Върви, народе възродени

Днес почитаме светите братя Кирил и Методий
Обновена: 24 май 2012 09:35 | 24 май 2012 09:32, Бойчо Попов
102
Върви, народе възродени
Снимка: архив, Импакт прес груп

Днес отдаваме почит на делото на светите братя Кирил и Методий и на създадената от тях първа славянска азбука, наречена глаголица.

Празникът се чества за първи път у нас през май 1851 година в Пловдив по идея на Найден Геров. Като официален празник на България 24 май се отбелязва от 1991 година.

Химн на 24 май е песента „Върви, народе възродени” с текст на Стоян Михайловски и музиката на композитора Панайот Пипков.

Празникът ще бъде отбелязан с молебени във всички епархии на Българската православна църква.

Тържествено общоградско шествие ще тръгне от в 10.00 часа от Археологическия музей в София към Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Там в 11 часа е началото на официалната церемония. Шествието ще поведат столичният кмет Йорданка Фандъкова и министърът на образованието Сергей Игнатов. По маршрута към тях ще се присъединят и ръководството на БАН, както и председателят на парламента Цецка Цачева, заедно с делегация.

В шествието ще се включи и академичният съвет на СУ "Св. Климент Охридски". Зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов пък ще открие паметник на писателя Радой Ралин в ж.к.”Изток”.

Президентът Росен Плевнелиев пък ще оглави традиционната българска делегация, която ще посети Ватикана и ще се срещне с папата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: Кирил и Методий24 май
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
nqma zna4enie kakvi sa i kak sa q napravili vagnoto 4e q imame taq pismennost i stiga s tiq agenti i tem podobni balgariq 6te tragne napred kogato se promeni mantalitetani kato hora da sprem da pluem da zavigdame narod na koito vse nqkoi mu e vinoven na kogo da se klanqme na mara otvara4kata ili na pepa peralnqta basi degradaciqta drugi narodi biha dali milo i drago da imat na6ata istoriq a nie vse pluem i vse 4akame nqkoi da ni opravi oba4e vse nqkoi ni kleca i to qko
79
5
 
4
 
! Отговори
POARO преди 12 години
Chestit praznik bulgari !Gordeite se s drevnata si kultura.Kogato tozi praznik e bil vaveden prez 1851 ,zapadniatsite sa iali koreni i treva,za da se savzemat ot chumata,poradi lipsa na higienni navitsi.-t.e da jiveiat sas mishkite!
78
1
 
11
 
! Отговори
СОЦИАЛИЗЪМ преди 12 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ От 23 г. се чудим как да правим икономика. Викнахме Ран и Ът да ни кажат, те ни нанесоха такъв съкрушителен удар, че война да бяхме водили, нямаше да сме така пострадали. Създадоха инфлация и спестяванията ни отидаха в зейналата паст на кредитните милионери. Приватизираха (окрадаха) всичко! Има много начини за оправяне на икономика, но нарочно това не се прави, за да се поддържа състоянието на безнадеждност. Тях много ги е страх, че като се поокопитим ще им видим сметката
77
2
 
4
 
! Отговори
24 май преди 12 години
Честит празник на всички!89,ти и тука ли *** простотии,символизиращи твоята неграмотност?!Аман от неграмотни същества,дето четат простотии от Интернет!
76
2
 
9
 
! Отговори
СОЦИАЛИЗЪМ преди 12 години
Нека се възроди социализма! Защо никой не говори за социализма? Стига вече уродлива икономика, която ни мори, разгонва децата ни по чужбина. Искаме социализъм, но тъй като вече знаем какви са гршките му, нека го направим съвършен, да създадем закони, чрез които да го предпазим от опетняване! Да създадем отново една силна България! Да мислим всички заедно как да направим нашия нов строй! Стига сме се самокритикували, че сме такива и онакива. Ние можем!
75
0
 
12
 
! Отговори
КОКО преди 12 години
какво да коментирам на най светлия български празник ,като чета безумни коментарии написани тук.НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ И СЕ ГОРДЕЕМ ЧЕ СМЕ ТАКИВА,И ЧЕ ГОВОРИМ НАШИЯ СОБСТВЕН ЕЗИК.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ей пич,поне днеска пиши на родния си български език.
73
6
 
3
 
! Отговори
orce преди 12 години
Vo komentarite citam deka SV.KIRIL I METODIJ se bugari i deka toa e najgolemiot bugarski praznik ,i eto pak greska .Bracata Kiril I Metodij SE seslovenski prosvetiteli i voopsto pripagaat na ogromen broj na narodi i nacii. Da go prisvojuvate samo za sebe e smesno i glupo no toa ti e NARODOT KAZAL prost narod silna drzava .Tolku za denes NEKA NA SITE NIE cestit praznikot
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пишите, спорите...а истината е, че ако не се напомня-историята се забравя! В Турция да речем има на всяка крачка бюст на Ататюрк, по закон във всеки офис-снимка; македонците харчили пари за глупости... всички били прости освен нас. Другите от нищо, с пропаганда, правят народ и държава; а ние от безразличие ще се затрием.
71
8
 
