България е рай, но никой не иска да живее в него!

Актьорът Васил Михайлов откровено пред Dnes.bg
Обновена: 1 юли 2016 16:45 | 1 юли 2016 14:37, Петя Славова
71
България е рай, но никой не иска да живее в него!
Снимка: архив, Булфото

Актьорът, изиграл "Капитан Петко Войвода", стана лице на тазгодишния Национален събора на народното творчество и животновъдство "Рожен". Васил Михайлов не е сигурен дали събитието е нужно да се случва всяка година, но е убеден, че то може да възроди традиците, като че ли позабравени в последните 25 години.

Вие сте лице на Националния събор Рожен. Как виждате традициите днес?

Радвам се, че се възстанови този празник за цяла България. Надявам се все по-добре да бъде организиран. Даже се чудя дали е нормално той да се случва всяка година. Ако не се усъвършенства като условия за по-радостно преживяване, хората ще започнат да не ходят. А има българи, които са израснали с него. Подобно на "Междузвездни войни". И аз като млад съм го посещавал. Цяла България има нужда от подобен род събития.

Работил съм в Родопите. Но докато се мъчим и се учим да правим политика, наречена демокрация, не се научихме 25 години, че има хора, които почти превзеха Родопите – душите на родопчани. Става въпрос за мохамедани, тези, които сега наричаме мюсюлмани. Защо? Преборването на другата религия сега е в тяхна полза и това е ужасно. Аз обичам тези хора. На тях 7 пъти им сменяха имената, откакто съществувам. Само си представете какво значи това за тази прослойка, а ние трябва да я печелим на своя цена. И това става с подобни събития. Аз съм от Стара Загора и помня как каракачаните слизаха от Стара планина и отиваха към Беломорието. Ставаше празник за Родопите, когато стадата на пролет се завръщаха. Добре, че заснехме "Време разделно" преди последната революция, защото сега нямаше да има стада. Който не знае какво значи това за Родопите, да гледа "Време разделно".

Какви традиции вие сте запомнили от вашите предци?

Още по темата

Като дете не съм ходил много. Тракиец съм. Баща ми е от Одринска Тракия, аз съм старозагорец. Но като станах младеж и се чудихме къде да избягаме с момичетата, ходихме нагоре на Шипка. Младостта винаги е податлива и на манипулации. В наши ръце е да заразим младите хора, както са го правили нашите учители. Те са ни научили да обичаме връх Шипка, да ценим Рожен. Също и родителите ни. Радвам се като видя млади хора, които водят децата си в историческия музей или на събора. Моят малък внук бе заведен от баща си на палатка, защото мечтаеше да спи на открито. Преди това той му я отваряше в апартамента в хола. "Дядо, цяла нощ не спах", разказа ми той. А е имало случаи, когато на Рожен ние не сме спали, и то по няколко нощи. Именно там се събирахме с много добри хора, с настроение. Смолянчани като ме видят, ме канят да пея по една песен. После започват и те, и нямат край песните им.

Какви са ви наблюденията от сегашните млади хора. Връщат ли се към традициите?

Не съм учител. Контактът ми с младите е само от сцената. Когато дойдат да гледат по задължение "Железният светилник", ние се радваме, защото усещаме тяхното светоусещане - все пак те са 10-и клас – пораснали са и това са любимите ми представления. Като млад си спомням как децата се смеят, шумят, а сега ми е толкова приятно. В Хасковския театър на Рачо Стоянов, когато бях много млад актьор - 1964-а година, правихме едно обсъждане с публиката. Тогава ги питах: "Защо се смеете, това е драма?" А те казваха: "Харесва ни, че сме на театър, а вие не се ли чувате какво казвате, бе другарю, Михайлов на Милкана: "Махни се, чужда си ми като чужда жена". Още тогава тези хлапетии бяха така отворени.

А днешното поколение?

Сега изпуснахме младите хора, защото ние не знаем какво правим последните 20 години. Не знаем как да си изкарваме хляба, няма кой да ни поведе нанякъде. Винаги сме били зависими или от Изтока, или от Запада, а това ме дразни. Ние сме раждали личности, но сега няма такива, които да възпитават децата ни. Родителите са заети с първоначално натрупване на капитали по български – далавера. Страдам, че няма кой да работи земята, която е на първо място в българската традиция. Земята ни се е превърнала в чеир – ливада, пустош. А на това място дядо му е изгледал с 50 дка ниви 5-6 деца. Днес младите я продават за 2-3 хиляди лв и си купуват стара кола. Следват Запада. Нямат мечта американците, а само голяма лъжа. Ние пък имахме друга лъжа – социализъм. Днес България е част от рая на света, а никой не иска да живее в нея. Това е тъжно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Makaza today преди 7 години
Rai li?! :-):-):-):-) ela da gi vidish kak chakat na daaaalga opashka da izleznat ot raia...:-):-)
46
3
 
