !!! преди 2 години
Е как кой Путин е виновен :D
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно как не написаха, че Путин е свалил самолета? Тогава Путин е бил на 8 години....
11
0
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кой уби Кенеди - ЦРУ :)))
10
3
 
0
 
! Отговори
писнал преди 2 години
ни е отдавна
9
4
 
1
 
! Отговори
имали преди 2 години
сме си путин 100години
8
1
 
2
 
! Отговори
лек преди 2 години
му прьст
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
DC-6 на Хамаршелд е бил свален и че причината е била да се запази контролът на Запада върху природните богатства на Катанга (в миналото част от Белгийско Конго, а днес в състава на ДР Конго). Мнозина изследователи директно назовават като организатор на атентата ЦРУ и то извършен по поръчка от правителствени кръгове в Брюксел. - Това е "демократичният" запад, свикнал да граби ресурсите на др. страни. Та кой беше казал, че Русия има прекалено много ресурси, за да ги ползва сама?
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям праз на лозъ!
5
2
 
0
 
! Отговори
Хрушчов е виновен преди 2 години
никой друг, ама лека му пръст
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твърде вероятно е АНС и ЦРУ да разполагат със записи на разговорите между пилота на падналия самолет и контролната кула в Конго. Предполага се също така, че американските тайни служби имат запис на изходящите съобщения от един друг самолет, за който се смята, че е стрелял по машината на Хамаршелд. Твърди се, че пилотът на въпросния самолет бил казал: I hit it - "Уцелих го.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисията твърди, че документи с гриф строго секретно, архивирани в американската Агенция за национална сигурност (АНС), съдържат доказателства за това, че Хамаршелд е станал жертва на атентат. Само че американските власти отказват достъп до въпросните документи - поради опасения за националната сигурност.
2
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли Путин
1
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е не може да бъде аз си мислех, че Путин го е убил.