Миньорите започват ефективна стачка

Според ръководството на „Мини Марица изток” тя е незаконна
Обновена: 15 яну 2012 10:39 | 15 яну 2012 10:39,
145
Миньорите започват ефективна стачка
Снимка: архив, Булфото

Работниците от „Мини Марица изток” започват ефективни стачни действия от днес. Стачните действия започват днес от втората смяна в 20.00 часа и са безсрочни.

До решението за стачката се стигна, след като преговорите между синдикатите и ръководството на дружеството не постигнаха резултат.

Общият размер на всекидневните загуби при ефективна стачка в „Мини Марица-изток“ ще достигнат 3 000 000 лева, което ще затрудни плащанията към персонала и разплащанията с доставчиците и клиентите.

Това се посочва в позицията на ръководството на дружеството по повод обявените ефективни стачни действия на миньорите.

„Законността на предстоящата стачка е под съмнение и е внесен иск от ръководството на дружеството в съда. При обявяването ѝ за незаконна всички участвали в нея носят дисциплинарна и имуществена отговорност”, заявиха от ръководството.

„По време на преговорите със синдикалните представители сме заявили готовност да изплатим допълнителни възнаграждения на пряко заетите в производството, които според ръководствата на клоновете са допринесли за този добър резултат.

Извън това за четвърто тримесечие със заплатите за месец декември 2011 г. ще бъдат разпределени компенсации в размер 10,35% върху тримесечното брутно трудово възнаграждение.

Други искания са непосилни за дружеството и биха го довели до тежко финансово-икономическо състояние”, се посочва още в позицията на ръководството, което декларира и готовност за продължаване на разговорите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
5
 
! Отговори
Дуда преди 12 години
Абе аз не знам дали му разбирам, ама миньор дето оди по къра не е миньор .А и щом пък му разбираш би следвало да знаеш, че пряко с добива се занимават 22% от персонала, останалите цоцат от труда на тези дето се ровят в калта до пояса, търсят как да заобиколят държавните поръчки, като ги правят за пари до 49999 лв, та да не мине като такава и покупки се птавят за рез части на преференциално НАДУТИ цени, та да се пълнят джобовете по веригата!
116
3
 
0
 
! Отговори
nexusss преди 12 години
Дудооо, айде като като си такава разбирачка кажи ми КАК като всички миньори хъркат на работа от къде ТЕЦ-овете бълват тези мегавати? От къде взимат гориво? Влезте в сайта tpp2 и вижте в реално време товара на централата. ТЕЗИ МЕГАВАТИ СЕ ПРАВЯТ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВСИЧКИ ХЪРКАЩИ В РУДНИЦИТЕ!!!P.S. Българската завист няма равна на себе си!
115
2
 
2
 
! Отговори
Дуда преди 12 години
Ако не знаете, най-голямата трагедия за "миньор" от ММИзток е да проспи тръгването на автобуса за околните селища.
114
2
 
4
 
! Отговори
taka e redno преди 12 години
6tom sa izlagali iniorite..te imat pravo da sta4kuvat...6tom kato ne ima davat polaga6toto sega mogat da sta4kuvat daje nqkoilko meseca..da si po4inat 6to sa rabotili dvoino i ne im go ocenqt sega da si po4ivatr i sa kvit....ntrqbvat im hora ne zimat..polaga6tato ne im davat..pak depotati sadili6ta si zemaha svoeto.ne ima stiga 4e karadat kato ludi i ko da prikazvam po zle 6te stava trqbva trepane...edin samolet v parlamenta 6te opravi ne6tata
113
2
 
0
 
! Отговори
nexusss преди 12 години
Слушай бе тикво, напиши ми КЪДЕ съм казал че не съм доволен??? Искам конкретната реплика. И ако беше прочел малко по надолу щеше да видиш, че водих диалог с друг участник във форума. Ама то за т'ва се иска акъл да се мисли. Мри от глад и мизерия и бъди щастлив!
112
2
 
4
 
! Отговори
до 138 преди 12 години
Ами като си постъпвал на работа не си ли знаел,че ще работиш на смени бе и като не ти харесва напусни бе защо трябва примерно да изказваш недоволството си тук,на твоето место ще дойде друг,да не би само ти да работиш на смени,щом така е програмирано раб.време значи така е полезно,а има и производства където цикълът 24 часа как да стане без смени.Не реви ами напускай за да си до семейството си.
111
4
 
9
 
! Отговори
бай Петко преди 12 години
Управляващите настройват гражданите, че ще се вдигне цената на тока, щото нямало да има въглища ! А защо след като има свръх производство не намалиха цената му ? Управата на мини "Марица-изток" щом е подписала колективния трудов договор трябва да го изпълни, а не да казва, че стачката е незаконна. Работниците не искат само пари, а нова техника. Какво е незаконното. И съда трябва да го има предвит това, щото май ще се стигне и до съд !
110
3
 
12
 
! Отговори
nexusss преди 12 години
Незнам ти какво работиш, но аз работя на смени и е кофти да гледаш как по празници всички, които са административен персонал са си със семействата, а при теб е както се паднеш по графика....няма коледа, няма нова година, няма великден. Трябва да си на смяна! Ето още една причина да ги подкрепя, защото в този момент стачкуват хора от нощната смяна в мините. Мисля, че на това му се казва солидарност:)
109
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Нексус, до тук беше прав, не оспорвам труда на колегите...............
108
3
 
