Всеки пети учител пред пенсия, 16% са до 35 години

Бум на младите преподаватели в последните 4 години
30
Всеки пети учител пред пенсия, 16% са до 35 години
Снимка: Pixabay

Всеки пети преподавател в училище или детска градина у нас е в предпенсионна възраст, показват данни на Националния статистически институт, цитирани от "Монитор".

През миналата учебна година педагозите на възраст между 55 и 59 години са били 15 755 от всички 82 347 учители, директори и зам.-директори с преподавателска заетост в образователните институции у нас.

Най-голяма част от тях са били в общообразователните училища – 10 061, където са преподавали и най-много от учителите – 50 846.

В детските градини пред пенсия пък са били 3647 учители, докато в професионалните училища са 2152, показват още данните на НСИ към края на април 2019 г.

Голяма е бройката и на учителите, които през миналата учебна година са навлезли в пенсионна възраст - 9730.

От навършилите 60 или повече години педагози 6020 са преподавали в общообразователните училища, 2606 в детските градини, а 1104 в професионалните гимназии.

Според председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева обаче няма да има училище у нас, което да закъса за преподаватели.

Причината е, че за последните четири години младите педагози у нас са скочили четворно.

Тогава те са били едва 4%, докато сега учителите на възраст до 35 години в класните стаи са 16%, отбеляза Такева, като се позова на проучване, направено от синдиката сред 83 000 педагози у нас.

Според данните на НСИ пък за миналата учебна година младите педагози са били малко над 10 000. Най-много от тях са на възраст между 25-29 години – 5558. Педагозите, които са между 30 и 34 години пък, са били 3430.

Прясно завършилите и току-що включилите се в учителския занаят са били 1267, като те са били на възраст до 25 години.

Ръст с още 5% на младите в училищата очаква председателят на Синдиката на българските учители.

Такева открои три причини, които привличат младите учители в класните стаи. Първата от тях е увеличението на учителските заплати.

От тази година стартовото заплащане на млад учител е 1085 лв. Това е увеличение със 165 лв. спрямо 2019-а, когато заплатите на току-що стартиралите педагозите бяха 920 лв.

Според нея вторият фактор за привличането на младите кадри към класните стаи са модерните технологии, с които те работят. Таблетите, проекторите и модерните дъски, с които могат да направят по-увлекателен учебния процес, подпомагат мотивацията им. 600 школа били обзаведени с модерни технологии за миналата учебна година, а нови 1400 предстои да бъдат тази, посочи Такева.

Учителската професия продължава да бъде по-чест избор сред жените, показва още националната статистика. Едва 17% или малко над 10 000 от педагозите в класните стаи са мъже. От тях 7404 са в общообразователните училища. Най-голяма част от тях преподават на учениците от 5-ти до 7-ми клас – 3735, а най-малко са началните учители мъже – 1263. В професионалните гимназии пък представители на силния пол са близо 1/4 от преподавателите. От всички 11 702 педагози, които учат на занаят учениците, 3108 са мъже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
10
 
! Отговори
Olaf преди 4 години
Докато в училищата 99,99% са гамени,***,***,нищижества,наркомани няма да имате учители. Не може едно нищожество,***,***,гамен да псува,бие,отгиваея на учителите.И ако за знанията си полупава 2. Идва другито голямо нищожество. С дефект в генетичния материал. Да удря учутели.няма да имате.
24
0
 
15
 
! Отговори
Учителят любим преди 4 години
Дорде баба Янка Такева още се меша да унищожава т.нар. образувание, не чакайте нещо добро да се случи. Заплатите са смешни, млади учители няма каквото и да си дрънка тази кукувичка. А директорите си държат на работа пенсионери - те са кротки и покорни, иначе им казват чао до тук. Пълен цирк е в училище. И пак казвам на всички - заплати ниски, а директорите си мислят, че са изпратени на земята от господа да спасят училищата. Никакъв контрол от МОН, назначенията - само политически. Това е.
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ниски заплати и отвратително отношение към учителите. Е, кой млад човек ще иска да става учител? Добре, че все още работят по-възрастните учители, че без тях сме за никъде.
22
0
 
4
 
! Отговори
"прясно завърши преди 4 години
Хммм. Страхотен изказ. Високообразовани джурналя. Учителка ви е била неграмотна селска баба. И бързо да ударите гумата.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакаме резултата от младите кадри на матурите.
20
7
 
