Как "Да си върнем държавата!" разцепи един съюз

Мнението на български докторант по математика в Лондонската школа
24 юни 2016 19:00, Криси Табачка
55
Как "Да си върнем държавата!" разцепи един съюз
Момчил Константинов; Снимка: Facebook

В моето обкръжение никой не вярваше, че кампанията за напускане на ЕС ще спечели. Смеехме се на абсурдните им аргументи и ги популяризирахме помежду си. В Лондон, като цяло, мнозинството беше настроено за оставане. Тази сутрин всички лица в метрото бяха посърнали, всеки вперил очи в телефона си, четейки последните новини в недоумение. И аз самият все още не мога да повярвам...

Това разказа пред Dnes.bg 25-годишният Момчил Константинов, който е докторант по математика в т. нар. Лондонска школа по Геометрия и Теория на числата.

Младият българин живее в Англия вече 6 години, а първите четири от тях прекарва на студентската скамейка в Оксфорд. Програмата, в която се обучава е за научни кадри, съвместно основана от три от водещите университети в Лондон - UCL, King's и Imperial.

Момчил обаче не чувства пряка заплаха за себе си, тъй като добре знае, че най-вероятно процесът на преговори за излизането на Великобритания от ЕС ще продължи поне две години, което предполага, че в най-краткосрочен план преки промени не се очакват.

"Като казвам това, имам предвид наистина най-директни промени - дали финансирането на докторантурата ми ще пострада, дали ще ми трябва виза, за да продължа да живея тук, и т.н. В съвсем малко по-широк аспект, нещата не са много ясни. В университетите има притеснения какво ще стане със статута на студентите от ЕС, таксите за обучение и правото на достъп до студентски заеми. На ниво научна работа, достъпът до финансиране по европейски програми също е под въпрос. Поне засега обаче от много места биваме уверявани, че тези неща няма да пострадат поне в следващите две години и че университетските ръководства из цяла Великобритания ще се борят за запазване на притока на учени, студенти и служители от ЕС", казва Момчил.

По думите му обаче самият факт, че тази борба за свободното движение на знания и умения, която смятал за спечелена в рамките на Европа, трябва да се води отново, показва каква голяма стъпка назад е резултатът от този референдум.

Момчил разказва, че решението е изненадало всички. По думите му преди по-малко от седмица ректорите на 103 британски университета са подписали отворено писмо в подкрепа на оставането в ЕС. Лидери в бизнеса и във финансовия сектор също се обявили за оставане. Икономическите експерти постоянно излизали с факти, опровергаващи твърденията на кампанията за Brexit.

"Това, което картата за разпределението на вота по региони показва обаче е, че тази информация явно е останала нечута в огромна част от Англия и Уелс, където националистичната реторика е взела превес. Изглежда, че основните фактори, провокиращи гласуване за излизане от ЕС са висока безработица и концентрация на имигранти от неевропейски произход. Странно, нали?", чуди се Момчил.

Той сподели още, че не се чувства застрашен, но пък доста обезсърчен. Според него преките икономически последствия няма да чакат две години преговори, а ще започнат още сега - хора ще започнат да губят работата си, компании ще загубят някои от най-ценните си кадри, търговията ще бъде спъната.

"В по-дългосрочен план не ми се и мисли. Но повече от всичко, резултатът от референдума ме плаши с това, което показва за обществената нагласа. За едно връщане на национализма като висша форма на добродетел. За това, че явно с безсмислени викове: "Да си върнем държавата!" може да се предизвика разцепването на един съюз. Че свободното движение на труд, знания, стоки и капитал, постигнато с десетилетия труд и политическа воля, бива потъпкано от жалки амбиции на местно ниво", смята Момчил.

И допълва: "Парадоксално е, че бежанската криза, която бе влошена толкова много именно от липса на координация между европейските държави, бива използвана за катализатор на още по-голямо разединение. В днешния свят никой не може да се скрие от глобалните проблеми, а някак именно това безумно желание всеки да се окопае от своята страна на дувара взема превес. Искрено се надявам други европейски държави да не последват този пример".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
По-голяма глупост от тази статия не бях чел. Тя е за промиване на и без това вече промитите мозъци на привържениците на ЕС. Британците няма да страдат от излизането си от тази корумпирана престъпна клика наречена ЕС. Вой надават сега само нагушени бюрократи които виждат, че идва края на тяхното господство. За обикновените британци нищо лошо не е станало...дори напротив станало е нещо положително, завръща се истинската демокрация
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Европа на радоста!!!Бре, бре, бре, бре, бре, колко мъдрост, колко ум, колко знание, колко "радост", "радост","радост" звучи от "БРЕ"-кащата ода на глупостта - одата на npocтака, докопал партийния кокал, на мyтрата, навирила зaдник в поклон пред вожда, за да му дава магистрали към оrромни банкови сметки, на nлyжека, влачещ лигавото си тяло от Козляк към форумите, за което му е добре платено. О, бедни ми Бетовен, за какво те употребяват нищите духом богати телом.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този човек лъже, че се чувства "обезсърчен", той се чувства "застрашен ", неговият комфортен сега живот, неговата приятна кариера вече не са гарантирани, дори обикновеното му човешко битуване и щастие е застрашено. И на ум не му идва, че това той го имаше, защото ние, гражданите на страна-член на ЕС плащаме 1 000 000 000 евро, та той и такива да си уреждат живота.Да позамълчи за "национализма" - сложно е. Защото не е "националист" ли изостави България и отиде наготово в Лондон? Защо не учи тук?!
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
25 годишен *** с супер кариера ли коментирате тука!!!
34
1
 
