Сливането на почивни дни ще се регулира

Русинова е склонна да се вслуша в желанието на работодателите
5 окт 2016 17:00,
35
Сливането на почивни дни ще се регулира
Зорница Русинова. Снимка: БТА

Министерството на труда и социалната политика предвижда промяна в Кодекса на труда по отношение на сливането на почивни дни около официалните празници. Това каза ресорният министър Зорница Русинова пред журналисти след заседанието на парламентарната комисия по труд и социална политика.

Още по темата
Към момента редът според Кодекса на труда е Министерският съвет на базата на официално определените празници да определи кои са подходящите дни, така че да бъдат слети.

Идеята е да се регулира броят на почивните дни според броя на официалните празници, като така се даде право на всеки работодател и всеки служител да ползва всички останали права за отпуска, сливане на почивни дни и други.

Според Русинова сливането на почивните дни е изцяло в интерес на туристическия бизнес, тъй като се отчита ръст на услугите в сектора при сливането на почивките.

По думите й за определени икономически сектори това е по-ефективно.

Русинова е склонна да се вслуша в желанието на работодателите да бъде по-урегулирано, а не според празниците, както се падат през всяка една година.

Министърът поясни, че урегулирането означава фиксиран брой официални празници и работни дни.

Зорници Русинова ще води преговори с финансовия министър за коледни добавки за пенсионерите тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 13Губят, и ще ти кажа кои : много фирми задължават служителите си да работят или доработват и в събота, но неофициално, разбирай без заплащане. Когато се отработва съботата, то тогава се води нормален работен ден, за който му тече щатната заплата. На празника също могат да го накарат да работи, но там риска е по-голям работника да се оплаче или Инспекция по труда да направи проверка и тогава ще избира между глоба и рушвет. Така че губят, но от експлоатация на персонала.
26
0
 
6
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
До RabotodatelВ металургичния бранш в Германия платения отпуск е 33 дни.У нас в металургията е 20.Не те знам какъв работодател си, но явно си някой чepвeнoтиkвeниk или наследник на такъв започнал бизнеса си с куфарче от Луканов.
25
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
А кога работодателите ще започнат да осигуряват на реалната заплата, и кога ще започнат да плащат за извънреден труд ???
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки има своя гледна точка: наемният работник/служител вижда, че получава малко, а собствениците на фирмата тънат в охолство и имат най-скъпи и луксозни придобивки; собственикът на фирма смята, че плаща достатъчно и му се иска да печели в пъти повече, защото е вложил много средства, за да създаде фирмата и да осигури помещения, техника и условия за производство/услуги. Истината, както винаги, е някъде по средата - първите не се стараят особено много, вторите не разпределят справедливо печалбата
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой туристически бизнес, на съседните ни държави. Един бранш за сметка, на хиляди. После обработваш съботата и си смачкан и следващата седмица. Всеки да си прави сметки, един да излиза в отпуск, друг да работи, цялата фирма да се затвори. Една икономика не се върти около МОЛ-А и туризма.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти да видиш тогава бум на болнични и плащане на доктори :)))))
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВиготураМи то за това 2 милиона емигрираха, а други два се готвят. След още 5 години като избягат всички работещи ще трябва да се прекръстиш на Сиготурих.
20
0
 
22
 
! Отговори
65 преди 7 години
Сливането на почивките било бич за бизнеса ?/Бич е за всички които работят във големите хранителни и други вериги.Работят по12-13часа и не им плащат двойна надница.За кой бизнес е бич,а?За топлофикация ли,за енергото,за софийска вода или общинарите.Тези почивни дни са за богатите-да ходят да си харчат парите,а другите да бачкат,щото няма къде да идат.ИЗЕДНИЦИ
19
18
 
4
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Който не му го кефи заплатата - може да емигрира, да се квалифицира, да започне собствен бизнес. Но повечето мижитурки предпочитат да мрънкат пред компютъра. Така е най-лесно.
18
0
 
21
 
! Отговори
карина преди 7 години
Преди да се вслушат в работодателите нека тези, от които зависи си зададат въпроса какво отработват стотици хиляди българи в частния сектор в събота и неделя .
17
18
 
5
 
! Отговори
Rabotodatel преди 7 години
Защо са им на материала почивни дни ?Не се шегувам - трябва да се намали броя на платения отпуск до 10 дни , празници само 3 март и то непочивен , през лятото да взимат по 6 дни отпуск , и за Нова Година 4 дни .Какви са тези глупости , кой ще работи ?Който е учил да може да си позволява договаряне с Бизнеса за почивка и хотел , даже ще му плащам аз хотела и почивката ако е ценен за Фирмата .А *** и пульо да взимат по токлова дълго време отпуска - е няма как да се случи .
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И такова министерство ли сме имали?
15
22
 
12
 
! Отговори
se преди 7 години
Сливане на почивни дни и отработване в събота е пълна глупост.Обслужват се интересите на 5 процента от населението!Искаме да се развиваме като държава и икономика а се взимат нелогични решения.Спирането на всякакви обединени почивни дни ще е най правилното за мнозинството.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кзп и нап им и еизвестно какво става така че регулатора е длъжен да си ги гледа
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си го регулира шефа ако има да се бачка като няма пас частника може и трябва сам да определя а не инсттуция някои частни фирми са си втълпили че са институций щото са хванали по няколко работи наведнъж в случая питам кзп и нап къде са по тоя начин ощетяват обикновенните фирми дето са с по една деиност нямаме нищо против *** да не. ме ощетява с друг предлог аз го смятам за нарушение кара курс компютри и същата фирма го записва англииски другата фирма с англииски стои що сетете се мошенници
12
0
 
15
 
! Отговори
Astarot преди 7 години
@7Постът ти ме подсети за оня виц, дето решили да слеят вестниците "24 часа" и "Труд". Новият вестник се казвал "24 часа Труд" :)
11
1
 
2
 
! Отговори
Induk преди 7 години
Sto za trudova nationalna programa i trudova zaetost na bg narod?! Vmesto nationalni investicii v mestni proizvodstva i predpriemachi s mestni bularski resursi i stopirane na iznosa na prirodni resursi ot rbg, koito oblagodetestvat chujdi kapitali i chujdi narodi?! Zasto da iznasiame bg metali, stroitelni materiali, minerali, vmesto s tiah bg trudova sila da realizira raznoobrazni proizvodstva i pechalbi na teritoriata na rbg i da iznasia gotovi bg produkti - kaps, kapki, mg, ml, g, tab?!
10
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази буря в чаша вода не я разбирам. Когато се сливат почивни дни, се отработват тези между тях. Дали ще се сливат или не официалните почивни дни са един и същи брой. Никой не губи от тази работа, а печеливш е туризмът.
9
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
6 дневна работна седмица е противоконституционно.според КТ, работещите на нормирано работно време (8ч на ден) не могат да работят повече от 40 часа на седмица, което прави 5 дни. Това го пише и в трудовия договор, който е сключен с работодателя. Не знам някъде в договора ми или в КТ да се споменава, че министерски съвет може да ми променя работното време както си реши.Има регламентирана и минимална междуседмична почивка освен всичко друго.който иска да почива си взима отпуск
8
8
 
13
 
! Отговори
1 преди 7 години
Който иска ще си вземе отпуска, откъде накъде ще ме задължават да почиван по нечий мерак?