Бити и тормозени мъже си правят приют в Бургас

Идеята им била заимствана от Сърбия
9 фев 2010 14:41,
112
Бити и тормозени мъже си правят приют в Бургас
Случаите на тормозени от жените си мъже изобщо не са единични. Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Мъже от Бургас, които са станали по една или друга причина жертви на психическо или физическо насилие, замислят да си направят приют.

Идеята е заимствана от Сърбия. Там, в град Чуприя, има вече открит приют за мъже, подложени на семейно насилие. Той е основан и открит от неправителствената организация „Мъжка сигурност”.

Трима мъже, жертви на насилие, са потърсили помощ през последния месец в Центъра за обществена подкрепа в Бургас. Те били малтретирани психически и физически най-вече от децата си, които ги тормозели да препишат недвижимото си имущество на тях.

Онези, които склонят, остават без дом и често завършват дните си в домове за стари хора.

Психолози от Центъра споделиха, че в практиката си са се сблъсквали и със случаи съпруги да прилагат физически тормоз върху съпрузите си.

Те посягали на половинките си само защото не носели пари вкъщи. Често малтретираните мъже са изгубили вяра в съдебните и държавните институции, тъй като "те са винаги на страната на жените".

В бургаския кризисен център за помощ и подкрепа на жертви на насилие има специални стаи, където може да бъдат настанени както жени, жертви на насилие, така и мъже.

През последния месец в Бургаския съд са заведени 7 дела срещу насилници, от които 6 са с молба за незабавна защита, съобщи Валентина Станкова от Центъра за обществена подкрепа към община Бургас. През първия месец на Новата година са проведени спешни консултации с 22-ма клиенти, от които 19 са жени и трима са мъже.

Жертвите на домашно насилие предпочитат да говорят за проблемите си с юристи и психолози. Малка част от тях се обръщат към полицейски инспектори и общински служители.

Немалка част от жертвите на домашно насилие в Бургас оттеглят молбите си, след като веднъж вече са искали да заведат дела срещу съпрузите побойници. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 14 години
Упс май не стана беля !Балъци от умрелия селски сайит днес.бг а?
94
0
 
1
 
! Отговори
... преди 14 години
e, hajde sega, kakvito i da sme jenite, ako ne sme nie d avi osigurim potomstvoto - njama kak da se poluchi, nali? :-))))) i zashto v krayna smetka ne pogovorim za dobri i loshi hora, a vseki pyt tryabva da se razdeljame na myzhe i jeni hohohohohoho moe mnenie e, che i sred myzhete i sred jenite ima i dobri i loshi...a statijata spored men e absoljutno nenujna nikomu - za men dobrata statija e kogato mi nosi nova i polezna informacija... hajde sys zdrave!
93
0
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 14 години
Как може да има такива хора!?Това не са хора с стабилна психика,да тормозиш по такъв начин родителите си хората на които трябва да си благодарен,че си на този свят.Имам приятели от много места по света и едно ми е направило впечатление,че в България много малко хора почитат и уважават семейството.Много жалко!
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Понеже ми говорите на "ти", няма защо да се обръщам уважително към теб. Въобще не съм опечален, за твое голямо съжаление. Точно обратното - изпълнен съм с живот, свободен съм и няма коя да ми пили на главата. Когато ми дотрябва някоя, никак не е трудно да се намери. Приключва всичко за една вечер и до тук. А ако си мислиш, че като си подвизаваш като "блондинка", това не те прави анонимна, значи наистина си блондинка.
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е, и след написаното как да ви наричаме? А колкото до това, да сте омъжена за мен, нямате никакъв шанс. Освен двата типа, които описвате има и други - богати, умни, можещи, но явно до такива няма как да припарите, защо тези мъже са достатъчно умни, за да знаят коя да допуснат до себе си, кога, за колко и за какво. Но продължавайте да си мислите, че сте умна. Колкото до красотата - тя е преходна. Наистина УЖАС!
90
0
 
0
 
! Отговори
някоя преди 14 години
Казах без коментар.ТАКА Е....
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Искам тая с тънкия глезен и още по-тънките токчета да ме потормози малко!
88
0
 
