Смяна на системата. Кому е нужно това?

Правителство от протестиращи, национализация – абсурдите на тълпите
Обновена: 22 фев 2013 15:34 | 22 фев 2013 10:51,
1349
Смяна на системата. Кому е нужно това?
Протестите от 20 февруари във Варна. Снимка: БТА

Протестите от последните дни бяха ефектни. Не е сигурно обаче дали донесоха бленуваните резултати. Това е и причината недоволството да продължава, макар вече да не е ясно срещу какво се протестира. Всъщност още в началото не беше ясно каква е целта – сваляне на цената на тока, борба срещу монополите, борба срещу правителството и още и още и още.

Е, правителството падна, върви се към предсрочни избори. Брилянтен политически ход на ГЕРБ, каквото и да си говорим. Народът поиска, доскорошният народен герой му даде. На всеки трезво мислещ бе ясно, че с наближаването на изборите натискът върху правителството щеше да става все по-силен, а рейтингът – да се топи.

Поръчкови или не, появиха се митинги в подкрепа на правителството. Електоратът на ГЕРБ ще се консолидира – а той със сигурност не е толкова малко, колкото мнозина се опитват да го изкарат.

Както и да е, не това е основното.

Протестите до момента не произвеждат своите лица – всичко изглежда хаотично, няма общи искания, намесиха се и различни подривни и агресивни елементи. От протест с цел – бунт срещу монополите, вече имаме инертна маса от недоволни, за която нищо не е достатъчно.

Около мен има хора, които протестират. На въпроса за целта най-честата причина, която се изтъква е смяна на системата.

„Смяна на системата”. Звучи много примамливо. В този израз се събира цялото недоволство и всички проблеми на прехода. Нова система – звучи романтично, но и далечно, защото никой не дава отговор каква трябва да е новата система.

Още по темата

Смея да твърдя, че на хартия имаме една от най-добрите системи на управление – парламентарна република с разделение на властите, избори на всеки четири години, процедури за предсрочни избори. Това е на хартия.

Дори в момента всеки, който се замисли, трябва да си даде сметка – ами това е демокрацията – народът дава властта, народът я отнема. Поискаха оставка – получиха я. Системата работи. Народовластие в действие.

Друга важна причина за протест е желанието за свикване на Велико народно събрание. Това пък защо? Такъв законодателен орган трябва да се свиква при ясни желания и принципи за изграждане на новата конституция. Макар че в момента не конституцията е проблемът. Поне не основният.

Правителство от средите на протестиращите, народовластие, национализация – абсурдите на тълпите

Най-смисленото искане от всички е борбата срещу монополите. Безспорно това ще помогне на всички и ще е от полза за всички. Как обаче ще се води тази борба през следващите месеци? Със служебно правителство, което няма право на законодателна инициатива? Не вярвам.

Тук протестът се провали – случайно или не. Защото борбата срещу монополите ще бъде отложена – очаква ни ожесточена предизборна кампания със закани и политиканстване, страхове от реваншизъм и подхвърляне на горещия картоф. Но ще се сетим за това при следващия ценови шок.

Провалът се вижда и от други ъгли. Оставката на Борисов сякаш смути протестиращите – макар много от тях да настояваха за тази оставка, сбъдването на желанието им ги изненада. Това се вижда от липсата на идеи, от празното говорене на онези, които се осмеляват да говорят.

Сред абсурдите, които се чуват, са шоково увеличение на доходите, рязко харчене на пари, национализация, изгонване на чуждите инвеститори. Най-големият хит от вчера обаче е идеята служебното правителство да бъде съставено само от средите на протестиращите. Тишина и аплодисменти. Инертната маса, която не знае какво иска, ще поеме руля и ще бъде адекватна.

Въпреки всичките си кусури, политическата класа в България има своите кадърни представители. Просто трябва да бъдат притискани, да се вижда, че суверенът иска отчетност. Защото нека си признаем – масовата нагласа е да не се гласува, а интересът към политиката да се заражда само около избори или ако си изгубим работата.

Системата е прекрасна, но в нея отсъства най-важният елемент – гражданският контрол. За съжаление нищо не е в състояние да изкара хората на протест, освен когато директно им се бръкне в джоба. Защото нито протестирахме когато спряха еврофондовете, нито когато национализираха пари от пенсионните фондове. Да не говорим за протести заради липса на реформа в здравеопазването или в образованието.

