Пак анкетна комисия в НС, пак за АЕЦ "Белене"

Има много въпроси без отговор, смятат депутати
21
Пак анкетна комисия в НС, пак за АЕЦ "Белене"
Снимка: архив, БулФото

Депутатите ще нищят всичко, свързано с проекта АЕЦ "Белене" от 2008 г. до края на юли тази година.

Това ще стане по инициатива на РБ, ПФ, ГЕРБ, БДЦ- НС, които внесоха предложение за създаване на временна анкетна комисия за проучване на данните, фактите и обстоятелствата, довели до възникването на задължения на българската страна по проекта.

Още по темата

Реформаторът Антони Тренчев припомни, че през изминалите години бяха създавани много анкетни комисии с  цел изсветляване на обстоятелствата около проекта, но нито една не е излязла с окончателен доклад.

Последната беше създадена на 3 октомври 2012  г., но работата й беше прекратена през март 2013 г., защото парламентът беше разпуснат и бяха насрочени предсрочни избори. Така че оттам излезе само междинен доклад, а много въпроси останаха без отговор.

"АЕЦ "Белене" е източник на корупцията в България и е крайно време някой да понесе отговорност и да има последици за тези, които са допуснали този грабеж", коментира Тренчев.

Според съпредседателя на ПФ Валери Симеонов и трите проекта от т.нар. "Голям шлем", всъщност не са нищо друго освен три проекта, които биха довели България до национална катастрофа.

"Заради това виновните не трябва да оставят в сянка, а трябва да установим виновниците, да се извадят обстоятелствата и доказателствата за виновните и те да бъдат представени пред обществото и институциите", призова той.

Анкетната комисия трябва да провери защо се стигна до там България да плаща огромна лихва за реакторите.

Международният арбитраж в Женева постанови на 16 юни 2016 г., че "Национална електрическа компания" (НЕК) трябва да погаси към руската "Атомстройекспорт“ (АСЕ) за поръчано и произведено ядрено оборудване за спряната АЕЦ “Белене“ 620 млн. евро, сума, върху която се трупа и лихва всеки ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: АЕЦ Беленеенергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Абсурдното в случая е това, че тези, които спряха проекта и така го направиха носещ само загуби, сега ще търсят кой е виновен за това. Досега ЕАЦ "Белене" вече можеше да работи и щеше да дава по-евтин ток и от перките, и от фотоволтаицие и от американските ТЕЦ-ове.
16
0
 
3
 
! Отговори
идея преди 7 години
Нали Борисов каза,че там имало голям гьол?Значи много лесно може да се използва като басейн.Да го продадат или да направят най големият в света басейн.Все ще е по добре от нищо!
15
0
 
6
 
! Отговори
За Белене добре преди 7 години
А комисия за неправомерно раздаване на разрешения на ВЕИ и за изкупуване на 100% от скъпата ел. енергия на Мариците , заради което цената на тока се вдигна до небесата, кога ще създадете.
14
4
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Да почистят площадката и да засеят жито. Нямаме нужда от нова АЕЦ.
13
3
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
АЕЦ "Козлодуй" работи от 40 години и дава само печалба на България. Производствената цена на електроенергията, произведена в АЕЦ" Козлодуй" е само 2 стотинки за киловатчас! Вникнете в тази цифра и ще разберете за какво става дума. Както каза веднъж френският експрезидент Никола Саркози - ако във Франция бъдат закрити атомните електроцентрали, цената на тока ще се вдигне четири пъти. Франция има 58 атомни реактора за производство на електроенергия.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A koi chte rasledva prehodniia period v koito balgarskata darjava beche rasprodadena na descenica i zachto tozi problem nikoga ne se diskotira zachto nikoga ne se pokazvat otcheti kolko miliardi izlizat ot Balgaria vav vid na pechalbi ot medii ot ERP banki pochtata zlatodobivni mini i ochte mnogo..mnogo te mojeha da pecheliat za nas a sega tiglim kolosalni zaemi i tovarim nacheto badechte s tezi zaemi kogato niakoi prosto pribira pari tova triabva da se osajda a ne tezi proekti koito ynichtojihm
11
2
 
7
 
! Отговори
____________________ преди 7 години
АЕЦ Белене - 1 милиард лв. за реактори, 2 м. лв. за площадка , общо 3 милиарда.ТЕЦ Марица - близо 1 милиард изплатени задължения...КТБ - 5 милиарда лева...за 5 години - над 20 милиарда заем...Вече не си играем на дребно с някакви си милиони.И до като се усетим, България ще е длъжна на "НЯКОГО" с колосални суми, които има да изплаща само лихвата по тях , години наред.Ето така ще ни се дърпат конците и ще отдаваме всичко на неизгодна концесия на западни фирми. Почти като в Гърци...
10
3
 
5
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Пак анкетни комисии за да може бедните депутати които ще са в комисията да си лапат по още една заплата.
9
4
 
5
 
! Отговори
дебил преди 7 години
Първанов и съучастниците му ,доброволво да се предадат на Прокуратурата, ще им се намалят присъдите !!!!!
8
4
 
6
 
! Отговори
168 преди 7 години
Всички комунисти виновни за загробването на България на съд и в затвора !!! Защо толкова години Прокуратурата бездейства при такива грандиозни ГРАБЕЖИ !!! ТОВА ВИЧЕ Е ПРЕКАЛЕНО !!!!!
7
2
 
7
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
Не съм нито ядрен яксперт, нито икономист, но имам малко сиво вещество и мога да кажа, че бъдеще за АЕЦ Белене има! Над 1/3 от енергията в БГ се получава от ТЕЦ... Преди няколко седмици, най-големите световни лидери се споразумяха да предприемат мерки за ограничаването на вредни емисии в атмосферата...Което , колкото и да си ***, можеш да си извадиш извода, че е въпрос на време ТЕЦ-овете да заминат в историята...До тогава, ще се вдига данъка на вредни емисии от там и за ел. енергия.......
6
3
 
7
 
! Отговори
сега преди 7 години
Не Комисия , а Военна прокуратура и съд спешно да подведат криминалните престъпници ПЪРВАНОВ, СТАНИШЕВ И ОВЧАРОВ! Решението е доживотни присъди зо тези изменници !!!!!!!!!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Топлофикация = БЕЛЕНЕ
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белене е като дожевотно заробване на населението от Русия. То е равно на рекет /крепостничеството / във феодална Русия. Ние сме единствената държава от соца с такъв договор.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 89 година България купи и почти построи на 90 % два блока на АЕЦ Белене с реактори и оборудване подобни на 5 и 6 блок в Козлодуи , които там ще работят още 20 години !!! КОИ даде без пари тези реактори , които струваха милиарди на България на Русия за да ги използва тя и в момента под предлог че за нас те били остарели ??? Пак се повдига въпрос за милиарди за нови реактори !!! До кога !!! КОИ взе тези решения ??? Това не е толкова сложно да се провери !!! Незабавен съд за Румен Овчаров и компания за поръчване и плащане без договор и цена , включително и за анекса с високите цени за т. н. ам
2
3
 
10
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
Затова ли червените *** направиха тоя цирк в парламента?
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Край. АБВ изгоряха.