Бесен купон сред руини, или с други думи: Студентски град

Влизам в университета, за да пия, или как вестник “Ню Йорк таймс” видя нощния живот в Студенстки град на фона на рушащите се блокове
1 юли 2007 17:08,
82
Бесен купон сред руини, или с други думи: Студентски град
Купонът, не ученето, е основната черта на Студентски град, според "Ню Йорк таймс". Според кмета на общината - това е курорт Снимка: Булфото

Стимулиран от присъединяването на България към Европейския съюз тази година, нощният живот в столицата София процъфтява. До това заключение стига обзорна репортажна статия на вестник "Ню Йорк Таймс".

Въпросното процъфтяване се вижда най-добре в Студентски град, коментира изданието.

Евтините наеми, не особено строгите правила и младите хора са предспоставака клубове и барове се отварят навсякъде.

В най-южната част на столицата, където постоянно се строят нови и нови офиси и жилищни сгради, Студентски град продължава да изглежда безжизнено вкопан в земята със скелета си от времето на Студената война, пише нюйоркският вестник.

В академичната територия с шест университета, изградени през 60-те и 70-те години на миналия век, тук могат да се видят покрити с графити рушащи се блокове, обрасли с трева ръждясали огради и разпадащи се съветски автомобили край изпотрошените тротоари.

Леко освежаващата гледка на знамето на ЕС трудно може да разсее впечатлението за мрачна пустош. И така до залез слънце. Вечер голяма част от 25-те хиляди студенти в района (включително специалисти инженери и икономисти от Техническия университет и Университета за национално и световно стопанство) поемат към над 30-те бара и дискотеки.

Често те са скрити в обикновено общежитие и за тях можеш да научиш само от познати.

Ресторанти също не липсват. "Това е като курорт, който се състои от клубове", казва Венцислав Дудоленски, кмет на района.

 "Българите обичат да излизат всяка вечер", обяснява той. Някои от най-популярните заведения са струпани около блоковете 13, 14 и 15.

Феновете на чалгата - вид балканизирано диско, посочва изданието, се стичат в "Авеню" - заведение, където приятели танцуват на групи, вдигнали ръце и поклащащи ханшове.

Почитателите на рока пък се отправят към "Строежа" (до блок 23). Тълпата идва да пие бира "Загорка" за 1.50 лева и да слуша рок.

За жива музика младежите предпочитат "Маската", клуб в приземен етаж на студентско общежитие. В единия ъгъл се виждат портрети на бивши комунистически лидери в България. В центъра обаче е сцената, на която свирят на живо рок банди през уикендите.

Вече има и няколко прилични ресторанта като "Боримечката". Този начин на живот не се свързва особено със следването.

"Към 80 процента от студентите влизат в университета, за да пият", казва 21-годишният студент от Софийския университет Александър Сираков.

"Забавно е, но е трудно да научиш нещо, когато всяка сутрин се будиш с махмурлук", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Иванчо преди 15 години
Купон, а след купона - разстрел.Това е толкоз просто и логично.Какво тук значи някаква си личност?
80
0
 
0
 
! Отговори
kiko преди 16 години
bil sam 1 bil v studentski grad taq godina kato zavasha i dano zema maturite i da ma priemat sam v kvartala tova e nai qkiq kvartal v cqla sf nai hubavite kuponi stavat tam !!!
79
0
 
0
 
! Отговори
ТУ-Инженер преди 16 години
Искам да кажа само едно - Тези които обясняват колко е ужасно в студентски град, каква мизерия е, как неможе да се учи и е пълно единствено с пияници и наркомани за мен са пълни нещастници. Това са хора, които не са могли да си намерят компания/приятели/жена/мъж и целият свят им е крив че най-готините им години са минали в някоя квартира в овча купел или на пичковци. Неможеш ли да си направиш купона в студентски град значи никъде няма да можеш. Аз съм живял 5 години в Студентски, минал съм през всичко там и мога да кажа, че ако трябва да го направя отново ще се запиша без дори да се замисля. Колкото до купоните - те по никакъв начин немогат да ти попречат да учиш, стига наистина да го искаш. А Купонджийския живот те кара да учиш още повече, за да можеш да си вземеш изпитите и да не те изгонят от общежитието! А няма ли различни музики поне от 6-7 страни човек неможе да спи нормално..... ;)И като заключение един съвет от стария студент - Живейте си живота в студентски - сега му е времето и това е правилното място!
78
0
 
