Все повече деца от историческите диаспори искат да учат в България

За целта МОН увеличава местата във ВУЗ-овете и стипендиите
22 окт 2019 16:12, Анисия Иванова
14
Все повече деца от историческите диаспори искат да учат в България
Архив: Булфото

Всяка година се увеличава броят на децата от историческите български диаспори, които искат да следват у нас, каза днес председателят на фондация "Българска памет" Милен Врабевски при откриването на 25-ия есенен семинар на организацията.

Срещата е посветена на европейското дигитално бъдеще и в нея участват близо 200 българчета от Северна Македония, Молдова, Украйна, Албания, Сърбия.

Възможностите, които предлага България на тези млади хора, никак не са за подценяване, посочи Врабевски. Той допълни, че настоящият екип на Министерството на образованието проявява разбиране по този проблем и се старае да увеличава както местата в университетите за тези младежи, така и размера на стипендиите, които получават.

Децата, които участват в настоящия семинар, са отличници, знаят български и затова е нужно да получат информация какви са възможностите за кариерното им развитие у нас, каза още Врабевски. По думите му целта на фондацията е да продължава да работи по тяхната свързаност със старата родина и младите хора тук.

"Свързаността" с диаспорите и децата там не е просто термин, наложен от Брюксел, а има реални измерения, особено като се има предвид, че България е в демографска криза, допълни Врабевски, цитиран от БТА.

Като сериозен проблем председателят на фондация "Българска памет" изтъкна липсата на българско училище в Одеса, като припомни, че в този град живеят над 100 хиляди наши сънародници. Зам.-председателят на Асоциацията на българите в Украйна Светлана Драгнева допълни, че все още текат разговори дали училището да бъде в системата на украинското образование, или да е изцяло българско.

По думите й според Асоциацията по-добър е първият вариант, тъй като сънародниците ни са украински граждани, а и не всички деца ще дойдат да следват в България.

Само в Бесарабия има около 40 български села, всяко от които с население над 2 хиляди души, каза още Драгнева. По думите й в тях има средни общообразователни училища в рамките на украинската образователна система, в които обаче българският език и литература са задължителни предмети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работодателите все повече предпочитат да наемат хора с практически опит от колкото такива с дипломи. Като отидеш на строежа или във фабриката или където и да е ... никой не те пита какво си завършил. Питат те знаеш ли това как се прави, можеш ли да работиш с тази и онази машина, можеш ли да решиш този проблем..... Хората искат действия! Бизнеса има нужда от хора които ще му свършат реална работа и то качествено.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Висшето образование по принцип е силно надценено в днешно време и за повечето хора е напълно излишно. Просто загуба на време и пари.В днешно време дипломите нямат тежест. Бизнесите търсят хора с умения. Търсят специалисти които на практика могат да докажат какво знаят. Слабо се интересуват каде сте завършили и дали изобщо сте завършили дори и средно.И най важното е че образованието по никакъв начин не може да гарантира успеха в живота.
10
3
 
8
 
! Отговори
Само където: преди 4 години
Българчета от Северна Македония изобщо не се самоопределят като Българчета. Възползват се от добротата и бенефитите на държавата ни, а после ни псуват и ни се смеят.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имате предвид, че това е мнение на чиновник, т.е. не е изследване - няма данни, доказателства, източници.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е нищо не правещите изкукали професори да не загубят работата си.Затова е целия напън. Щото ако няма студенти, тия на кого ще преподават ...
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма българчета и тия ще ги пишем българчета.
6
2
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Ся ко направим ено социологическо проучване ще установим че академици професОри и доцентори от москофския и тем подобни университети са болшинство в бг . За докторанти да не говорим, навъдиха ги като въшки
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Специално на тия ,,българчета" от С.Македония им нямам никакво доверие!Един път да набарат дипломата и ела гледайте какви българи са!Задължително ще се оплакват от България и от институциите които едва ли не насила са ги накарали да се самоопределят като българи!
4
7
 
10
 
! Отговори
Мл. преди 4 години
За ужас на сърбомани и македонисти Българщината не е заличена ни в Сърбия, ни в Македония, ни в Албания дори, а ще продължи да надига глава и да се възражда!
3
9
 
6
 
! Отговори
179 преди 4 години
Как мазно лъжете. Ходите ли да ги агитирате по селата. Що не ходите в махалата да ги карате да ви учат в университети . От всички негативни фактори за ,които тъгувам има 1 нещо което ме кара да съм щастлив а именно ,че дъртите комунисти ще останат без работа. Точно тия във университетите. Всяка година завършват по-малко българи и все повече места остават незапълнени и тия си виждат края и кви ли не простотии пишат ама връщане назад няма.
2
10
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
До 1И на запад бг диплома за вишу струва колкото билет за градски транспорт. Признават се ама никой не ги иска
1
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Висше в България е равносилно на еднопосочен билет за бюрото по труда !