Съдът: Ученичка, забрадена в клас! Абсурд!

Драмата с Емине се разиграва в благоевградското село Вълкосел
11 юни 2016 09:00, Петя Славова
114
Съдът: Ученичка, забрадена в клас! Абсурд!
Снимка: архив, Булфото

Административният съд в Благоевград отхвърли жалбата на ученичката Емине Шаматарева срещу заповедта за преместването й в друго училище, съобщава "Дарик".

Родители съдят училище заради забрана дъщеря им да влиза в час със забрадка.

Директорът на гимназията в село Вълкосел издаде заповед на 7 март 2016 г. за преместване на деветокласничката в друго училище, защото не спазва правилника и се явява в час забрадена.

Бащата на детето Ресим Шаматарев, който е експерт към Главно мюфтийство, обаче обжалва заповедта на школския шеф в съда, защото смята, че са нарушени религиозните права и свободи на детето му. Съдия Ваня Вълкадинова обаче отхвърли жалбата на момичето.

Родителите на 16-годишната Емине подкрепят дъщеря си за решението.

Емине се забрадила миналото лято и въпреки многократните забележки на учителите отказала да свали бонето и забрадката докато е в училище.

Решението на съда може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв Бог , какво училище , или е грозна , или са и плиснали киселина в лицето .
56
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 53 преди 7 години
Ти моли Бога да не се очертае наистина тази засега далечна тенденция.Тогава ще стане страшно.Насила ще ни тласнете да станем Задунайска губерния, но тогава, ваше чудо - ничие. За да ви е мирна главата, забравете тези копнежи за България, ислямизирана чрез шведското размножаване. В подобни ситуации действа принципът на пружината - ако много я натягат, тя се къса и се навива на обратната страна. И ще се получи Имаше шведи, имаше и проблеми. Вече няма проблеми, щото шведите ги хвана липсата!
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Данапавят щателна проверка на обявените доходи и разходите на това семейство. Може да се окаже, че родителите подкрепят дъщерята с користна цел. Много се забулиха, за да получават по400-500 лева месечно - това не е религия, това е сенчест бизнес.
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди десетина години в Швейцария имаше протест на роители мюсюлмани срещу часовете по плуване - дъщерите им по религиозни приини неможели дасе събличат по бански и да плуват. Училищното нсатоятелство зае категорична позиция - програмата е обявена предварително, съобразена е с натоварената програма и плуването е задължителен предмет с цел физическото укрепване на децата. Подвиха си опашките и мирясаха. Ноерът им е, ако мине. Като не чине, тишинка. До седващата провокация, разчира се.
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До случаенТя не е монахиня, а ученичка. Българсокото уилище не допуска религиозни демонстрации. Примерът ви е недостоен и обиден за ристиянсисте монахини.
52
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди да търсите права, научете задълженинета си. Българсокто училище е светско. Такива демонстрации предизвикват острата реакция на всички сотанали, коиото спазват правилата и разпоредбите. Никакво изключение за никого. Като иска да ходи забулена, да отиде да учи там, където това е позволено - свят широк, хора и стоки се преместват свободно и безпрепятствено. В България правилата са такива - открито лице, отктрита глава, заа да знаем кой стои насреща. Без религиозни демонстрации в училищ.
51
1
 
21
 
! Отговори
мишел преди 7 години
коя е тя , че няма да спазва законите ? и защо се допуска обжалване ..........
50
8
 
3
 
! Отговори
случаен преди 7 години
с какво се занимава България,а прочетете в 24 часа -ученици пребиха и след това изнасилиха в ануса възрстен мъж с дърво,а сложете на кантара и двете статии и снимката не е на момичето,покажете истинската снимка не манипулирайте хората.Демократи сме били,а да разбулим и нашите монахини,когато са на публични места,не е ли същото-тоз народ няма да го бъде,помнете ми думата...?
49
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е драма,а безобразие!Ученичка ще променя законите както на нея и на родителите им изнася?Че тя след като от тази възраст не се съобразява със закона?В светските училища и без това е анархия заради не уважаване и не спазване на правилата ами ще тръгнат и с черни чаршафи!За това и в държавата ни нищо не върви.Всеки прави каквото му скимне.Защо когато отидем на екскурзия в някоя мюсулманска държава ни предупреждават:Неспазването на обичаите им строго се наказва и сме длъжни да се съобразим.
48
1
 
40
 
! Отговори
проба преди 7 години
До АнонименБащата явно е учил в С.Арабия и следва уахабисткото течение - само те носят бурки. Това не е традиционно за турците, камо ли за помаците (каквито са турчеещите се родители) - чиста проба провокация, за което е платено, както при *** в Пазарджик, за да носят бурки. СА има пари да плаща... ама и цената на петрола спадна, та да видим докога ще е заплащането. Проба, за да се види докъде ще се огъне обществото...
47
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на съдийката така се отсъжда, в България е така,като не ти харесва ходи където искаш.Това е съдийка а не като онези в Плоедивската община
46
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа е безпомощна пред Исляма. 2050 година Европа ще бъде мюсюлманска, мнозинството от европейските граждани ще бъдат мюсюлмани. Тези забрани само показват страх и безсилие.
45
1
 
26
 
! Отговори
Имам идея преди 7 години
Защо Емине и нейните родители не вземат пример от Турция?Спомням си един документален филм, даваха го по телевизията преди повече от 10 години. В него се говореше и за забраждането и се показа какъв изход са намерили момичетата от турски консервативни семейства, които искат да получат светско образование. Те посещавали училищата и университетите с перуки на главата. Така хем не са забрадени, хем собствената им коса е покрита.
44
2
 
24
 
! Отговори
Тя поне иска да учи преди 7 години
А какво да кажем за 12-13-годишните пазарджиклийки, надянали бурки?! Те защо не са на училище? Нали е задължително децата в България да завършат основно образование? Или пак едно от малцинствата се оказва привилегировано?Ето затова хората се колебаят каква позиция да заемат, когато се обсъжда проблемът с Емине.И аз съм на мнение, че в нашите светски училища не би трябвало даима забрадени момичета. Но същевременно се ядосвам, че това девойче рискува да остане без средно образование!
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
otivaite si ot bg v turzia tam nisete sabratki kiloti schalvati v bg ne vi iskame s sabratki i burki aide siktir kato ne vi haresva marsch v turzia
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е в разрез с равноправието - щом жените задължително трябва да са със забрадки, мъжете също! РАВНОПРАВИЕ! :)))))
41
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 7 години
До БерлинКакво общо имат хомофобите в случая? :D :D :D
40
1
 
43
 
! Отговори
1 преди 7 години
Родителите на 16 годишната девойка не я подкрепят., те я притискат да си крие лицето за да насаждат религията си !След това се правят на жертви за да привличат внимание !Решението на съда е правилно !
39
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В която държава живееш спазваш закони! Ако не му оттърва на някой да ходи където му е удобно!!!
38
2
 
33
 
! Отговори
По Пътя преди 7 години
От училище в училище и накрая да си оди у АНАДОЛА -където и е мястото и ще е сред СВОИ.