Стаматов: Локдауните в образованието дълго ще бъдат наваксвани

Положителните тестове за вируса сред учениците - единици
23
Стаматов: Локдауните в образованието дълго ще бъдат наваксвани
Снимка: БГНЕС

22 месеца няма никакво развитие в сферата на образованието. Това каза пред БНР Диян Стаматов, директор на 119-о училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

По думите му двата образователни локдауна са допринесли за сериозни дефицити и за значимо отдалечаване в социалната комуникация на подрастващите.

Това дълго ще бъде наваксвано... Стана ясно, че образованието е изцяло зависимо от решенията на министъра на здравеопазването, а това не е редно. Пропуските са много и не могат да бъдат лесно измерени. В този пандемичен период са пропуснати много социални умения. Откакто изпаднахме в тази обстановка, почти всички забравихме за традиционната шестобална система и почти всички оценяват знанията си като шестици. Никой не взима под внимание никаква друга оценка освен 6, коментира още той.

Стаматов допълни, че положителните Covid тестове сред учениците са единици и тестването в този вид показва, че учениците не са заразоносители.

Образователната система може да си спести този неспецифичен процес и той да се извършва на друго място или чрез други тестове. Дали да продължи тестването - решението е на политиците, каза Стаматов.

Той е категоричен, че образователната система повече не трябва да бъде затваряна.

"Необходим е сериозен дебат на национално ниво по отношение на редакция на учебните програми, учебните планове, учебното съдържание. Трябва сериозна подготовка с възможност за създаване на хибридни учебни планове, които да моделират съществуващите учебни с възможност за дистанционни формати за по-нататъшни подобни ситуации. Дебати за следващите стъпки, свързани с промени в средното образование, които да дадат възможност за продължаване на започнатите промени преди пандемичната 2020 година", каза специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АЗ- не се учудвайте , Стаматко кара още по инерция от времето на ГЕРБ и още си мисли като един пенкилер ,че глупостите му са "актуални" ,както при господарчетата нищо не коментира обаче за локдауна ,който заложиха в образованието от 2009 с нескопосаните си опити в образованието ,където черешката на тортата беше скалъпения закон за образованието ,представен като "манна небесна" , и ръкоплясканията ,които получиха от Вождо - като махнат такива като карнобашки офции и локдауна ще си отиде
13
26
 
13
 
! Отговори
Сетихте се преди 2 години
С това измислено "он лай" обучение съсипахте няколко випуска ученици ! Има цели класове които не са стъпвали в училище от декември 2019г. ?!....и продължават да не ходят. Проблема не е само в ученето, ами това са социални навици, отговорност и дисциплина в обществото. Тези неща не се придобиват "Ой лай" ! А иначе за учителите е шапка на тояга. Не ходят на работа взимат заплата и даже им ги вдигат. Ако тях ги питате така могат да изкарат до пенсия. И не ми излизайте с номера че и сега работят
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който иска да учи- учи, независимо дали е в училище или вкъщи. То и без това от край време дакслаото е тотална загуба на време. Не учат това, което искат, ами което им е наложено отгоре. Трябва много сериозна прмяна в образователната ни система. След 7 клас задължително трябва да изберат 4-5 предмета, които да учат на каквото ниво искат, колкото часа искат, без забити класове и да се признава за взети кредити за университети дори. А не както е в момента - едно голямо нищо и ходят по уроци.
11
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-безмислената институция в модерният свят. В продължение на 10-12 години учиш неща, които не желаеш да знаеш, като за това не получаваш никакво заплащане.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей Тъ пак, колко време вече си министър и единственото което чуваме от теб е само:това трябва, онова трябвало и НИТО едно работещо решение или мярка. Пълен клоун.
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви 22 месеца не Стаматов. 12 години копаехме дъното, като и то участваше активно.Сметките за 12 години мъжкарство и тежки лафове идват една след друга. и тази няма да е последната.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Училище?Една ненужна институция в новия свят.Училището в днешния си вид е дело на буржоазните революции от 19 век.Идеята била да имаш образовано население от работници.Поради същата причина дали и право на работници и селяни да гласуват.21 век-епоха на разгром на работниците и средната класа от американските филми.Напротив,новия ред ще е близък до робския свят на античността.Робите не трябва да учат,а да работят докато иска господаря.
7
3
 
19
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Застоят си е направо нещо хубаво, на фона на това,че 12 години копахме дъното под вещото ръководство на ГЕРБ! А дано и почнем да се оттласкваме от дъното, но за това трябва тотална чистка на гербиджа в образованието. Огромно количество тотално некадърни калинки се намърдаха по училищата с подкрепата на ГЕРБ и ще бъде трудно.
6
0
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Сбъркано "образование". 12 години "учат" - и накрая слуги-роби на юдеите и масоните, за жълти стотинки...
5
4
 
22
 
! Отговори
Училище безумно преди 2 години
Вие ги лъжете ,че ги учите,а те ви лъжат,че учат.
4
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не промените лятото да се учи а зимата да се почива?? Измамници, всички искате на плажа и на вилата и всяка година увеличаване на заплатите - боли ви .i. за учениците?
3
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя , защо все още му дават думата???? Винаги компетентен по всички въпроси, само той разбира от всичко! Ето такива директорчета като него трябва да бъдат изчегъртани масово в училищата! Казвам го от позицията на учител с дългогодишен стаж и горчив опит с директор - диктатор в момента! Директор, назначен с платен конкурс през2016, който също като този *** си мисли, че знае всичко и винаги сочи Стаматов за пример. Отврат.....
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стаматка - герберската калинка!
1
3
 
7
 
! Отговори
наивници преди 2 години
Колкото наваксаха децата от Припят. След като веднъж ви зилъгаха, ще ви лъжат постоянно. Децата ви ще са неграмотни роби, неразличими от прииждащите талибани от Афганистан.