Безумие е НЗОК да решава как да се лекуват пациентите, а не лекарите

Силвана Лесидренска - председател на Сдружение на пациентите с хепатит „ХепАктив”, говори за промените
Обновена: 10 яну 2017 15:56 | 10 яну 2017 15:32,
6
Безумие е НЗОК да решава как да се лекуват пациентите, а не лекарите
Силвана Лесидренска - председател на Сдружение на пациентите с хепатит „ХепАктив”

Националната здравноосигурителна каса въведе нови критерии за лечение на Хепатит С. Така вместо трите основни безинтерферонови терапии за Хепатит С от януари лекарите ще трябва да лекуват пацентите си само с най-евтината. Ако поискат да сменят терапията на болните, ще трябва да получат разрешение от Надзорния съвет.

В хода на тези промени обаче много пациенти чакат прекалено дълго да им се одобрят протоколите. Потърсихме коментар от Силвана Лесидренска – председател на Сдружение на пациентите с хепатит „ХепАктив”.

Г-жо Лесидренска, защо пациент с Хепатит С от Бургас е заплашвал да взриви офиса на Здравната каса в града?

Защото от септември миналата година чака одобрение на терапия, което означава, че чака вече пет месеца. А законовият срок за одобрение е два месеца. Просто човекът не е издържал психически на това чакане. Затова е постъпил толкова отчаяно и напълно го оправдавам в този случай. Но същевременно Здравната каса излезе с нови критерии за отпускане на безинтерференова терапия за Хепатит С, според които не лекарите ще определят терапията, а Надзорният съвет на Касата. Това е голям проблем. В новите критерии е записано, че пациентите ще се лекуват по „икономическа целесъобразност”, което означава всички да се лекуват само с едно лекарство – най-евтиното. Ако даден пациент трабва да се лекува с друго лекарство, то Касата преценява кое да е то. В Надзорния съвет на Касата обаче няма лекари, а икономисти. Реално тук е големият проблем, защото не може хора, които нямат медицинско образование, да решават с какво да се лекуват пациентите.

Какво е преимуществото на това лекарство, на което толкова много държи Надзорният съвет на НЗОК?

Доколкото знам, една фармацевтична компания е дала най-ниска цена. Другите две компании също са предложили да свалят цените, но от НЗОК отказали да заплащат техните лекарства за хепатит С. Не знам какво точно се случва наистина. Всичко, което знаем, е догадки и слухове.

От Здравната каса казват, че няма да одобрят протоколите съгласно изписаните терапии на всички пациенти, които в момента чакат терапия от миналата година, а това са поне 500 човека. Ще ги върнат, за да им се изпишат протоколи с избраното от НЗОК лекарство. Но това означава хора с цироза в напреднал стадий да чакат пет месеца! Това също е безумие. Освен че може да не дочакат лечението, със сигурност това лекарство няма да подейства на хора с декомпенсирана цироза.

Всяко едно от трите лекарства за безинтенферонова терапия на Хепатит С има различни предимства. Едно от тях е подходящо само за хора с декомпенсирана цироза. Второто лекарство е подходящо за хора с бъбречни проблеми. Освен това, тези две терапии са толкова ефективни, че с тях има възможност лечението да продължава само осем седмици. Новата терапия, която в момента Касата опитва да наложи, трае 16 седмици за някои от пациентите. Това е двойно повече. Така че от тази гледна точка не виждам каква е „икономическата целесъобразност” на Здравната каса.

На какво се надявате?

Утре ще има заседание на Надзорния съвет на НЗОК. На него ще присъстват и хепатолозите проф. Крум Кацаров и проф. Константин Чернев, които са категорично против Касата да решава с какво да се лекуват пациентите. Много се надявам хората от Надзорния съвет да осъзнаят какво правят и да отменят новите критерии за лечение на Хепатит С. В крайна сметка не само пациентите са ощетени – нямат достъп до нужната им терапия, но и на лекарите са вързани ръцете. Не лекарят преценява как да си лекува пациентите, а НЗОК. Не зная дали такова безумие има някъде другаде по света.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Отец Иван преди 7 години
Лекарите са тези които трябва да лекуват по най-добрият начин.Парите обаче ги дава НЗОК.Нито една каса не дава лесно пари.Щом като НЗОК са взели такова и подобни други решения значи пари в касата няма иначе нямаше да се вземат такива решения.
3
0
 
3
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Ето за такива,, умни,, ли решения искат да ги взривяват !!! Сега ще им плащаме и охрана !
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Некадърните калинки на бате и тате набутани на топли постчета отново се опитват да затрият българските граждани.Познавам няколко джофри работещи в касата ( на добри постчета) и никоя от тях не се е добрала до там с професионални качества.Трябва да се усвоят едни пари,а?
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо имаме министерство и каса , като нямаме здравеопазване...и защо има правителствена болница а няма правителствена лудница