Протестиращи на къмпинг пред парламента

Те искат референдум за ВНС и промяна в Изборния кодекс
Обновена: 4 мар 2013 17:28 | 4 мар 2013 17:27, Веселин Божков
114

Снимка: Булфото

Свикване на референдум за Велико народно събрание и промяна в Изборния кодекс, която да дава възможност на гражданите да участват пряко в изборите със свои представители, поискаха днес протестиращите от новосъздаденото движение "Орлов мост".

Тази сутрин те направиха палатков лагер в градинката между Националната художествена академия и Народното събрание, чрез който изразяват несъгласието си със съществуващата политическа система.

На протеста на Орлов мост в столицата вчера беше обявено създаването на гражданската инициатива, наречена "Орлов мост-народъ в единство".

Учредителите на движението заявиха вчера, че "загърбили различията си, по случай националния празник 3 март представители на различни градове и организации са се обединили в неформално движение на гражданите под наименованието "Орлов мост - народъ в единство".

Орлов мост стана своеобразен символ на духовното възраждане на българите, на искреното желание за промяна на съществуващата действителност, заявяват учредителите.

Янаки Ганчев от движението настоява за мораториум върху изпълнителните дела на банки и монополи по процедурите за бързи производства срещу гражданите. Той иска проблемът да бъде решен от следващото 42-ро Народно събрание.

В подкрепа на протестиращите е и Николай Говедаров от граждански форум "Промяна", който също настоява за борба с монополите и ефективен граждански контрол.

Платковият лагер има разрешение от Столичната община да остане до 12 март. Дотогава протестиращите ще се редуват, така че да осигурят постоянно присъствие в общо двете палатки.

Днешната проява на движение "Орлов мост" имитира един исторически момент от зората на демокрацията, станал известен като “Град на истината”. През юли 1990 година група студенти окупира Софийския университет, барикадира столичните улици и кръстовища и заедно с привърженици на СДС оформя протестен палатков лагер - “Град на истината” в центъра на София.

Исканията им са пълната истина за съмнителните резултати от първите демократични избори в съвременна България. Тогава БСП печели 211 депутатски мандата, а СДС - 144. Ръководството на СДС е неприятно изненадано от резултатите, в първия момент не желае да ги признае и поставя началото на масови протестни акции в София.

Напрежението в центъра на столицата и други големи градове продължава от юни до август и приключва с единствения насилствен, но безкръвен акт – подпалването на седалището на БСП в центъра на София на 26 срещу 27 август 1990 г. На 6 юли президентът Петър Младенов подава оставка и на 1 август 1990 г. на този пост е избран лидерът на СДС д-р Желю Желев с гласовете и на депутатите от БСП.
 


114
Напиши коментар Коментари
3
 
2
 
Отговори
Bonde преди 1 година
Тия протести са пълен фалш и агитация на Комунистическите партий! Народа е прост и необразован за да знае за какво протестира!
0
 
1
 
Отговори
Орлов Мост преди 1 година
1. 10% увеличение на минималната заплата (340 лв.) и 10% увеличение на ниските заплати (до 500 лв.) от 1 юли 2013. Така ще се изравним с Косово, Румъния и Сърбия.
2. 10% ново увеличение на всички пенсии (и 10% повишаване на прага) от 1 юли 2013.
„Швейцарското правило“ да стане задължително за ежегодно компенсиране на пенсиите.
3. 10% намаляване на безработицата чрез финансиране на проекти до края на 2013.
4. 10% гражданска квота (10% нови лица, кандидати за депутати) в съществуващите партии ч
2
 
3
 
Отговори
Махатма Ганди преди 1 година
До Пич24Дебеличка е майчицата от снимкатанаистина,ама ако му дръпне сега и една саглам харабийска гладна стачка,след 1 месец ще е гадже за чудо и приказ!
0
 
3
 
Отговори
М преди 1 година
Да им се отнеме детето на тези безотговорни родители! Вие луди ли сте бе, баси кретените
0
 
2
 
Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА успя за една година да присвои над 50 МИЛИОНА лева от БДЖ чрез корупционни сделки, опорочени обществени поръчки, кражби в особено големи размери на гориво, източване на държавния резерв и кражба на държавната субсидия за БДЖ Пътнически превози. ДАНС и Криминална полиция разполагат с всички дакозателства за ареста на ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНА ГРУПА, но чакат разрешение от БОЙКО БОРИСОВ. БОРИСОВ, ЗАЩО МЪЛЧИШ ЗА КОРУПЦИЯТА В БДЖ???
0
 
