Чудотворна икона събра хиляди в Лопушанския манастир

Тя бе открита преди дни, зазидана в стените на храма
Обновена: 14 яну 2014 07:40 | 14 яну 2014 07:29,
32
Чудотворна икона събра хиляди в Лопушанския манастир
Иконата. Снимка: Булфото

Близо 5 000 миряни от цялата страна се поклониха пред откритата наскоро икона на "Светата Дева с Младенеца" в Лопушанския манастир, каза за БТА Величкият епископ Сионий,игумен на манастира.

Чудотворната икона, която е на най-малко 300 години, бе открита преди дни, зазидана в стените на храма . Това става след пророчески сън на силно вярваща християнка - Мария от столицата, разказа дядо Сионий. Той допълни, че жената е била сред посетителите на манастира в неделя. Дошла е тук за първи път заедно с децата си, но е пожелала да остане анонимна.

Най-вероятно иконата датира от средата на 17 век и е спасена преди опожаряването на манастира по време на Чипровското въстание, категоричен е дядо Сионий.

Една от легендите за Лопушанския манастир разказва, че преди да бъде опожарен, в средата на 17 век, местните хора спасили иконите, а после в средата на 19 век, при новия градеж ги върнали обратно.

В сегашния си вид манастирът бил завършен през 1856 г. благодарение на усилията на монасите Дионисий, Герасим и Гедеон.

"Много е възможно иконата да е била зазидана в стената в знак на почит към загиналите четници и другите избити невинни българи", смята дядо Сионий. В момента иконата е поставена пред олтара в голямата черква на манастира.

Лопушанският манастир бил любимо място на писателя Иван Вазов. Тук той написал части от най-известния си роман "Под игото". Манастирът "Св. Йоан Кръстител" днес е действащ мъжки манастир. Обявен е за рхитектурно-художествен паметник на културата от 1973 г. Манастирската църква е украсена с каменни релефи отвън. По стените няма стенописи, но вътре се намира един от най-красивите дърворезбовани иконостаси у нас.

Огромна секвоя може да се види на входа на храма. Близо 80-годишното сега дърво било подарено на Лопушанския манастир и засадено до входа на храма в чест на раждането на Симеон Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
nfhristov преди 10 години
ОТНОСНО РИТУАЛИТЕ, САМ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС НИ ЗАВЕЩА ЕДИН ОТ ТЯХ - СВЕТАТА ЕВХАРИСТИЯ И НИ ЗАВЕЩА ДО ВТОРОТО НЕГОВО ПРИШЕСТВИЕ ДА СЕ ПРИЧАСТЯВАМЕ СЪС ТЯЛОТО И КРЪВТА НА НАШИЯ СПАСИТЕЛ. ИКОНИТЕ - ТОВА НЕ СА ИДОЛИ, ТОВА СА КАКТО ПО-РАНО ПИСАХ ОБРАЗИ НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС И НА СВЕТИИ, КОИТО СА ПОСТРАДАЛИ И ДАЛИ ЖИВОТА СИ В ИМЕТО НА ВЯРАТА, КОИТО СА ПРИМЕР ЗА ПОДРЪЖАНИЕ ОТ НАС ОСТАНАЛИТЕ, КОИТО СЕ СТРЕМИМ ДА НАСЛЕДИМ ЦАРСТВОТО БОЖИЕ.
30
1
 
