Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка

Статистиката показва траен ръст на заболеваемостта у нас
52
Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка
Снимка: архив, БулФото

Всеки ден в България умира една жена с рак на маточната шийка и се диагностицират три нови случая на заболяването. Данните са изнесени на заседанието на правителството в оставка, което одобри днес Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2017 – 2020 г.

По данни на Националния център за обществено здраве и анализи, регистрираните жени с рак на маточната шийка в страната са 412,1 на 100 000 жени за 2015 г. в сравнение с 401,9 на 100 000 жени през 2014 г.

Ракът на маточната шийка е (РМШ) е една от най-разпространените форми на рак при жените и е тежък социално-икономически проблем на съвременното обществено здравеопазване. Ежегодно в света се регистрират около 528 000 нови заболели и 266 000 смъртни случаи.

Най-голяма е тежестта на проблема в Източна Европа, където смъртността от РМШ е над два пъти по-висока, отколкото в останалите части на Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО). В сравнителната европейска статистика, България се нарежда на място, близко до това на най-неблагополучните страни с трайна възходяща тенденция на показателите за заболеваемост и смъртност, съобщиха от правителствената пресслужба.

От 2012 г. Министерство на здравеопазването заедно с Националната здравноосигурителна каса и общопрактикуващите лекари разработи и приложи механизъм за обхващане на целеви групи от населението с HPV ваксини, осигурени с публични средства по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2012-2016 г.

Програмата дава възможност на родителите да получат достоверна медицинска информация за рака на маточната шийка и методите за профилактика, да направят информиран избор за провеждането на имунизацията на своята дъщеря и след консултация с медицински специалист да изберат вида на прилаганата ваксина, осигурена с публични средства.

Така държавата дава правото на избор на пациента, респ. неговият настойник и се разходват толкова средства, колкото са приложените дози ваксини.

Необходимите средства за изпълнението на програмата са за сметка на утвърдения бюджет за съответната година на Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
9
 
! Отговори
v преди 7 години
До Анонимен И на двата пола трябва да се каже, а не да бъдат оставяни жените сами да се защитават срещу мъжете. Не трябва да се наказват жените, а на мъжете да се пляска. Не ваксината спасява, тя сее смърт и болести,а доброто възпитани и поведение и на двата пола.
42
0
 
6
 
! Отговори
v преди 7 години
До Анонимен Ама, на мъжете от панти века им казват да правят бройки като най -първа ценност. Ако бяха възпитани правилно мъжете, жените нямаше да ходят преди брака. А мъжетещяха от рано да инициират връзки и да имат здрави семейства с много редки изневери. Не може да ходиш да тормозиш някоя,а после нея да обвиняваш. И възпитан лошо( да правиш бройки) да се решаваш и на изнудване, принуди, изнасилвания. Тази болест идва след смяна на много партньори и трябва да се каже това и на двата пола.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Япония са завели дела срещу здравните власти и фирмите-производителки заради странични неблагоприятни ефекти. Единият от тях е преплитане на червата. Не е зле Министерството да каже всичко, а не част от информацията, която със сигурност имат, но едни пари за една кампания не трябва да се изпускат, нали? https://healthimpactnews/2014/lawsuits-for-hpv-vaccine-damages-begin-in-spain/
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колпоскопското изследване има за цел да пресее нормалните и доброкачествени епителни находки от суспектните и злокачествените и да посочи тези изменения, които имат нужда от хистологично изследване (биопсия).
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само цитоназка , искайте да ви правят и колпоскопия . На мен така ми откриха атипични участъци които премахнаха с конизация . А цитоназката ми беше 3 А . Но атипизма се устави че е мозаечен тип на няколко места . Така че цитоназката не е достоворен и навременен източник на информация .
38
1
 
11
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Тази статия е продължение на оная за финансирането за ваксинките ли?
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В тази бройка са сигурно и "жертвите" на доктора от пловдивската онкология?
36
3
 
11
 
! Отговори
Н преди 7 години
Жените трябва всяка година да посещават гинеколог за профилактичен преглед и цитонамазка. За това се изискват самодисциплина, здравна култура, средства. А пък българите сме си диваци.
35
1
 
11
 
! Отговори
Кина преди 7 години
Здравата девойка от с. Самоводене умря от въпросната ваксина:dnesbg/zdrave/potresavashto-14-godishno-momitche-gasne-sled-bezplatna-vaksinatsiya-sreshtu-rak-na-matkata.html
34
0
 
27
 
! Отговори
hurko преди 7 години
На някой изрoд са му останали залежали отровни ваксини, миналата година едно момиче умря от ужасна смърт след такава ваксина, и продажните медии реклама тръгнали да им правят - да ви приседнат тия кървави пари!
33
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази ваксина е експеримент и нашето правителство плаща, за да ни прочистят.Опитните мишки на света, защото и африканците разбраха смисъла.За профилактика, за лекарства и болнично лечение пари няма...Алчността и глупостта са затрили много глави.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
винаги искайте 2 и 3 то мнение от различен доктор в различен град ако можене казвам че докторите са алчни за пари но и те правят грешки
31
7
 
22
 
! Отговори
Християнин преди 7 години
Мъжете които изневеряват на жените си, и им лепват болести се превръщат в убийци на жените.
30
3
 
4
 
! Отговори
ДОКТОР преди 7 години
До КотаракБеше ирония, котараче...
29
3
 
6
 
! Отговори
ДОКТОР преди 7 години
До Котарак"Папата няма нищо общо с Православието."Сериозно?! Да не лъжеш? Ти да видиш... Какво ново научих днес! :)))
28
3
 
1
 
! Отговори
Гробаря преди 7 години
Фафли трябва за защита,в Сливен вероятно заболяването е обратно пропорционално на София.
27
4
 
6
 
! Отговори
ДОКТОР преди 7 години
До КотаракТова за християнството и прокламациите на Папата да не се ползват презервативи е съвсем друга тема на разговор, в която не искам да навлизам. Има си учени по вероученията. Но все пак, в този свят няма как само да се множим, явно от време на време трябва и да умираме. ;)))
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не бих се ваксинирала . Пих имуностимулатори , не съм си правила скоро тест за да видя дали е изчезнал . Има случай на самоочистване без да си прилагал лечение има и на след лечение зависи кога си се усетил . По принцип няма симтоматика ако не е кондилом . А това са вирус щам 6 и 11 мисля. Аз нямам от тях . Моя е без симтоматика .
25
1
 
10
 
! Отговори
ДОКТОР преди 7 години
До до 23"Можеш и да не се заразиш от човек , да , но случаите са малко . Повечето разбират когато са сексуално активни вече , но има описани случай на девствени момичета с вирус ."Точно така!
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 23"Можеш и да не се заразиш от човек , да , но случаите са малко . Повечето разбират когато са сексуално активни вече , но има описани случай на девствени момичета с вирус ."Точно така!