Спешни проверки на прокуратурата за фалшиви подписи за вота

Открити са и записи на починали хора
Обновена: 8 окт 2016 07:35 | 8 окт 2016 07:34, Елка Василева
21
Спешни проверки на прокуратурата за фалшиви подписи за вота
Снимка: архив, Булфото

Прокуратурата е предприела спешни проверки заради множество сигнали от граждани, че са попаднали в списъци за подкрепа на кандидат-президенти или за референдума, без изобщо да подозират за това, пише "Сега", като се позова на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

До момента в Софийската градска прокуратура са постъпили два сигнала, а трети - от конституционен съдия, е подаден до главния прокурор Сотир Цацаров.

Всички сигнали ще се препращат в столичната районна прокуратура (СРП). Пренасочването се налага, защото СРП е компетентна да разследва съставяне на документ с невярно съдържание. На практика това значи, че висшестоящата прокуратура е дала указания да се търсят именно такива престъпления. Разследване все още не е започнало. Сигналите, които постъпват в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), също ще бъдат препращани в прокуратурата. Ако все пак започне разследване и бъдат повдигнати обвинения, НК предвижда до две години затвор за съставянето на документа.

Скандалът с подписките се разрази, след като Централната избирателна комисия пусна на сайта си опция, чрез която всеки може да провери дали личните му данни фигурират в списък за подкрепа на кандидати за президент и вице.

Десетки хора сигнализираха в социалните мрежи, че имената и ЕГН-тата им се появяват, без те изобщо да са давали подкрепа за тези кандидати. От ЦИК побързаха да се застраховат, че комисията не може да направи проверка, въпреки че Изборният кодекс задължава ЦИК и ГРАО да проверят истинността на подписите.

За пореден път в подписките бяха открити и лични данни на починали хора. Разкритието направи говорителят на комисията Цветозар Томов пред Нова телевизия. Преди предсрочните парламентарни избори през 2013 г. стана ясно, че покойници са се "подписвали" в полза на ред политически сили. От проверените тогава подписки на 71 партии, подали документи в ЦИК, бяха установени 148 000 невалидни, от които 10 700 бяха на лица без избирателни права - починали, затворници, психично болни, чужденци. Тогава партиите масово се оправдаваха, че няма как да контролират и проверяват кой какви данни записва в събираните на открито подписки. Служба ГРАО към регионалното министерство, която извърши проверката през 2013 г., пък отказа да даде конкретни данни за колко починали става дума.

Тази година стряскащи числа излязоха при проверката на подписите, събрани за несполучилия референдум на бизнесмена Веселин Марешки. От 94 407 невалидни записа, които ГРАО откри в подписката му, 2008 бяха на мъртъвци. При проверката на подписката на Слави Трифонов също имаше близо 100 хиляди невалидни подписа, от които 953 бяха на покойници.

Точни данни за броя на починалите в подписките на партии и инициативни комитети за предстоящите избори и референдум обаче няма. "Не искам да приемам, че подписването в такава подписка крие някакви рискове за здравето. Вероятно причината да се появят там е друга", коментира единствено Цветозар Томов. Той призова гражданите да се възползват от възможността да проверят на сайта на ЦИК дали личните им данни не са попаднали в нечия подписка без съгласието им. Открият ли ги, трябва да се обърнат с жалба към КЗЛД.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Koi преди 7 години
Dannite na migracionnite slujbi v mvr sa umishleno skriti.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СОРА трябва да направи проверка на реално гласувалите по протоколи спрямо избирателната активност за да не се лъже народа с процента на реално гласувалите!!!!!!!!!!!!!
17
0
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 6 (Tikvun)"Ами ако си се подписал и после си умрял? Може да се случи."Може да се случи, ако си умрял сега, през тази година.Какво правим обаче ако си умрял по-рано, например миналата година или още по-отдавна?Като си умрял си оставаш умрял и няма разлика между умрелия миналата година и фараона Тутанкамон например. Няма как да станеш по-малко умрял.А подписът ти е очевидно след като си умрял! Освен ако някой не ти го е изкопирал изкусно, което е очевидна измама.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха! Ами че криминологията отдавна вече не признава графологията за наука.Това е нещо като хиромантията или нумерологията, тоест псевдонаука. Фалшива наука.Ама България винаги е назад във времето поне със 100 години.Най-лесно могат да докажат измама в подписите на мърътвци.Там е ясно че духове не могат да подписват документи.Иначе, поне на теория, всеки подпис може да се фалшифицира.Предполагам, че прокуратурата разчита че няма време да се изпипат толкова много подписи в детайли.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква наглост, подигравка и гавра с този народ. До такава степен хората са зомбирани че тези скандали за други нормални страни,тук се виждат като нещо нормално. Как е възможно 26 год да работят против страната си, да я докарат до пълна бедност и да продължават безмилостно да я дерат? Докога ще ги търпим? Показват в лицето на народа за пореден път колко са нагли. Ще ни затрият ако не станем, виждате че нямат мярка. Това в момента е по жестоко от всяка диктатура. Това е геноцид.
14
0
 
