Отиде си поетът и публицист Евтим Евтимов

Авторът почина на 82-годишна възраст
Обновена: 8 юни 2016 13:08 | 8 юни 2016 13:00, Петя Славова
29
Отиде си поетът и публицист Евтим Евтимов
Снимка: архив, Булфото

Големият български поет, публицист и общественик Евтим Евтимов почина днес, съобщават от издателство "Захарий Стоянов", цитирани от БТА.

Той е автор на текстовете на едни от най-известните български песни. Съавтор е на композитора Тончо Русев в повече от 100 музикални композиции. Българската поетеса Петя Йорданова е вдъхновителка за написване на текстовете на "Горчиво вино", изпълнена от Веселин Маринов и "Обич за обич", изпълнени от "Кукери", а по-късно и от Деян Неделчев.

През 2010 година Евтим Евтимов пише текста на „Нашата полиция“, изпълнена от Веселин Маринов. Композицията е обявена неофициално за химн на Министерството на вътрешните работи.

Евтим Евтимов е един от най-популярните български поети, един от най-обичаните, търсени автори. Той посвети едни от първите си стихове на България. В любовната лирика следва традициите на Яворов и Дебелянов. Написа вдъхновени стихове за българската природа. Невъзможно е да се обхване огромният творчески диапазон на поета, отбелязват от издателството.

Евтим Евтимов е роден е на 28 октомври 1933 година в Петрич. През 1952 г. завършва Института за начални учители в родния си град. Работи като учител 10 години.

През 1951 г. във вестник "Пиринско дело" се отпечатва първото му стихотворение. От 1953 г. сътрудничи активно на периодичния печат. Работи като програмен ръководител на радиото в Петрич през 1955-1958 и 1960-1962 г.
Секретар е на градското читалище от 1962 до 1965 г.

След това е завеждащ отдел "Поезия" и директор на издателство "Народна младеж" /до 1984 г./. Едновременно с това до 1975 г. е заместник главен редактор на списание "Пламък". От 1984 до 1988 г. е главен редактор на вестник "Литературен фронт". От 1989 до 1991 г. е главен редактор на списание "Родолюбие".

Поклонението ще се извърши на 10 юни от 11.00 часа във фоайето на Народния театър "Иван Вазов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: кончинаЕвтим Евтимов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Когато един поет умира,Вселената плаче,поклон.
25
1
 
10
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Толкова обичам поезията му, че с болка пиша в момента. Не мога да опиша с думи прости празнотата в душата след липсата на твореца .Поклон !!Намалява интелектуалния елит на България. Жалко......
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до последния дъх и до гроба. Стига заеми! Стига везни. Искам обич за обич.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз назаем не съм те прегръщали назаем не съм те мечтал,всяка ласка под брой да ми връщаш.Мен ми стига, че нещо съм дал.Може днес да не дойдеш на среща,но след ден,но след два,но след трида потрепне в душата ти нещои за мен да преминеш гори,над които небето поклащаобгорено от бури платно.Може дълго писма да не пращаш,но да сложиш две думи в едно,та за двеста писма да вълнуваи за двеста да има цена.Може само веднъж да целуваш,ала тази целувка еднадо последния ден да гори,
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За две ръце протегнати насреща,земята бих до края извървял.За две очи, като звезди горещи,за цялата си топлина бих дал.За две слова, от мене вдъхновени,най-хубавите думи бих редил.За две сълзи, изплакани за мене,аз всички океани бих изпил.Как малко исках аз - по зрънце само,по капка от далечен, чакан дъжд.А ти дойде наистина голямаи всичко ми донесе изведнъж.Донесе ми от ветрове заръка,пожари звездни, за да не тъжа,от мъка - песен, а от песен - мъкаи аз не зная как ще издържа.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С КОЛКО ЧУВСТВА ГОРЕЩИ, С КОЛКО ОГЪН И ЗОВ, ЧАКАМ НАШИТЕ СРЕЩИ МОЯ СВЕТЛА ЛЮБОВ, КОЛКО ПЪТИ СЪНУВАМ ТВОЯ ПОГЛЕД И ЗОВ, С ТВОЙТА СЯНКА ТАНЦУВАМ, МОЯ ГРЕШНА ЛЮБОВ.... ПОКЛОН!
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обичаш ме ...Обичаш ме - ще бъдеш ли щастлива,игра такава има в любовта,единият за влюбен се признава,а победен излиза след това.Но ти на безразлична се преструваш,без чувства като камъка бъдиумирай от любов, но не целувай,любимия човек дори пъди.Веднъж се мре, веднъж и ти обичай,че смелият на жертва е готов,страхливият е винаги отричал,че има на света една любов.
19
4
 