6
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
До това води необоснованото увеличаване на заплатите в една феодална структура. В момента новозавършил педагогическо образование по - лесно ще се уреди в МВР или ДАНС, отколкото в училище...
19
1
 
23
 
! Отговори
15, преди 4 години
"Янка агитира абитуриентите да учат за учители, че да не закрият ВУЗ-овете."Те учат, абитуриентите, учат, но отличниците не остават да си губят времето тук, а на останалото, дето и за гимназист не става, тук им се дават дипломи на кило от университетите. Именно за да не ги закриват.По-добре да закрият 3/4 от тях, че нищо не става ни от преподавателите им, ни от кадрите им.
18
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Университетите от години приемат всички кандидат студенти. Няма неприети. Няма незавършили, освен ако сами не се откажат да учат.Просто им подаряват дипломи наред.Единствено условие, за да назначат учител, е да е партиен член.Калинка до Калинка.
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неграмотни връзкари назначени с връзки да имитират дейност и да полуват незаслужени заплати, а децата неграмотни излизат накрая.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Аз съм 14Ако си учител по душа и призвание, ще работиш като учител и при сегашните заплати.Човек, който се пазари за пари, не носи учителството в душата си.
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоест университетите са виновни ,че *** с тройки и подготвят такива кадри за пари естествено.Май рибата се вмирисва от главата.Когато влизах висше през 90 те се борихме със зъби и нокти и даже 5 не беше сигурна оценка за влизане.Днес влизат по снимка.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Янке, а нещо да кажеш за демографския срив? Откъде ще дойдат ученици за прехвалените ти учители и претрупаните с мебели и технологии класни стаи?В провинцията едва набират ученици за един клас, маломерни, слети класове, а Янка агитира абитуриентите да учат за учители, че да не закрият ВУЗ-овете.На кого ще преподават младите ти учители след 2-3 години?
13
7
 
12
 
! Отговори
Аз съм преди 4 години
Аз много искам да съм учител, но за съжаление заплатите са много ниски. Ако имаше как да взимам 1.700 - 2000лв. нето, ще стана по собствено желание, а не защото за нищо друго не ставам и ще ми е приятно да работя с учеиците и няма да си изкарвам личните комплекси върху тях, защото ще съм избрала да стана учител, а не защото неволята ме е завела натам. Ако се инвестираше в образование, така както в луксозните коли на политицеите, щеше да е друга ситуацията.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вкараха в училище най- неграмотните учители, назначени по партийна принадлежност.Я.Такева ще не излиза по медиите да се "хвали" за "добрите" резултати от годишните изпити и за "отличното" представяне на Пиза?Бройките казва, а за качеството мълчи.
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съжалявам, но за мен точно младостта в тази професия е най-често негатив - и опит нямат, и подходящо поведение, а последните 20 години педагогически специалности завършиха масово тройкаджии от средните училища. Не съм учител, родител съм.
10
4
 
15
 
! Отговори
8 преди 4 години
Тази Каскетова по колко памперса сменя на ден ? А 80 % процента от тези учители изобщо не стават за такива - бивши тройкаджии не могат да произведат нищо повече от нови подобни на тях тройкаджийки ! Но те не са виновни - кой мъж и отличник ще блъска за 750 лв !? А и при този сбъркан закон нищо не може да се направи , освен частни уроци ! Там е спасението , ако искате децата ви да знаят нещо !
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20% са пред пенсия, 80% са след пенсия.
8
1
 
23
 
! Отговори
334 преди 4 години
В момента на много места високи позиции като експерти в РУ или директори и зам.-директори се заемат от пенсионери. Така е във всички дсържавни сфери. Високоплатените длъжности се заемат от пенсионери, верни на Партията, вместо да отстъпват местата си на по-млади, по-подготвени и по-независими като поведение хора. А тази Янка Такева е балон под налягане, конформистка, без никакъв практически опит като учител. Но продължава да е шеф на учителския синдикат. Отдавна е вмирисана.
7
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ще карат до новите промени и един ден ще се закриват училища както заводите през 90те.И университетите също.Поколенивто на Грета ще поеме един ден властта и ще изметем всички.
6
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо има директори на училища които са но по 15- 20 години такива? Незаменими ли са? Къде са конкурсите за директори? Директор максимум 3 по четери години. Вечният директор се превръща в диктатор.