Примери в тази посока може да се дават много. Въпросът не е да си ги припомняме, а да потърсим нашата роля в решаването на проблемите. Вие например едва ли сте доволни от последните 23 години. А бихте ли влезли в политиката? Бихте ли се заели с обществените проблеми?

Когато си отговорите на тези въпроси, тогава си помислете смяна на системата ли е нужна или е нужно да се възползваме от правата и възможностите си.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
0
 
0
 
! Отговори
agabaga преди 5 години
Каквое това "система" /режим/ и как се сменя?
0
 
0
 
! Отговори
Непротестиращ преди 11 години
До До утрепкитеЗа съжаление тази част от обществото ще бъде отново използвана за целите на нови монополи!За тях нищо добро не виждам....освен да се образоват за да разберат политическата игра на Големите(Русия+русофилите+ПЕС-ръководителя)!
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДААА!!!Това ще стане с промяна на състава на законотворците, а не на политическата система!Съдебната система и законите са отвратителни- защитават престъпниците, но това е резултат от законите и хората,които работят за тяхното приложение.
0
 
0
 
! Отговори
Непротестиращ преди 11 години
Протестите разчистват път на Руския монопол!Досиетата на ръководителите им са ясни.Използват справедливото недоволство на хората.Високите сметки за ток и парно е умишлено използван фитил за огромна манипулация на ПЕС-ръководителя и русофилите.Това е отговора на Русия на нахалството на България и Европа за застрашат нейните икономически интереси.Така наречените западни фирми в България са ръководени от бивши соцактивисти, който при Прехода станаха крупни капиталисти.
0
 
2
 
! Отговори
Президентска Републи преди 11 години
Ами да- протестиращите , според автора - писал статията , са почти като "лошия матрял" на ДРУГАРЯ БУДА !!! Не е добре да се обижда така народа..Аз например бих казал за какво промяна става дума и се говори "долу"- сред народа.Всички вече са на мнение , че демокрацията за която пише автора на статията е илюзия и химера за народа !!!! Тази демокрация важи само за ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА на България създадена от БКП и Държавна сигурност , а всички партии създадени след 1989 г са сателити на БКП ?!?!
2
 
2
 
! Отговори
До утрепките преди 11 години
Жалко, че бе изместен фокуса на протеста - от протест срещу сбъркания модел на ценообразуване на тока, в протест срещу системата.И кои протестират срещу системата - най-ниската класа, утайката, неграмотните, простолюдието. Жалко, че не осъзнават, че в каквато и да е система, техния човешки потенциал им отрежда винаги да бъдат на дъното.
1
 
3
 
! Отговори
ДААА!!! преди 11 години
Смяна на системата е нужна!!! Примерно смяна на неработещата съдебна системата!!! Нека при дела свързани с корупция и други видове ощетяване на държавата да се избира жури(на случаен принцип-томбола) от граждани, които са длъжни да участват и да решат след делото, дали подсъдимият е виновен, а съдията според закона да реши, какво да е наказанието. Има нужда от поне още няколко смени на системата, но авторът ми изглежда пристрастен, затова няма да ги споделя с него и с медията ВИ!!!
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подобни въпроси доказват, че управляващите, чрез *** журналисти, "вървящи след победителя", не се интересуват от това как живеят българите извън София.Не виждате ли, че ако нещо е дошло от ЕС, то е само за София?Георги Марков каза това, което мен ме измъчва от години-България е единствената страна, която не попита народа иска ли ЕС.Пък и НАТО.Защото политическите *** знаят отговора.
0
 
2
 
! Отговори
топала преди 11 години
на оонеправданите които искат да живеят човешки но не са крали и произвеждали фалшиви цигари и дрога всички честни хора в българия
1
 
2
 
! Отговори
до 1262 преди 11 години
И ти ли ще я правиш ревизията на сделките и ще осигуриш "прозрачност на забогателите"? С какви познания ще допринесеш - по финанси ли, по право ли или нещо друго? ***-пролетарий си ти, как точно мислиш, че ще си над умните, способни и предприемчиви хора, и затова богати? Да имаш някакъв пример от историята -няма такъв. Беден си, защото не си читав и такъв ще си останеш, независимо от системата -това в тъжната истина за теб.
1
 