3
 
Отговори
Анонимен преди 1 година
БОЙКО БОРИСОВ прикрива ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА В БДЖ. Тази ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА се състои от Владимир Владимиров-председател на СД на Холдинг БДЖ, Велик Занчев-изпълнителен директор на Холдинг БДЖ и Пламен Джуров-управител на БДЖ Товарни превози. Тази ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА успя за една година да присвои над 50 МИЛИОНА лева от БДЖ чрез корупционни сделки, опорочени обществени поръчки, кражби в особено големи размери на гориво, източване на държавния резерв и кражба на държавната субсидия за БДЖ Пътнически превози. ДАНС и Криминална полиция разполагат с всички дакозателства з
1
 
7
 
Отговори
Анонимен преди 1 година
Конституцията "не е крава от селски обор", която всеки може да дои". Лек ден ОТ ВИЕНА
9
 
5
 
Отговори
Анонимен преди 1 година
Християни, покайте се и си отидете по домовете. Оставете отмъщението за Христос. Не се въвличайт в чужди грехове, защо да бъдете бити и убити при стачки и протести.
Управляващите само ви използват за техни си цели, отделете се от света, работете си собствената земя, до Христовото пришествие. Амин.
Обичайте всички, защото Христос така ни заповяда.
8
 
9
 
Отговори
Алекс преди 1 година
Ако бях на мястото на Фандъкова, щях да им взимам по 5лв. на палатка на ден. Поне пари да влезнат в общината. :)
3
 
6
 
Отговори
Дългия парламент преди 1 година
Какъв къмпинг? Това е Дългият парламент.
Бележка:Завършва с обезглавяването на краля в Англия.
4
 
10
 
Отговори
Реалист преди 1 година
Драги къмпингуващи, чест и почитания за усилията, обаче ... тези срещу които протестирате не разбират от такъв протест, те са безмозъчна, арогантна, алчна и продажна сган която разбира само от бой. Те ще усетят, че нещо се случва само на равнище пряко физическо възприятие. За всичко друго се иска мислене, а то не им е присъщо.
4
 
5
 
Отговори
Анонимен преди 1 година
това не е намаление,в ИСПАНИЯ 1КВ ТОК Е 2,2 ЦЕНТА. 4,4 СТОТИНКИ
2
 
7
 
Отговори
до 90 преди 1 година
Недалновидни сте /били/!?! А щом шестаците са ви изиграли, дали сте били толкова грамотни за което ви се иска да сте!

пп. Остновните човешки психокомплекси са непокътнати, просто дадохте свобда на тесногърдието, егоизмът, лакомията, ... ! Българите не са били подготвени, за конкурентна среда и затуи повечето на вън са нискоквалифицирана работна ръка! Българина от детството е трябвало да бъде послушен и това го прави непригоден за свободният пазар! Общо взето съсипахте народа, държавата и т.н!
3
 
8
 
Отговори
Анонимен преди 1 година
е ми като нямат друга работа, какъв е проблема един къмпинг, а и някои сигурно им е платил по нещо.
2
 
11
 
Отговори
до 89 преди 1 година
не, знаехме и какво искахме и какво не искахме. искахме да сме част от цивилизования свят да сме достоен народ а не чалгаджии. шестаците обаче ни извозиха бяха по обиграни от нас и така стана. сега се чудя кои ще ви извози вас. защото не може българия да има достойни политици при положение че народа си е прост, корумпирам, небразован. българите се развиват в посока цигани, турци за съжаление, а не в обратна посока както ни се искаше на нас
2
 
2
 
Отговори
до 87 преди 1 година
Не знаели сте какво неискате, а не какво искате! Е БКП не е на власт, а само наследниците, т.е разклоненията му! А Дали това което става днес сте искали?- та да знаем кой е отговорен за днешното състоянието на оцеляване или геноцида на народа!
3
 
4
 
Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак увърташ и приказваш общи приказки. Ясно, не знаеш защо и какво не и е наред. Чул си, че някой говори за нова Конституция и папагалстваш. Търсиш проблемът където не е.
2
 
10
 
Отговори
sk преди 1 година
абе и ние едно време протестирахме и искахме нова конституция. ама знаехме какво искаме да се промени, например член 1: БКП е управлява държавата по дефиниция, а тези сега като ги гледам и не могат да четат пък камо ли да знаят какво искат :) . народа става все по прост и все по необразован но затова пък иска все повече и повече.
1
 
0
 
Отговори
Анонимен преди 1 година
84 А на теб какво ти харесва ? Умишлено са пропуснати/изпуснати/премахнати задължителни цели точки/членове/раздели!
2
 
3
 
Отговори
Анонимен преди 1 година
На Орлов мост поставили началото... Е тогава във Варна какво направиха 5 дена преди нашите да се събудят? Там даже и жертви дадоха, лека му пръст на момчето... Показаха какво са наистина МАСОВИ и мирни протести. София с две палатки гоним присъствие в историята?! Ставайте всички безработни всеки ден там за пълнеж да вкарваме напрежение