1
 
! Отговори
Qnci преди 16 години
Ot tazi godina i az shte sum v stud grad ;]] i mislq 4e tova shte sa nai strahotnite 4 godini v jivota mi :]]
77
0
 
0
 
! Отговори
leni преди 16 години
Q si gledaite rabotata i ne se zanimavaite s gluposti.I az jivee v stud grad,u4a v edin ot nai-dobrite universiteti,rabotq v prestijna firma.No tova ne ozna4ava 4e ne sam mlad 4ovek i ne se nujdaq ot zabavleniq.Taka 4e na koito ne mu haresva da ne hodi tam i da ostavi dr da se zabavlqvat kakto si iskat.
76
0
 
0
 
! Отговори
Anton преди 16 години
v stud grad ima okolo 70 000 naselenie!!!!!!!
75
0
 
0
 
! Отговори
aaaa преди 16 години
a studentski grad ne e li v sofia spored tebe be kenef???hahah...min godina doshul ot selo v sofia,obache pak sofianci sa mu vinovni.E tva e selskiq mantalitet.vinagi she si ostanesh carvul.imam mn priqteli ot provinciqta i slava bogu ima i takiva,koito ne si izbivat selskite komplexi kato teb!
74
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Да живее Строежа и Загорката за лев и петдесет. Всички могат само да ни завиждат за Ст.град. Това място е уникално и всеки прекарал 4-5 години там, трябва да знае , че е научил много повече неща за живота, хората, забавленията и т.н. Много повече от софиянчета който не са мърдали от Сф, живеят с мама и тати до 30-годишна възраст и наричат Ст. Град - Мизерия....
73
0
 
0
 
! Отговори
Nord преди 16 години
Mogat samo da ni zavijdat za studentski grad....
72
0
 
0
 
! Отговори
gr преди 16 години
Па що трябва тия империалисти американски да ни се бъркат у живото ?Я как си убаво живееме !
71
0
 
0
 
! Отговори
rr преди 16 години
Стъдентски град се превърна в един от първите бърдаци в зората на перестройката. И какви окумуш пичове го управляват. И хората си пращат децата там да се маучат на знания и морал. Браво на всички министри и други такива около тях !
70
0
 
0
 
! Отговори
SE преди 16 години
И-и-й ! Мъ ква сли.. - студентка, мъ !? Я, математичка ! Кви съ тия мъ?
69
0
 
0
 
! Отговори
No name преди 16 години
Боримечката е "a Greek taverna-style place with hanging vines"??Ето тук сгрешиха много лошо. Това е достатъчно да си направиш мнение за достоверността на цялата статия.
68
0
 
0
 
! Отговори
chris преди 16 години
zdraveu az sam nov u vas kade se namira studenski grad , az sam ot nqkakvi dni v stolizata
67
0
 
0
 
! Отговори
Павел преди 16 години
Не мога да разбера тая женска психика да се събличат жените на обществени места. На тези каки от снимката вече всичко им се видя, и почват да дразнят с неприличието си. Стига вече с тази разголеност, момиченца, само дразните.
66
0
 
0
 
! Отговори
evangeline преди 16 години
забравете за тази статия.свършен факт.същото пише ,както в бг.варианта само снимката е друга.не е приятно да се публикуват такива статии за нас,ама какво да се прави,вестници.
65
0
 
0
 
! Отговори
kenanoff преди 16 години
съжалявам за интервала, линка е http://travel.nytimes.com/2007/07/01/travel/01surf acing.html
64
0
 
0
 
! Отговори
kenanoff преди 16 години
Повечето изказали се май не са чели статията изобщо. Само си пишат според това което си представят. Е, вината е и на сайта, можеха един линк да сложат.Е, добре, да се направим на редактори - http://travel.nytimes.com/2007/07/01/travel/01surf acing.htmlbtw, с изключение на някой леки стереотипи, в стил "Елате вижте комунизма", статията си е доста точна.И не е коментарна а в рубриката за пътуване. А тука пак все едно са ни настъпили по мазола реагираме. Много сме обидчиви.
63
0
 
0
 
! Отговори
е преди 16 години
аз мислех "Ню Йорк таймс за сериозен вестник.тази статия отива повече на някой жълт вестник,отколкото на "Ню Йорк таймс.
62
0
 
0
 
! Отговори
СОФИЯНЕЦА преди 16 години
*** E TIP ZARAZNA BOLEST...A 4E JENITE NI GI VZEHTE NQMA LO6O,I TE STANAHA SELQNDURKI,NIE PUK SMQTAME DA SI VZIMAME VE4E 4UJDENKI.