1
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
А когато драскаш с нокти по гърба му нощем и стискаш уста да не чуят децата в другата стая така ли мислиш?
87
1
 
0
 
! Отговори
Адам и Ева преди 14 години
ЕБАНЬЕЕЕ!!!
86
1
 
0
 
! Отговори
някоя преди 14 години
Баба ми казваше.МЪЖ ЛИ Е НА СНИМКА ДА ГО ВИДИШ ОЧИТЕ ДА МУ ИЗБОДЕШ.АКО ВИДИШ ЧЕ МУ СЕ ВЛАЧАТ ЧЕРВАТА ЩЕ КАЗВАШ ПОЯСЪТ ТИ Е......без коментар.
85
0
 
0
 
! Отговори
приятел преди 14 години
ако обиждани, бити и изнасилени жени вземат решение да си направят приют или да се скрият от "любимата" половинка, нямаше да има нито едно семейство. Мъжете си мислят, че като са по-силни физически имат право да тероризират жените и децата си. Учудвам се дали някъде има щастливо семейство в което да зари равноправие и любов?!
84
0
 
0
 
! Отговори
pipino преди 14 години
devoiko otrakana...gledai ot mnogo borba da ne si s4upi6 manikiura...mnogo leti6 no vinagi moje6 da padne6,i cini4niq ti mirogled da stane jalno skimtene!(ne ti go pojelavam,samo ti napomnqm da ne si tesnogryda)
83
0
 
0
 
! Отговори
бгтигер78 преди 14 години
бедни, бедни Македонски, защо не умря при Гредетин, избора си е твой , а мъжът ти шмульо, ако ми беше в къщата,щях да ти осигуря всичко от което една жена се чувства желана и комфортно, но в единият ъгъл на стаята винаги щеше да стои една лопата, и като почнеш да ми се правиш на интересна на нивата да копаш царевицата, а като поодъртееш малко, кой ли ще е този дето ще те иска, щото си манипулативна
82
0
 
1
 
! Отговори
блондинка преди 14 години
до 84 Казах го и на Иван, дето също се имаше за анонимен- не сравнявайте всички хора под един знаменател. Има лоши жени, както има и лоши мъже. Имайте добра нагласа , за да ви се случват добри неща. Много е лесно да си анонимен мъж.И слава богу не всички жени сме "такива", "такивата" ги създават опечалени мъже като тебе.
81
0
 
0
 
! Отговори
Вери преди 14 години
ние с мъжа ми се кефим още един на друг...не знам,това като гледам коментарите тук,май не е нормално...има готино 4уство за хумор,изненадва ме с разни хрумвания и най важното държи се като мъж когато трябва...пожелавам го на вси4ки тук...
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами колкото и да не Ви харесва, всички жени сте "такива" - каквото и да криете под кавичките. Но отдавна съм се отказал да споря с жена - безсмислено е. Освен това, когато ви липсват аргументи, пускате в действие цял репертоар от удари под кръста, но репертоар, добре известен на всички мъже. Просто загубихте всичко женско или поне онова, което ви правеше жени.
79
0
 
0
 
! Отговори
До Мейс преди 14 години
Мейс...ти да не си от ония женици сутрин в автобуса гледаш ги вси4ко им наред,симпатяги,турнали си препарати,чръвнали се,меришът на аромат некъкъв гъзарски,но стоят и гледат като 4е са глътнали бастуня...недоспали...и недо.б.ани...вси4ко знаят и съскат постояно на целия свят...
78
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Жените искат равенство само когато това им изнася. Искат по равно домакинската работа, но да не ходят на работа и *** на дивана и по кафетата по цял ден...да се правят, че учат нещо, а истината е че преписват и си лежат в къщи. Деца се правят, че гледат, а всъщност го дундуркат в количката и си пият спокойно кафенце с другите кифли които имат 1-2 часа занимания на ден и после пак пред ТВ-то !!!
77
0
 
0
 
! Отговори
ева преди 14 години
Е оля се просто.
76
0
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 14 години
Евала Поли...има и свестни жени...но и много съскащи същества