14
 
! Отговори
България преди 7 години
България е адът създаден от нас. Имигрантите ни заобикалят отдалеч, защото и те знаят, че в България оцеляват само престъпниците.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рай за Духовно Извисените не за материалистите. Ако желаете да сте задоволени материално, емигрираите до голямите финансови и икономичски градове , но внимавайте че на материализма му се вижда края. Както преди хиляди години духовните центрове замряха и потънаха в джунглите на природата но предстой РЕ-СТАРТ, така и днешните материални центоове ще се загубят.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не обръщайте внимание на "Гурберчията" той предимно пише АНТИ против всичко, да направи темите и диспута по интересни, просто платен и работещ от редакцията.2 2147
43
0
 
1
 
! Отговори
Urkop преди 7 години
Bankerite ot sveta haresvat bg ray....zatui si otglejdat bg proizvoditelna trudova sila v bg...:-):-):-):-):-)
42
15
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
България е рай, но никой не иска да живее в него!КОГАТО УНИЩОЖИТЕ ВСИЧКИ ПОЛЕЗНИ И.ДИОТИ ,КОИТО РУШАТ БЪЛГАРИЯ В ПОЛЗА НА РУСИЯ ,ТОГАВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е РАЙ ,В КОЙТО ВСИЧКИ ЩЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ ! СЕГА В МОМЕНТА БЪЛГАРИЯ Е "РАЙ" В КОЙТО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ЖИВЕЕ ПОНЕЖЕ В БЪЛГАРИЯ СА СЕ ДОКОПАЛИ ДО ВЛАСТТА ПОЛЕЗНИТЕ И.ДИОТИ НА РУСИЯ ! ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО ДО СЕГА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД БЯЛ ДЕН НЕ Е ВИДЯЛ ! АКО ОБИЧАТЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД УНИЩОЖЕТЕ ПОЛЕЗНИТЕ И.ДИОТИ !
41
13
 
3
 
! Отговори
ROM преди 7 години
"Аз обичам тези хора. На тях 7 пъти им сменяха имената, откакто съществувам.","Добре, че заснехме "Време разделно" ".... Българите като народ са неискрени, двулични.
40
1
 
8
 
! Отговори
ПИНО4ЕТ преди 7 години
СЪД ЗА ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА В БГ СЛЕД 89 ГОД ПО БГ ЗАКОНИТЕ ,НО В СЪДИЛИЩА НА САЩ.БЪЛГАРИЯ вън от всякакви съюзи и империи.правителството на борисов -национално предателско
39
2
 
7
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Велик си !
38
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е Земен Рай, а българският народ е ПРЕКРАСЕН!Българи - умни, интелигентни, талантливи, добри и свободолюбиви.И ние, българите оставаме тук, в нашата държава! БОГ да пази българския православен народ и България! Амин!
37
4
 
18
 
! Отговори
681 преди 7 години
"Другарю",и за теб с пълна сила важат думите на Петко войвода "Те погубиха България!",защото когато *** и некадърници след 89г тръгнаха да крадат и затриват държавата вие дето се имахте за "етелигенция" и някакви духовни водачи на нацията къде бяхте? По митингите им! Крещяхте, че държавата е лош стопанин ,че всичко хубаво идва от запада, че трябва да станем "модерни" като в "Криворазбраната цивилизация"!Е,станахме,но сме бедни,гладни вече и неуки,а скоро като гледам и без държава!Това е!
36
2
 
21
 
! Отговори
Булгар, Булгар преди 7 години
България е природен Рай, с богата култура и традиции, но за жалост сами си я превърнахме в Ад...
35
3
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Култовата фраза към Маргарит: "Ела тука, бе, ***! Наведи се! Хайдеее....."Само че Маргарит не се навежда ....Бааам черепа в стената, бам, бам ,бам ,бам....
34
2
 
4
 
! Отговори
subsidiii преди 7 години
rai za tezi na koito dadoh.ostanalite aut ili mrete.
33
3
 
74
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Скоро бях в Тибет и Китай. Като видях на каква земя се мъчат и работят и я сравних с нашата ми стана много тъжно за хала, до който сме се докарали: да нямаме животни, които да опасат тревите и да ги направят на месо и мляко; да ядем *** на Европа и да се канят да ни нагостят с отровите на Америка. Втората мисъл, която ми дойде на ума беше:" 200 души трябва да бъдат обесени надолу с главите. Такова унищожение не имало и след 2 те световни войни!"
32
30
 
13
 
! Отговори
Артист преди 7 години
Не мога да го гледам тоя
31
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
б.лгаристан минал и заминал покраи рая
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 77777 ***,вземи си географския атлас /ако знаеш какво е това/ и виж,че те трябва да ни върнат Беломорска тракия. Аман от извратеняци!И,да,има да драпат за земя,като си продадоха островите и икономиката на мултинационални компании.Да ти имам приказката!
29
20
 
9
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Пак да се повторя - този е добър артист, ама мисленето не му се отдава.
28
2
 
7
 
! Отговори
SILENCE преди 7 години
До Край Като не се интересуват от езика и историята си,как изобщо да знаят каква е била? И това е, защото от малки им тъпчат главите с проЗтотии от нета-манипулатор в услуга на глобалното изпростяване и затъпяване.