4
 
! Отговори
Щ.Младши преди 7 години
Тук не бива да има недоразумения. Прекланяме се както пред творчеството на поета Евтим Евтимов,така и пред изкуството на неговия бард Веселин Маринов: той все още е един от най-добрите певци на България,изключителен,с невероятни текстове и песни!
18
4
 
4
 
! Отговори
Щ.Младши преди 7 години
Комунисти в България бяха само тъмните субекти от върхушката на Бкп-Бсп както и мошениците,които до днес ги подкрепят: останалите бяха обикновени хора. Да!
17
3
 
13
 
! Отговори
Щ.Младши преди 7 години
Велик поет и блестящ Български патриот- поклон пред светлата му памет!
16
2
 
10
 
! Отговори
ПОКЛОН! преди 7 години
ПОчивай в мир и светлина, Поете!ПОмня стиховете ти от преди 40-50 г.( никога не съм слушала "музик. изпълнения"!!!)Благодарим ти, че направи красив и философски живота ни чрез Словото СИ!!( всеки си мислеше"като че за мен са писани тези стихове!")"...Затова ли - двама да летим, да направим през небе пътека, а след време да се разделим, както е било от триста века?"+
15
6
 
3
 
! Отговори
Веселин маринов преди 7 години
До Марин Веселинов - Познаваш ли го? Не! Тогава не говори много. Аз му зная и кътните зъби и пломбите. Познавам го от 1960 година...Така че...Все пак Бог да му прости!
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям поклон пред незабравимите ти стихове.
13
2
 
17
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
Прекрасен поет!
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Високов изпълнение на ФСБВисоко, високо, високоВисоко застани,Над завист и обида,Над дребните сплетни.Високо, високо, високоНад завист и обида,Високо, високо, високоВисоко да те видя.Високо, високо, високоНад всичко днес бъди,Ти обич синеока Звездите са звезди.Високо, високо, високоТи, обич синеока,Звездите са звезди,Защото са високо!Да те видя - високо застани.Да те видя над дребните сплетни.Да те видя - над всичко днес бъди.Да те видя
11
2
 
18
 
! Отговори
Каква загуба! преди 7 години
Един от любимите ми поети... Почивай в мир!
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ти си отидешв изпълнение на ИМПУЛСАко ти си отидеш за миг,ще заровя очите си в облак(и тежко) на земята тогава.Нито дъжд.Нито сняг.Нито слънце.Само мъка (оттам) ще вали,заличила последните стъпкина съня,който с мен се разделяи превръща се в черна неделя.Нито път.Нито сън.Нито вик.(Ако ти) си отидеш за миг.
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горчиво вино---Бъди в живота ми като калинка,излитнала от топлата ми дланкъм някоя звезда под свода синкав,в която винаги ще бъда взрян.Бъди една светкавица голяма,която нощем пада върху мен,душата моя да превърне в пламъки всяка нощ да светя като ден.Бъди и грешна ти, бъди и права,бъди и с гневни, и с добри очи,но остани си всякога такава,дори когато ми горчи.Горчива обич нека ме опива.От старите винари още знам,че истинското вино е горчиво.За подсладено няма да те дам.
8
6
 
13
 
! Отговори
марин веселинов преди 7 години
До Веселин Мариновкак смееш да иронизираш творчеството на такъв поет
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям ЧОВЕК!