0
 
! Отговори
НИКОЛАЙ преди 10 години
ДО evgeni1234 - НАПЪЛНА СИ ПРАВ, ЧЕ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС Е ПЪРВОСВЕЩЕНИК ПО ЧИН И НИКОЙ ПРАВОСЛАВЕН НЕ ГО ОСПОРВА, НО ТОЙ Е ЕДНО ОТО ЛИЦАТА НА БОГ - БОГ СИН, А НЕ ДУХ. СВЕТИЯ ДУХ Е ТРЕТОТО ЛЕЦЕ ОТ ЕДИННАТА И НЕРАЗДЕЛНА ТРОИЦА. ПРАВОСЛАВНИТЕ СВЕЩЕНИЦИ СА ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА АПОСТОЛИТЕ, КОИТО СА ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА ХРИСТОС И НА КОИТО ТОЙ Е ВЪЗЛОЖИЛ ДА ПРОПОВЯДВАТ И РАЗПРОСТРАНЯВАТ СЛОВОТО БОЖИЕ. СЪС СИГУРНОСТ МЕЖДУ СВЕЩЕНИЦИТЕ ИМА НЕДОСТОЙНИ, НО ИМА И ТАКИВА, КОИТО СА ПРИМЕР ЗА ОТДАДЕНОСТ НА ВЯРАТА.
29
5
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Иначе тези дървени рисунки си ги наричай икони,както искаш,дори и хвърчила,но те са предимно за отопление през зимния сезон.
28
3
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
до "Николай" : Сам Господ Исус е Първосвещеник по чин "Мелхиседеков".Той няма нужда от посредничество,защото е Духът ! А Сатана се опита да представи Господа за творение,чрез услугите на миризливите попове и Хорхето.Иначе бесуват(поповете),че Господ е Господ,но и за по-сигурно са нужни дъсчици,обряди и ритуали и посредничеството им.
27
2
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Преди това са били фарисеите и садукеите-праотците на "отците" и другите.Относно вярата в заблуди,която казваш,че се е запазила от вековете-прав си в заблудата си.Пилат е бил "посредник-учредител" за такава вяра,Константин-канонизатор на бесовския дух на Византийската империя("Гръцкия козел").Попа и папата-двамата разпространители на това сатанинство.Какво общо има християнството с идолопоклоничеството на "Звяра" (питанка)!
26
3
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Че рисунки-идоли,наречени икони са идоли,на които се кланят хората.Че не са направени от хората-грешиш-направени са от художници по поръчка на Сатана и идолопоклоничеството наречено православие.Господ е дал Първа и Втора заповед,които пръдливите попове успорват.Нормално за идолопоклонничеството.,чародействуват на лукавия,използвайки "фрагменти" по предпочитание. Божията истина(Словото) не се онагледява.То не е материално!И кой ти каза,че тези рисунки са Господ и светии! Относно "благодатния огън"-Сатана не е от сега,за да *** хората чрез попове,папи,ходжи и юдейстки.Преди това са били фарисеи
25
2
 
3
 
! Отговори
НИКОЛАЙ преди 10 години
ДО "evgeni12344 - НЕ СЪМ ДВЕЩЕННИК, И ТОВА КОЕТО НАРИЧАШ РИСУНКИ СЕ НАРИЧА ИКОНИ, А В ПРАВОСЛАВИЕТО Е КАЗАНО, ЧЕ ИКОНИТЕ НЕ СЕ СЪЗДАВАТ ОТ ХОРА, ТЕ СА ИНСТРУМЕНТ В РЪЦЕТЕ НА БОГ И ЧРЕЗ ХОРАТА БОГ ИЗОБРАЗЯВА ОБРАЗИТЕ НА ИСУС ХРИСТОС И НА СВЕТИИТЕ. ОТНОСНО БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН - ТОЙ Е СЪЩЕСТВУВАЛ МНОГО ПРЕДИ МОСАД. ГОСПОД НЕ Е ПРАВОСЛАВЕН ЗАЩОТО НЕ ГОСПОД Е СЪЗДАДЕН ОТ ХОРАТА, ХОРАТА СА СЪЗДАДЕНИ ОТ БОГ. ПРАВОСЛАВИЕТО Е ВЯРАТА КОЯТО СЕ Е ЗАПАЗИЛА ОТ АПОСТОЛСКИ ВРЕМЕНА.
24
3
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
До: sinod***abv.bgОтносно: Трите удивителниДата: Вторник, 2014, Януари 14 15:32:54 ЕЕТ"Вързан поп-мирно село!" Българска поговорка-ама-вярна! В превод: "когато и да го Срижнеш(попа)-все си закъснял!"
23
1
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
до "НИКОЛАЙ" : Виждаш ли,какво чудо правят тези рисунки-с гирлянди от недоимъка на бабите.*** сте поповете и такива ще си умрете.
22
2
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Бог не прави чудеса с предмети,дървени идоли,"растящи камъни" или попски Мръсотии.Много добре си боравите с терминологиите,но все пак сте за ОБРЪСВАНЕ ! А кой сътвори"благодатния огън",а (питанка).Не е ли сатана-началника на миризливите попове,юдаиски и др.чрез МОСАД(p) Да не би Господ да е православен та го дава на косматите батман-***,а(питанка) Не каза ли Господ:'' Повече няма да давам знамение на този род !" И за кой род каза Господ! Господ прави знамение в сърцата на хората-променяйки ги и да не се кланят вече на бесовски духове,какъвто е православието.
21
1
 