9
 
! Отговори
Alex преди 7 години
Секцията за проверка по ЕГН в сайта на ЦИК не работи. Защо ли?
13
0
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 години
Някой знае ли как да проверя дали не са ми откраднали личните данни ?
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСИЧКИ ПРОТОКОЛИ ОТ ИЗБОРИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯВЯВАТ ПУБЛИЧНО В ИНТЕРНЕТ И ВСИЧКИ КОИТО СА ПОДПРАВЕНИ ПРОТОКОЛИ ДА СЕ ДАВАТ НА ПРОКУРАТУРАТА И ВЪВ ЗАТВОРА!!!!ЧЕСТНИ ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ БЕЗ СОРА ЗА КОНТРОЛ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДОКАЗАНИЯ ИЗМАМНИК КОСТИНБРОДСКИ БОРИСОВСКИ!!!
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЕЗ СОРА ЗА КОНТРОЛ НА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ И ТЕЗИ ИЗБОРИ ЩЕ БЪДАТ ФАЛШИФИЦИРАНИ!!!!КАКТО БЯХА ФАЛШИФИЦИРАНИ ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ КЪДЕТО ПРИ ЕДНИ И СЪЩИ ГЛАСУВАЩИ ЗА ГЕРБ ИМАШЕ 40% ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ПА ЗА КМЕТ С 40% ПОВЕЧЕ ИЛИ 56%!! ТОВА НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ С ТАКАВА ГОЛЯМА РАЗЛИКА ЩОТО ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАТ ЗА ЕДНОТО ГЛАСУВАТ И ЗА ДРУГОТО!!!!ТЪЙ, ЧЕ ПАДЕНИЕТО БЪЛГАРСКО С ЦАЧЕВА СЕ ЗАДАВА С ПЪЛНА СИЛИ !!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 8 ИМА И БЪЛГАРИ ЗАД ГРАНИЦА, КОЛКО ЛИ СА?
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЕТИХА СЕ СЛЕД 25 ГОДИНИ "ЧЕСТНИ " ИЗБОРИ!!??!!
8
0
 
8
 
! Отговори
ДОПИТВАНЕ преди 7 години
Според статистиката сме над 6500000 с право на глас. Пак според статистиката, безработните са близо 400000, пенсионерите са около 2100000, а според други данни раждаемостта е около 60 хиляди годишно. При положение, че: 400 хил. безработни плюс около 2 милиона безработни и около 2300000 работещи и около 1 милион деца и учащи, общо сме под 6 милиона тук, от които близо милион под 18 години - без право на глас(НЕПЪЛНОЛЕТНИ). КОЛКО СМЕ ТОЧНО ЖИВЕЕЩИТЕ ТУК(ЗАЕДНО С БЕЖАНЦИТЕ) ПОД ИЛИ НАД 6 МИЛ.
7
0
 
5
 
! Отговори
Dra преди 7 години
Kolko leva danaci i kolko leva taksi smet sa vnesli v rbg "investitorite" ot januari do sega?
6
0
 
5
 
! Отговори
Tikvun преди 7 години
Ами ако си се подписал и после си умрял? Може да се случи. Иначе избори се печелят с милон муртви души дето гласуват чинно А управляващите и изведнъж вдигат избирателната активност. Мъртъвци и администрация гласуват и царуваш
5
0
 
15
 
! Отговори
666 преди 7 години
Някой има ли обяснение защо тази "медия" и дума не обелва за за протеста срещу мигрантите вчера в София? Всякакви статии за опашки за марки, за жените в израелската армия, за позите в секса, но не и за протеста. Нещо директива ли ви спуснаха???
4
3
 
9
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 7 години
Тц чоджун! За родината ни Бул гристан говоря. Не ти се нрави май констатацията ми, а? Щото е достоверна.,
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Турчина МехмедЗа Анадола ли говориш?
2
1
 
18
 
! Отговори
zeus преди 7 години
А в избирателните списъци има милион и половина мъртви души за служебна победа на изборите, това няма ли да го разследват?
1
3
 
19
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 7 години
То ний сме страната на фалша. Фалшиви дрехи, храна, референдуми, избори, фалшиви хора, управници. Накрая и фалшиво ще свършим. Да живее фалша аркадашлар !;))))