15% от учителите ни са в пенсионна възраст

21 146 ученици останаха извън класните стаи през 2015 г.
12 сеп 2016 13:07, Анисия Иванова
9
15% от учителите ни са в пенсионна възраст
Архив: Булфото

С рекордно високата си средна възраст от 59 години, вече над 15 процента от педагозите у нас са в пенсионна възраст. Учителите работят средно 40 години, за да вземат пенсия, която е 40 процента от ниската им заплата и за съжаление успяват да я ползват средно 7 години. Това е поредната пропаст, която отделя бъдещите млади учители от желанието им да влязат в училище, се посочва в позиция за новата учебна година на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", с председател Юлиян Петров.

Още по темата

В навечерието на новата учебна година виждаме една огромна еуфория, която има в българското общество към традиционния светъл 15 септември - към първия учебен ден, който от десетилетия изпреварва по популярност повечето национални празници, се посочва в позицията.

В нея се казва, че "еуфорията на българското правителство е насочена към това да повтаря непрекъснато, колко са важни нашите деца, как ще има приоритет в образованието, как новият училищен закон ни доближава до Европа и как, ако нещо не сработи с реформата е виновен, екипът на МОН".

От синдиката посочват още, че еуфорията на образователното министерство е да изпълнява и обяснява "достойнствата" на новия закон за предучилищното и училищно образование с учителя в центъра на системата, да "изработва" стандарти, за които да твърди, че са плод на мнението на учители и родители от страната и най-трудното да убеждава българския народ, че с 3,18% от БВП - образованието е приоритет и реформата ще започне.

Българските ученици също изпитват трепет от първия учебен ден, с очакването да видят родното училище променено, както им се обещаваше няколко месеца. Обеща им се да учат на една смяна и да имат целодневна организация. И учениците си замечтаха да имат не само класни стаи, но и места за занимания по интереси, зали за театър, салони за спорт, басейни за плуване, стаи за фитнес, заявяват от синдиката "Образование".

Според него "21 146 ученици, които не могат да мечтаят добре, останаха извън образователната система на България само за миналата учебна година. От тях само 11 257 са необхванати, защото останалите 9 889 са напуснали страната. Това са само 1000 паралелки", пише в позицията на образователния синдикат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Решение на проблема преди 7 години
В Бан работят повече от 7 000 човека. От тях, на научни длъжности, са почти 3 000. Освен тях, в БАН работят почти още толкова висшисти, които не са на научни длъжности, а са научно помощен или научно технически персонал - много от тях са и по-учени, и по-работливи от онези, които са на научни длъжности и всъщност им вършат работата.Да се закрие паразитната институция БАН, повечето от тези висшисти ще станат учители и ще вършат нещо полезно.Други ще идат в университетите.
4
0
 
8
 
! Отговори
шщд преди 7 години
Но пък председателите на синдикати си живеят добре. Даже много добре
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вероятно вече около 80% от децата са от гетата и не ходят на училище. Останалите при първа възможност отиват да учат извън България. Учителите не знам какви деца обучават, след като тях ги няма. Сега в училище трябва да са децата родени между 1998 и 2009(2010) години, т.е. все деца родени след 1989-та година, когато българчетата са може би 10% от децата, останалите се учат да крадат, разпространение и употреба на дрога, всякакви други престъпления и ... как да получават социални помощи.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кои ли ще свършат първи? Дали учениците или учителите?Български деца почти няма, а учителите са на доизживяване.
1
1
 
16
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Скоро няма да има ученици, те за средната възраст на учителите се притесняват...