3
 
! Отговори
НИКОЛАЙ преди 10 години
ЧУДЯ СЕ ЗАЩО ХОРА, КОИТО НЕ ВЯРВАТ В БОГ, ОТ КОЕТО СЛЕДВА, ЧЕ НЕ ВЯРВАТ И В ЧУДЕСАТА, КОИТО ТОЙ ТВОРИ ВСЕКИДНЕВНО, ТОЛКОВА ЯРОСТНО СЕ ОПИТВАТ ДА НАТРАПЯТ СВОИТЕ ВЪЗГЛЕДИ. МНОГО ПРОСТО, НЕ ВЯРВАШ В НЕЩО - НЕ СЕ ИНТЕРИСУВАШ ОТ НЕГО. КАКТО ПРОЧЕТОХ НЯКЪДЕ НА ТАКИВА ХОРА И САМ ИСУС ХРИСТОС ДА ИМ СЕ ЯВИ, ПАК НЯМА ДА ПОВЯРВАТ. ЧУДЕСАТА СА ЗА ТЕЗИ КОИТО ВЯРВАТ В БОГ, А КОИТО НЕ ВЯРВАТ, ЗА ТЯХ Е ИЗГУБЕНА ВСЯКЪКВА НАДЕЖДА.
20
1
 
4
 
! Отговори
пост 500 ;) преди 10 години
искам да съберат всички български духовници и да ги качат на един голям кантар. После сумата я разделяме на брой хора и получаваме средно аретметичен резултат. После напишете статия и пак ще си говорим. И престава си нямате в този манастри какви хора име. Чак на границата. Жива душа с месеци не ходи там. Естествено, че ще стават чудеса. Нека да има такива неща. И преди християните са се криели. След повече от 2000 год. пак християнка се скри. Защо? Сънувала и разказала, но защо се крие в тъмнина
19
3
 
0
 
! Отговори
ограничение пост 500 преди 10 години
Нямам нищо против чудесата. Нека да се случват. Мога да се обзаложа, че ако в БПЦ приемат закон/правило чрез, което да забранят на хората да плащат за артикули и дух. услуги в църкви всички чудеса ще секнат. Нещо повече. Няма ли пари, няма и да има меркантилни духовници. Ще останат само истински вярващи хора. Все пак Иисус казва - даром ви беше дадено, даром давайте. Хайде *** в този манастир и се кръсти без пари. Искам с очите си да видя как става това. Нека всеки да получава според труда си,но
18
3
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Падение на човечеството! Да се кланя на творението на собствените си ръце,представяjки ги за Божие посредничество.По-голямото Страшно е,че предлагат изкривено Божие слово по прочит на лукавия и разпространено от пръдливи попове и др.
17
3
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
въртяща се на 180 глава, за 100% достъпПриставка за прецизно подстригване, за завършване на подстрижката и за бакенбардиСистема за бързо зареждане на батерията: 1 час/60 минути употреба без кабелИзцяло миеща се, за лесно почистванеПриложено ръчно огледало за пълна видимостГолямо разнообразие от настройки за дължина - от 1 до 30 ммРегулируем пръстен за лесен избор на настройка за дължинаГребени за следване на контура, за бързина и удобствоНожчетата и гребените са щадящи и нежни към кожатаИзползване с кабел и без кабелИндикация за зареждане и заредена или изтощена батерияС
16
4
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Спомняте ли си как другите пръдливци-римокатолическите обявиха,че отдавна умрелия пръдливец Йоан2 "лекувал монахини".
15
1
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Чудотворно ,но Факт: поповете мамят по най-долнопробен начин бабичките !
14
1
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
И казвайки тези неща Господ в Новия завет каза и още: "най-голям в Божието царство ще се нарече онзи-които е най-малък м\у вас". Освен ,че откровенно сатанинстват "отците"-вижте им само и титлите!Та те дори не смеят да ви прочетат Първа и Втора заповед,да не би да получат косопад(изхфарчала четина от бузите им).Тръгнеш ли по попски,майски и друг религиозне календар-отишъл си на "кино".
13
1
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
И още е казано в Новия завет,че най-големият роден от жена на земята е Йоан Кръстител,но никъде не е казано да се молиме на светии,най-малкото на попщини,но само на Господ !
12
1
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
до"Спонги": Алоо попско чадо чуй: Господ Бог Исус не е завещал такива неща,каквито Бръщолевиш! Идолопоклоничеството на пръдливите попове и папи е дело на Сатана и вилнее и чрез папагали като тебе.Да знаеш,че когато Исус възкръснал -първо се явил на Мария Магдалена.Но това прави ли вярващите да се кланят на нея и да я боготворият(p)! Друго! Когато казали на Исус: Господи,отвън те чакат *** и братята Ти,Той отговорил,посочвайки тези които били с Него в този момент-казвайки: "ето-тези са Моите братя,майка и сестри-тези,които слушат и изпълняват Божието слово". И още е казано в Новия завет,че