5
 
! Отговори
НЕ Е ЗА ЛАИЦИ преди 12 години
Преди да пишете минуси проверете в Гугъл истината. За да разберем какви са заслугите на Кирил и Методий трябва да знаем какви са били домогванията и противоборствата между западната и източната римска империи, които се пръкват от империята майка , чрез нейното деление. Вместо да си помагат една на друга те си съперничат в идеология и надмощие.Там където имаме католицизъм се е наложила латиницата, а там където имаме източноправославие се е наложила кирилицата- Румъния е източноправославна и до 1860 година е пишела на кирилица тоже. Братята не са никакви славяни и полутакива по майчина линия (Мария гръцко име), каквито искат да ги изкарат нашите историци.Чисто и просто те са си вършили работата, като висши имперски чиновници да разпространяват догми и политики извън Византия. Те написват ГЛАГОЛИЦАТА за нуждите на Великомаравското княжество, което по това време е била нещо като буфер между Франкската империя и Българската. Техните ученици биват гонени и избивани там от немското духовенство и оцелелите мисиоонери се спасяват на наша територия.Но пак повтарям те донасят със себе си ГЛАГОЛИЦАТА една азбука, която няма абсолютно нищо общо с ПОСЛЕДВАЩО НАЛОЖЕНАТА КИРИЛИЦА(твърди се, че е написана от Климент Охридски но и това е пълна лъжа), която по своята същност се явява вариант на гръцката азбука. Та питам аз къде е заслугата на двамата братя за честване на тези букви, на които пишем днес? През 1708 години Петър задава поръчка на едно холандско ателие да състави съвременен шрифт на кирилицата.До този момент тя се е състояла само от главни букви със заоблена форма.Холандците въвеждат не само малки букви, но и допълнителни такива заимствани от латинската азбука (която сама по себе си пък е заимствана, чрез етруските от гръцката азбука също), както и латинизиране на шрифта, т.е. изписване с прави линии с тънко и дебело.Тази азбука е известна, като ГРАЖДАНСКИЙ ШРИФТ. Да се върнем на набедения за автор на кирилицата Климент Охридски. Той не е написал тази азбука щото тя в почти в съвременни по вид букви съществува още в 5 ти век в Египет. На нея са писали коптските християни Коптска азбука. До кога българската държава ще празнува БУТАФОРНИ ПРАЗНИЦИ и до кога истината ще се крие от народа.
70
6
 
6
 
! Отговори
Кърдашиам преди 12 години
Маните ги тия братята ,само развалят пейзажа .Дайте новина за Ким да го местим!!!!
69
1
 
18
 
! Отговори
честит празник ! преди 12 години
О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин?...Или не са имали Болгаре царство и господарство? Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик..."Паисий (1762).Нека всякой брат наш да чете, да помни,че гърците са люде хитри, вероломни,че сме ги блъскали, и не един път -и затуй не можат нази търпят -и че сме имали царства и столици,и от нашта рода светци и патрици;че и ний сме дали нещо на светъти на вси Словене книга да четът;и кога му викат:"Българину!" бесно,той да се гордее с това име честно..Епопея на забравените - Иван Вазов
68
2
 
10
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
Честит празник Българи
67
1
 
12
 
! Отговори
Честит празник 24май преди 12 години
Честит празник 24 май на всички ви! С особена радост трябва да приемаме този ден. Ние сме българи, но и част от огромното славянско море. Не се поддавайте на провокации, чиито стремежи са да ни разделят от другите източно европейски народи, да ни объркат, да ни смутят и в главите ни да стане хаос от хипотези за това от къде идваме и кои сме. Имаме частички от един огромен пъзел, но трябват още доказателства.
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Майко.....мила, Родино свята.....
65
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
6e doide den i tainata biblioteka v rayona na madarskia konnik 6e bade otkrita.togava 6e se razbere 4e balgarite sa edin ot nai drevnite narodi na sveta.4estit praznik na vski4ki balgari...mrete zavisnici i vragove. balgaria 6te prebade
64
1
 
13
 
! Отговори
chicago преди 12 години
Чест и Слава на братята българи Кирил и Методий.Лично аз празнувам празника на българската писменост.Честит празник българи.
63
1
 
6
 
! Отговори
do 65 преди 12 години
velika garcia..xaxa pirati ,geyove i ***.ja kaji ne6to za omir i grugite izlimisleni ot "bogatata" vi *** istoria. maloumni aborigeni
62
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кирилицата и православието са основните неща, които ни отдалечават от цивилизования свят
61
3
 
5
 
! Отговори
ew преди 12 години
Кирил и Методий са българи бе КРАДЛИВ ГРЪК. В житието не Кирил пише че баща му бил изгонен от царството и отишъл под крилото на императора, по това време друго царство до Византия освен България няма. И македоните ви разбиха и поробиха па вие и тях обявихте за гърци хахах, КРАДЛИВИ ГРЪЦКИ ***.