Битката за място в I клас: Ще мерят и метри до училището

В елитните школа молбите надвишиха отпуснатите места
19 апр 2017 07:00, Александър Попов
30
Битката за място в I клас: Ще мерят и метри до училището
Снимка: bTV

В столицата битката за място в първи клас вече започна, а в някои от елитните школа подадените молби за прием надвишиха отпуснатите места.

Тази година Столична община спусна единни критерии за прием в първи клас, според които адресът има основна тежест. Там влизат още братче или сестриче в същото школо, близост на местоработата на родителя до училището и др. Въпреки това обаче СО позволи училищата да имат и допълнителни критерии. Някои от тях се възползваха и въведоха допълнителни точки за деца и внучета на учители, близост на завършената детската градина до съответното школо и др.

Още по темата
При равен брой точки всяко училище ще има свободата да избере подход, чрез който да пресее кандидат–първолаците.

В столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна" при равен брой точки ще се вземе предвид  разстоянието от дома на детето до школото и това, което е по-близо, ще бъде прието", обясни пред "Монитор" директорът на училището Асен Александров. До около 17 часа вчера са били подадени 105 заявления, при общо 88 места, като директорът обясни, че денят е минал спокойно и не е имало дълги опашки.

В 31-во СУЧЕМ, известно още като Бастилията, пък молбите са били около 130 за общо 96 места. Около половината от подадените документи са пуснати онлайн, обясни директорката Надежда Николчева.

Без излишна паника е преминал първия ден на записването в 119-о СУ "Академик Михаил Арнаудов". Директорът Диян Стаматов разказа, че за да няма скупчване и излишно напрежение, е посещавал детските градини в района на училището, за да разяснява на родителите кампанията за прием. Редът няма да играе роля при равен брой точки в 119-о СУ, като ако например има деца с еднакъв резултат, щели да бъдат приети и двете хлапета. Около 80 бяха подадените заявления за прием в първи клас в училището след 16 ч. Местата са общо 144, а за цялата кампания директорът очаква общо 600 заявления.

В 18-о СУ пък в късния следобед имаше 104 молби за 168 места.

Както вече съобщи Dnes.bg, не така стояха нещата пред 133 СУ "А. С. Пушкин", където родители извиха опашки през предната нощ.

"Не сме съвсем убедени, че критерият за записване по ред не е решаващ специално за това училище. Минахме случайно - видяхме, че се събират хора и останахме", призна един от родителите - Илия Милчев. Критерият поредност на подаване на документи обаче нямало да бъде фактор при класирането.

"Дали сме допълнителни точки на братя и сестри, на което ние много държим, както и местоработата на родителите", обясни директорът на училището Даниела Борисова.

Подаването на заявленията приключва на 19 май. Имената на първите приети първолаци ще станат ясни на 2 юни, а записването на хлапетата ще е между 5 и 7 юни.

Свободните места за второ класиране пък ще обявят на следващия ден, а за трето – на 16 юни. Попълването на незаети бройки трябва да приключи на 14 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а в захарна фабрика като няма училище за целия квартал,децата къде трябва да ходят ?
17
0
 
6
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
"Минахме случайно - видяхме, че се събират хора и останахме"Тия не са за елитно, а за помощно училище. Децата на слабо.умните рядко са гениални.
16
0
 
2
 
! Отговори
Али преди 7 години
До third worldТова е великата бивша 34 гимназия"Иван Пашов"
15
0
 
10
 
! Отговори
jen преди 7 години
Що за безумие?! И без друго не останаха деца в тая държава - битка за градини, битка за училища?! ) качествп на образованието. Защо не подведоха Кунева под съдебна отговорност за всички мизерии, които натвори. Какво се случва изобщо. Защо вместо субсидии за вечна интеграция на определени прослойки не се инвестира в бъдещето на бъдещите данъкоплатци? Защото, мили политици, в един моемнта ще се окаже, че гласоподаватели за по 1 кюфте имате, но няма кой да работи! ***...
14
1
 
3
 
! Отговори
third world преди 7 години
133то не струва, а директорката е на този пост от над 10 години.
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 7Страшна тъпотия. На провинциалния человек, все столичанина му е трън в окото и ако не дай си боже въпростния столичанин е кореняк, то тогава провинциалиста пръска кръвоносен съд от злоба, защото не може да му каже 'ходи си на село'.
12
1
 
14
 
! Отговори
Невен преди 7 години
Тези от 133-то, всяка година ме изумяват с редене на денонощни опашки. Да вземат да забранят тази простотия вече ...
11
0
 
7
 
! Отговори
Жана преди 7 години
До Анонимен 10И тук има такива таблети и приложения, където всеки родител вижда електронен дневник с оценки, отсъствия и забележки!
10
1
 
18
 
! Отговори
дааа преди 7 години
Ще мерят метри с пачки!
9
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората вече имат училищни приложения, с които от таблет или друго мобилно устройство следят как са нещата - какви оценки има детето, как ви забележки, как е поведението му, какво учи в момента.Тук още си играем на учебници, записвания, формуляри, опашки, връзкарство и т.н.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 14Не се и съмнявам, че слушаш чалга.
7
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 3София е 3/4 съставена от бивши села. Бивши са от около 60 години. Тоест, 'столичанчетата' в по-голямата си част са си селянчета.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До риформи в МОНОсвен това ще премахнат буквата Я. Вятър - ветерМляко - млекоТрябва - требеНяма - нема
5
3
 
13
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 5Е, типично селения е вашето!Да се унижаваме в града, за да плюем по родата на село!
4
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демографска криза казват имало, а ?
3
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо просто не отидете с децата си в чужбина вместо да се унижавате?
2
19
 
29
 
! Отговори
мадафака преди 7 години
Най-важния критерий трябва да е месторождение на родителите!
1
30
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Селяните и селянчетата им бавно, но настъпателно изместват софиянци и децата им дори от сърцето на София. Не без активното съдействие на кметицата-***.