2
 
! Отговори
Unufri преди 7 години
До 39: Извинявай, но човекът от статията никъде не оспорва правото на англичаните да решават как да живеят в собствената си къща. Нито пък е твърдял, че той има някакви права, които етническите англичани нямат...Не знам, но ми се струва, че такива като теб чуват и виждат само онова, което им отърва, но не и обективната истина.
33
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 7 години
как да си върнем държавата ли ако издадат и затворят всички измамници и тия лъжци съименници и тем подобни по тоя повод дето един е засрал живота на друг с лъжи в един малък град искам да му кажа приятелию за тия години чак сега съм разбрал що за стока си искренно ти благагодаря на теб и другия до теб за тая глупост де вършите от деца живи и здрави тъпкано ще ви се връща
32
3
 
3
 
! Отговори
Кракра преди 7 години
До ,,Европа на радостта!!!"Защо някои тролчета пишат толкова злобно?Пита ли ни някой дали искаме да влезем в ЕС.Група самозвани ....... ни вкараха в един филм от който няма излизане .Разрушиха всичко държавно,продадоха печелившите държавни предприятия на чужденци и не повзволяват държавата да сключи някаква сделка от която да печели(не може да се строи Южен поток ,а може Северен) въобще тази неизбрана от никого европейска комисия ни натиска да стоим на дъното.Затова съм за излизане от ЕС.
31
4
 
9
 
! Отговори
акад. Сендов преди 7 години
Млади момко, защо ти трябваше да ходиш на албиона? Стягай сега куфарите и към Москва-там са най-добрите специалисти по теория на числата...е верно че няма да имаш паунди в сметките си, но ...ще те чака къртовски труд с 5-6 рублички на ден...То повече не ти и трябват...А като завършиш...има свободно място за портиер на Института по математика към БАН...Е айде стига мурафет...Даже аз съм почнал оттам...
30
4
 
4
 
! Отговори
Европа на радоста!!! преди 7 години
Айде сите БУЛГАРОПИТЕЦИ си организирайте референдум и се мащайте от нашата мила родина Европа бре!!!Марш от Европа и галоп към Азия бре!От там се домъкнахте вие - диваците и варварите на коне и кобили бре!Преди 1335 години бре!Аре сега-мЪрш от ЕС и НАТО бре!Вие сте ракова и нелечима туморна и злокачествена клетка бре!Към когото и да се ИМПЛАНТИРАТЕ то той неизбежно умира бре!Примери в Историята много-и все кофти бре!СЕСЕСЕРЕ-то последно се разпадна заради това че сте БОЖИЕ ПРОКЛЯТИЕ бре!Марш!!!
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаме нужда от учители по математика! Може да се развива успешно в нашата страна
28
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека да дойде в България да развива математика!
27
2
 
11
 
! Отговори
жабата преди 7 години
До Анонимен26 коментарШе ти припомня ,че така правехаи в Украина.Гледал ли си.преди няколко години. Е и?Как е Украина.Прелъстени и оправени нали.VПо тоя път мина и северна африка и Либия и СирияТе всички се радваха....исе избиват много време от тогава.Свободата им беше днес.От утре е ТЕГОБАТА.Сега ще разберат какво направиха на Украина.ciao gracia mille
26
4
 
14
 
! Отговори
PD преди 7 години
Брексита не е изненада, за реалния управленски елит. В този план, това означава, че съдбата на Европа не е никак радостна. В предвид това, че основния двигател на ЕО е Германия, чиято политика е подчинена на Американски елити, следва извода, че Европа ще се превръща в финансов донор на Американската икономика, бидейки пазар за стоки, и то основно в военната и индустрия. Това изисква разгръщане на пропагандата за Руска агресия, като най вече, разходите ще са на Европейските държави. Дори и у нас
25
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Настроението е различно,от радост до угриженост.Но никой не е посърнал в Лондон,даже хората се поздравяваха и голяма част от тях са доволни.Не разбирам истерията или това просто е храна за журналистите.Времето ще покаже как ще се развият нещата.Хората тук са оптимисти!
24
0
 
12
 
! Отговори
жаба преди 7 години
е такава държава нема! Нали. И скапани и т.н.не е за България , както сте свикнали, за Британия е.значи глупавите са навсякъде.Историята се повтаря.Хората вярват на ушите си.И не гледат, не мислят.
23
13
 
17
 
! Отговори
Коклюш Боклюш преди 7 години
За всичко е виновна Меркел !!!
22
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами това е все едно необразовани лyмпени и боклyци като русофилите да определя съдбата на България
21
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък тази сутрин в метрото не видях нито един посърнал, в метрото всички бяха доста радостни че са си върнали страната обратно от ЕС.Пъбовете са пълни и хората доста се радват стига сте писали глупости дори и по BBC дават че хората празнуват...
20
5
 
37
 
! Отговори
Поканен от Меркел преди 7 години
Какво да каже младежа-той досега с прости битовизми дали се сблъсквал?19г.-татко носи,мама меси,от 6 години в Англия на студентски програми,стипендийки,life is life.Не му умаловажавам труда,напротив,евала за докторантурата,заслужил си е хубавия живот.Просто не знам,от неговия си свят,където всичко е цветя и рози,до сега дали е погледнал какво им е на по-обикновенните британци,дали и там е такъв рай или е по-сиво и тегаво и хората търсят някаква промяна?Сития на гладния не вярва,както винаги.
19
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Селянин 19"Празнуват" само селяните като теб!!