20% за култура, 20 за спешните медици, 25 за социалните...

КНСБ има претенции за скок на заплатите в държавните агенции
5
20% за култура, 20 за спешните медици, 25 за социалните...
Снимка: Булфото, архив

Заплатите на работещите в социалните домове в страната трябва да бъдат повишени поне с 25 процента, настоя лидерът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Той представи позицията на синдиката за необходимостта от увеличение на възнагражденията в бюджетната сфера през 2017 г.

По думите му разговорите по темата с Министерството на финансите вече текат. Заплатите в различните държавни агенции трябва да се увеличат с около 10 на сто, посочи Димитров.

По думите му КНСБ настоява повишението в системата на културата да е с 20 процента, но по-вероятно е да бъде с около 10.

Трябват сериозни корекции на заплатите в здравеопазването, допълни лидерът на КНСБ.

По думите му от държавния бюджет трябва да бъдат отпуснати около 28 милиона лева, с които да бъдат вдигнати парите на работещите в Спешна помощ с 20 на сто, а увеличението за хората, които са в различните заведения на държавна издръжка - диспансери, психиатрии и т.н., да е поне с 10%.

Според Димитров бюджетът на НЗОК за 2017 г. трябва да се повиши с 240-250 милиона лева, като тези пари отидат за повишение на заплатите на медицинските сестри, санитарите и начинаещите лекари в болничните заведения.

Ако не бъдат постигнати договорености за повишаване възнагражденията в бюджетната сфера, след президентските избори синдикатът е в готовност да поведе хората на протести, допълни Димитров. По думите му това ще стане преди приемането на бюджет 2017.

Лидерът на КНСБ каза още, че в реалния сектор заплатите също могат да бъдат повишени между 8 и 12 на сто. Той изрази умерен оптимизъм, че до 2-3 седмици синдикатът ще поднови преговорите с работодателите за смяната на минималните осигурителни доходи с минимални равнища на заплащането според категорията на служителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
гтф преди 7 години
ако това стане значи боко ще сдава и ще остави следващите с невъзможност да поемат текущите разходи - заеми, приходи ще бъдат източени ударно чрез гербавите фирми и тези на дпс
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и на бюджетните служители трябва да се вдигнат 500 лева брутна заплата получава един експет. ОТ правителството се измъкват че работят за държавата, но като дойде време за бюджета на ги таксувата за държавни служители и не раздават ДМС-та
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що ще увеличават заплатите на социалните, според мен 380лв чиста заплата си е предостатъчно за тях. Плащат си наема и тока и стига толкова. Фотосинтезирането е здраве. Само ще помоля ББ и КНСБ като са почнали да вдигат заплати, да вдигнат и на учените, че основните им заплати са под тия на социалните дори. Не разбирам как доктор може да получава минимална заплата работейки в институт. Чистачките взимат повече.
2
1
 
15
 
! Отговори
Присмехулник преди 7 години
Мизерия ! Повече от половината млади избягаха от България ! Тук останаха само "бизнесмените", работодателите и старците. Никой не ще да работи за пари с който трудно може да преживее!
1
1
 
14
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Заплатите в България са най-мизерните в Европа. Защо синдикатите се молят и мрънкат пред властимащите ?! Тия работи не се уреждат с подсмърчане ! Работещите загубиха не само заплатите си но и всички социални придобивки извоювани през годините от истинските синдикати . Докога ще ги търпите?! Да сте чували нещо за стачки ! Помните ли Лев Валенса и Солидарност ? Е айде размърдаите се де ! Що за синдикати сте ?!?!