112 млн. (рекордни) лева за болнични за 3 месеца

Разходите на НОИ продължават да нарастват главоломно
18 юли 2016 08:00,
20
112 млн. (рекордни) лева за болнични за 3 месеца
Снимка: архив, Булфото

Разходите на Националния осигурителен институт за болничните продължават да нарастват и през тази година, като само за първите три месеца те са близо 107.5 млн. лв. Освен че сумата е рекордна за последните години, ръстът също е най-сериозен от 2013 г. насам. За първите три месеца са платени 15,5 млн. лв. повече спрямо март миналата година, сочи справката на НОИ, изготвена за "Сега". Това се дължи както на по-високото обезщетение, така и на повечето хора, ползвали болничен.

НОИ поема болничния след третия ден. Първите три дни са за сметка на работодателя. За първото тримесечие на годината работодателите са платили 144 хил. листа за общо заболяване.

В последните години болничните, платени от фирмите, също растат. За първите три месеца най-често се ползва болничен за три дни - от всички обезщетения близо 87 хил. са за три дни, а над 39 хил. - за два. Няма данни колко струват тези дни на бизнеса.

Тенденцията за увеличаване на разходите на бизнеса и на държавата продължава за поредна година въпреки електронното подаване на болнични, което трябваше да ги ограничи.

От миналата година лекарите подават данните в НОИ само по електронен път, а от началото на тази година и работодателите с над десет работници подават онлайн. Това обаче не води до спад на обезщетенията за общо заболяване.

До спад трябваше да доведе и друга мярка - за плащането на първите три дни от работодателите. Тя бе въведена през 2009 г., за да се ограничат злоупотребите и да се завиши контролът при харченето на държавните пари.

Мярката обаче не дава очаквания резултат - ефектът за поредна година е точно обратен - и държавното осигуряване, и бизнесът плащат все повече за болнични.

Всъщност само през първите две години мярката имаше ефект - през 2010 и 2011 г. Тогава разходите на НОИ намаляха. След това обаче всяка поредна година харчовете по това перо растат, а миналата година дори надминаха предкризисните нива от 2009 г.

Според последните данни на осигурителния институт към март тази година на 468 хил. работещи е платено обезщетение за общо заболяване. Това са 4,1 млн. загубени работни дни. За сравнение - през първите три месеца на 2015 г. 441 хил. българи са ползвали обезщетението, а загубените работни дни са били под 3,7 млн. лв.

Освен броя на хората, които излизат в дълъг болничен, се увеличава и средният брой на дните, които те отсъстват от работа - от 8 дни средно на човек през м.г. на 9 дни за началото на тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До шщдМного фалшиви болнични се издават на здрави хора. НОИ да си наемат хора,които да ги хващатв наща фирма има 6 майки с хлапетии под 3 години, дето редовно липсват. Нали се сещаш колко често боледуват майките и колко сополанковците. Аз лично тази година да чукам на дърво не съм ползвал болничен като ми трябват дни си има отпуск !
14
0
 
8
 
! Отговори
статистик преди 7 години
По статистика на НОИ - безработицата намалява, средния осигурителен праг се повишава, минималната заплата е повишена. Къде е чудното че се повишават разходите за болнични? По тяхната статистика - повече хора работят - повече боледуват. По-високи (хахаха) заплати - болничният е % от осигурителният дохид т.е - повече разходи за обезщетения. Минималната заплата се вдигна а минималното обезщетение е въщо има праг обвързан с минималната заплата. Или като нагласяха статистиката не го помислиха това...
13
0
 
7
 
! Отговори
silver rider преди 7 години
Нека направят минималната заплата 700 евро, платения отпуск 35 дни, цените да останат на същото ниво( пожелателно е), да намалят данъците и спокойно може да закрият НОИ, защото няма да има нужда от него. Ех, мечти, мечти....Нещо се разкашлях тия дни от лошото време, ще ходя при GP - то днес.....
12
4
 
15
 
! Отговори
шщд преди 7 години
Много фалшиви болнични се издават на здрави хора. НОИ да си наемат хора,които да ги хващат
11
1
 
3
 
! Отговори
akut преди 7 години
еми така ще е . след малцинствата сега всеки по влиятелен бизнесмен протеже на някой от парламента си направи клиника и то като за град с населеие от милион нагоре
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От кои категории са болничните бих казал основно от 3-та категория. Нормал но трудно се работи до 70 годин.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бре да му се не види. При демокрацията не трябва и да се разболяваш.
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всички ни е пределно ясно, че НОИ не желае да изплаща болнични, пенсии, обезщетения за майчинство и пр. А на НОИ дали им е ясно, че никой не желае да им плаща скапаните отчисления стещу които я доживееш да си върнеш 10% от вноските, я не? Поредната точилка след НЗОК, общините, АПИ с винетките и тн
7
2
 
10
 
! Отговори
момо преди 7 години
трябва да са основно държавни служители. в частния сектор не е желателно , защото там те осигуряват на една сума , дават ти друга като заплата , а те осигуряват в/ у минимума
6
1
 
18
 
! Отговори
??? преди 7 години
Всичко е яко източване на касата. Все по-малко хора остават в България, а излиза че се харчат все повече пари за образование , здравеопазване и за всичко от където може да се завлече нещо
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, то идеята беше, не хората да са здрави, а да попречим на наистина болните да си вземат болничен (дори и в статията се напомня). Затова намалението на болничните беше само в началото - докато хората се научат как да избягват поставените пречки. По тази логика: време е да измислят нови пречки.
4
0
 
41
 
! Отговори
нормално преди 7 години
В тази ненормална държава, с ненормално ниски доходи на хората, е нормално да ползваш болничен и да си седиш вкъщи, защото не ти пука за работното място. Защо не напишете какви хора ползват болничен - работници, който в най-масовия случай работят за 400-700 лева и държавни служители. Докато ти се смеят хората, че продължаваш да работош като роб за смешни пари, ще има и много болничен, за да покажеш, че не си будала.
3
3
 
21
 
! Отговори
123 преди 7 години
Не помня от колко години не съм взимал болнични и не само аз, и това ако не е източване на касичката, здраве му кажи.
2
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми тука българите поразкашлят се малко,пък си вземат 10 дни болничен,пък и личния лекар им го дава,че нали цакат държавата.Цакате самите себе си,***!
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е когато робовладелеца не те пуска в отпуск,да издъниш някой болничен.