2
 
! Отговори
до 1255 преди 11 години
Народът щял да управлява, муахаха, ***-пролетарий. Да ти доразвия идеята - да вземе народа и Козлодуй да управлява, че да си правите и по-евтин ток!? Историята доказва, че каквато и да е системата, калта (като вас) в обществото, ще си е винаги кал, това е естествен подбор. Изключенията са много малко и за много кратко.
0
 
2
 
! Отговори
Че преди 11 години
Капитализма е лоша система ама по добра от нея за капиталистите нямя
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РАЗБИРАМ,ЧЕ АВТОРА НА СТАТИЯТА ДЪРПА ЧЕРГАТА КЪМ СЕГАШНОТО СТАТУКВО В СТРАНАТА, ПОСТАВЯЙКИ ВЪПРОСА: ЗАЩО ПРОТЕСТИРАТ.АМИ НАРОДА ПРОТЕСТИРА,ЗАЩОТО МУ Е ДОШЛО ДО ГУША ОТ ТАЗИ НЕСПРАВЕДЛИВА СИСТЕМА. ТЕМАТА Е МНОГО ГОЛЯМА. НЕ ПРАВЕТЕ ХОРАТА НА ***. ТОВА СА ПРЕДИМНО МЛАДИ И ОБРАЗОВАНИ ХОРА. ПРОТЕСТИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ,ЗА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ НЕЩАТА КЪМ ПО-ДОБРО.
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно как 20,000 протестиращи се възприемат като НАРОДА. И как най-бедната (разбирай най-тъпата) част на населението дава акъл на останалите няколко милиона как да си подредят кочинката (държавата). Демокрацията в Български вариянт - който най-много вика е най-прав. Защо медиите не дават балансиран поглед върху мненията на народа. Защо се избиват да интервюират протестиращите няколко хиляди а не зададоха един въпрос за да чуят мнението на НЕпротестиращите.
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Демокрацията се провали. Да сменим системата. Само диктатура може да спаси България. Или поне една военна хунта. И Турция и Гърция минаха през диктатура на военните в една или друга форма след което икономиката им дръпна напред. По-добре да ни крадат няколко десетки човека отколкото няколко десетки хиляди.
3
 
1
 
! Отговори
Български Патриот преди 11 години
Предложение за нов модел на управление на Република БългарияЗдравейте, драги българи. Пиша този коментар за да представя на вашето внимание една моя идея. Става дума за модел на управление на България, при който всички българи контролират правителството и решават заедно как се управлява държавата ни. ТОЗИ МОДЕЛ СЪМ ОПИСАЛ ВЪВ ФЕЙСБУК ГРУПАТА"Правителствено Управление Контролирано От Народа"Моделът в никакъв случай не е завършен и е в постоянен процес на обновяване. Споделете вашите идеи!
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 11 години
ТОВА Е НУЖНО НА НАРОДА!!!
2
 
7
 
! Отговори
rotfront преди 11 години
Ревизия на всички приватизационни сделки. Прозрачност на забогателите от1990г.насам.Строга отчетност за всеки придобит лев и всички сделки-съд за крадците и отнемане на имуществото им.
1
 
15
 
! Отговори
ЛУМПЕН ОТ ЦИК преди 11 години
КАКВО ЩЕ ПРОМЕНЯТ ЕДНИ ИЗБОРИ В КОИТО ОТ 6 500 000избиратели 1 000 000 СА ЗОМБИРАНИ *** 1 000 000 СА КУПЕНИ *** 2 000 000 СА МЪРТВИ ДУШИ 1 500 000СА ТВЪРД ЕЛЕКТОРАТ ОСТАНА 1 000 000 СВОБОДОМИСЛЕЩИ АКО ИЗБОРИТЕ МОЖЕХА ДА ПРОМЕНЯТ НЕЩО ЩЯХА ДА ГИ ЗАБРАНЯТ САМО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НАМАЛЯВАНЕ НА ДЕПУТАТИТЕ НА 80-100 50%МАЖОРИТАРНО ИЗБРАНИ ДЕПУТАТИ ПОДМЯНА НА КОРУМПИРАНАТА ЦИК 2 000 000 МЪРТВИ ДУШИ ВЪН ОТ СПИСЪЦИТЕ АНАДОЛЦИ ДА НЕ ГЛАСУВАТ 10г.ЗАТВОР ЗА КУПУВАНЕ И ПРОДАВАНЕ НА ГЛАСОВЕ
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИСТИНАТА Е ,ЧЕ СИТИЯТ НА ГЛАДНИЯ НЕ ВЯРВА