8
 
! Отговори
nexusss преди 12 години
Значи първо: АЗ не стачкувам защото не работя в мини Марица изток! И аз като теб съм висшист и РАБОТИХ за 500 лева в една умряла частна фирма, сега работя за няколко пъти по толкова, благодарение на това, че тръгнах сам срещу всички които ме убеждаваха да не предприемам тази стъпка и т.н....както и да е. Нима не знаеш, че заетите в енергетиката (държавната) сме един от секторите, които пълним хазната от данъците си??? Подкрепям колегите от мините затова, че години наред изборите на всички партии
107
3
 
8
 
! Отговори
nexusss преди 12 години
се правят с пари КРАДЕНИ ОТ ВСИЧКИ НАС! И това ли не знаеш? Ето сега си осведомен. И последно: ЩОМ РАБОТИМ И ПРОИЗВЕЖДАМЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАМЕ И ПОВЕЧЕ! Милиционерите от ГЕРБ ще си заминат, но ние ще останем и пак ще правим това което се изисква от нас. Те са едни случайни хора, попаднали случайно там където са сега и след няколко години никой няма да се сеща дори за тях, но ние пак ще си въртим генераторите и ще си копаме въглищата... Надявам се сега ме разбра защо подкрепям колегите си от мини
106
3
 
4
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Като начетен човек разбираш, че мизерията е голяма и си е е****** майката. Кажи ми тогава що стачкувате.....? Ако не ви стигат парите да ви пратя........само ще ти кажа, че съм вишист и работя за 500лв. заплата........
105
2
 
6
 
! Отговори
nexusss преди 12 години
До Аз:Няма нужда да ме информираш за калоричноста на Донбаските въглища и не мисля, че това е толкова важно. Важното е да прогледнеш, че с труда на хората от нашия бранш шега не бива! Не сме нито милиционери, нито корумпирани прокурори, нито продажни политици! Ние ПРОИЗВЕЖДАМЕ ПРОДУКЦИЯ ОТ КОЯТО СЕ ПЕЧЕЛИ ДОБРЕ! Ако това нищо не ти говори язък ти за това, че изглеждаш начетен човек (предполагам, че си такъв по думите ти). Остани със здраве:)
104
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Nexusss, тъпо е да обясняваш това. Много ясно, че в Мариците всичко е изчислено за лигнитни въглища и като си толкова просветен би трябвало да знаеш, че само ТЕЦ Варна е изчислен за Донбаски.....да ти кажа ли колко килокалории са..........
103
0
 
2
 
! Отговори
nexusss преди 12 години
До ivza: Абе специалиста май нещо си много запознат ми се струва по темата... А да си чувал случайно, че горивните инсталации на котлите в ТЕЦ-овете от Марица Изток са проектирани за точно този тип въглищаи са със твърдо сгуроотделяне?? Изобщо имаш ли си идея от технологията на тези централи? запознат ли си, че са правени опити с по калорични въглища и резултата беше зашлаковане на котлите и непороизведени мегавати! А да си жив и здрав сега и друг път се информирай преди да плещиш глупости.
102
1
 
7
 
! Отговори
ББ преди 12 години
Стига вече правихте паралел с Бойко и Цветанов, те нямат общо със случката. По въпроса с миньорите, нямам против исканията им, но в ситуация в която хората нямат заплати да стачкуват за бонуси, е прекалено. Да не забравяме, че и там се почва работа само с връзки, така че ...ако не сте доволни да знаете колко хора чакат за вашето място с ниски заплати...Нямам нищо против вас, ама да не мислите че другите нямат договори, просто положението е трудно за цяла България, бъдете благодарни че работодате
101
4
 
5
 
! Отговори
Аз преди 12 години
И за какво стачкувате??? Бил съм при вас, бил съм в Бобов дол, бил съм в Елаците и навсякъде къде има мина и кариера в БГ. Що не отидете в подземен рудник да усетите мизерията.....?Като не ви изнася заплатата напуснете. Аз искам да започна работа в Мариците,....... Колко от вас са почнали работа без връзки...а сега всички ближете *** на синдикатите.....да се осъзнаем малко,аааааа
100
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО НА КОЛЕГИТЕ ОТ "МИНИ МАРИЦА ИЗТОК"!!! 100% стачкуващи от нощната смяна в рудник "Трояново - 1" (за другите не знам, защото само за този рудник казаха, но се надявам и там да са на 100%). ВИЖТЕ И ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРИ КАК СЕ СТАЧКУВА!!! НЕ МОЖЕ НАС ЕНЕРГЕТИЦИТЕ И МИНЬОРИТЕ ДА НИ НАРИЧАТ "ЗЛИ КУЧЕТА" И "РЕКЕТЬОРИ", ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ НОСИМ ОСТАНКИТЕ ОТ ИКОНОМИКАТА НА ДЪРЖАВАТА НА ГЪРБА СИ И ТОВА ДА ОСТАНЕ НЕНАКАЗАНО!!! СТАЧКА ДО ОТКАТ И ДОЛУ ТАЯ *** "ГЕРБ"!!!
99
4
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
Как може да имаме такива *** манипулатори за управници като Трайчото? Показва графика за ръст на заплатите и ръст на ефективността... А инфлацията? А печалбата на фирмата къде са в тая графика? *** гербави политици... Пълни ***, трябва да се измитат веднага барабар с кучкаря им.
98
2
 
6
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Нещо умно ,най-после ! Тук в Германия фирми ,които не са способни да плащат достойно ,просто приключват дейността си , а при вас ако намерят начин и без пари ще ви карат да работите ! Представям си при какви типично български условия работят тези миньори и какви унизителни заплати получават ! Нека фирмата да плати няколко милиона обезщетение на клиентите си за недоставяне на стоката в срок ,пък може след това да им дойде акъла и да разберат ,че не трябва да се подиграват с работниците !