Родното БДЖ превозило 21,5 млн. пътници през 2016-а

Дружеството пуска атракционен влак по Великден
11 яну 2017 08:01,
16
Родното БДЖ превозило 21,5 млн. пътници през 2016-а
Снимка: Булфото, архив

Над 21,5 млн. пътници са избрали да се качат на влак през миналата година. Това показва справка на Министерството на транспорта, съобщава "Монитор".

Въпреки голямата бройка от железницата отчитат, че превозените хора са намалели с около 5 на сто спрямо предходната 2015 г. За сравнение по данни на ведомството през по-миналата година БДЖ е превозило близо 22,5 млн. пътници. Намалението от 5-6% се очаква и в приходите от превозените пътници, показва още статистиката на транспорта.

Най-натоварени са били влаковете около празниците и в дните преди тях. В тези периоди най-пълни са композициите, които пътуват на дълги разстояния, като предпочитани са спалните вагони по направленията София – Варна, София – Добрич, София – Бургас и Пловдив – Варна. Крайградските линии около София, Пловдив, Варна се използват най-много в работните дни, като най-натоварени са дните понеделник и петък.

Освен това дружеството е пуснало няколко десетки хиляди допълнителни места във влаковете, като само за отминалите последни коледни и новогодишни празници БДЖ осигури над 13 500. Дружеството няма практика да пуска извънредни композиции, а само да увеличава с допълнителни вагони съставите на регулярните влакове, движещи се по най-натоварените маршрути в страната. А част от тях са от столицата към Варна, Бургас, Русе, Видин, Димитровград и Добрич и обратно към София.

Плановете са през тази година обемът на превозите, както и броят на пътниците, да се запазят като през 2016 г. и да бъдат овладени намаленията, информират още от транспорта. Влаковете, които ще се движат през 2017 г. са 586 на брой, от които 73 бързи, 143 пътнически и 352 крайградски влакове. В разписанието са включени 4 бързи влака със задължителна резервация и 14 международни.

Около Великден се очаква да бъде пуснат и първият атракционен влак за годината. Все още обаче подготовката не е приключила, като продължава проучването на възможни маршрути, както и състави на композициите и дати. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: БДЖвлаковепътници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
До МАрияИдиотски коментар. Не допускаш ли възможност един човек да е пътувал повече пт веднъж през годината? Т.е. 1 мил. души, ако са пътували по средно 21 пъти, ето ти 21 милиона пътници. Мавсякъде по света се брой по този начин.
9
0
 
1
 
! Отговори
Максимус преди 7 години
ПО ДОБРЕ ДА ДАМ ПАРИТЕ НА КОНДУКТОРА.ОТ КЪДЕ ДА ЗНАМ КОГА ЩЕ ТРЪГНЕ ВЛАКЪТ!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
90% СА ПЪТНИЦИ БЕЗ БИЛЕТ ОТ "ОНИЯ" ПРИВИЛЕГИРОВАНИТЕ!ГОЛЯМА ЧАСТ ПЪТУВАЩИ НА МАЛКИ РАЗСТОЯНИЯ ПЪК ПЛАЩАТ НА КОНДУКТОРА "ДЖОБ ПАРАСЪ" !
7
5
 
3
 
! Отговори
Мария преди 7 години
Както винаги авторите на такива статистики не знаят разликата между ПЪТУВАНИЯ и пътници. ПЪТУВАНИЯТА са 21 милиона, а ПЪТНИЦИТЕ не могат да са толкова посмъртно, защото България се състои от 6 млн. население.
6
1
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
честита нова година ви пожелава БДЖ и се извинява за закъснението
5
1
 
1
 
! Отговори
Димитър Нанов преди 7 години
Има ли не родно БДЖ ( БЪЛГАРСКИ Държавни Железници )?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пък администрацията се е увеличила десеторно, в сравнение с годините когато железницата возеше над 100 милиона души. По времето на Живков, щатът на администрацията-от началник цех нагоре, беше закована на 399 души в 5 ЖП управления.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставете влакчетата за Великден, я напишете какво става сега. Държат хората с часове в гарите и в купетата , зарязани пътници, закъсняващи с часове влакове и така и не видях един началник от БДЖ да излезе и да каже нещо. Пълни безхаберници
2
1
 
6
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
А колко милиона без билет?
1
1
 
6
 
! Отговори
Хохо преди 7 години
Те ВСИЧКИ са атракционни :)))