1000 лв. заплата? Малко им се вижда на младите, искат повече

Само един от десет успява да се хареса на бъдещия шеф
417
1000 лв. заплата? Малко им се вижда на младите, искат повече
Снимка: Булфото, архив

Млади кандидат-служители отказват работа за 1000 лв., отчитат агенции за подбор на персонала.

"В последно време все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лв. Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума", обясни експертът по подбор на кадри Маргарита Николчева пред "Монитор".

Най-често до пазарлъци стигали младежите с дипломи по "Финанси" и "Икономика".

"Може би, заблудени от средните заплати, които в тези сфери варират между 1600 и 1800 лв., младежите си мислят, че е нормално стартовата им заплата да е висока", заяви още Николчева. Практиката й показва, че част от работодателите склоняват новаците с предложение за поетапно увеличение

на възнаграждението. Само един от десет кандидати обаче успява да впечатли потенциалния си началник така, че да получи обещание за по-висока заплата.

"Проблемът е, че повечето младежи нямат нито ден трудов стаж по специалността. За работодателите е важен опитът на кандидатите, а не дипломата", обяснява HR специалистът Станимир Грозев. Според него младежите заработват в кол центрове докато намерят подходяща работа по специалността си.

"Там заплатите са високи, което допълнително разглезва младежите", твърди Грозев. Данни на агенцията за набиране на кадри "Менпауър" показват, че 10% от кандидатите за работа отказват предложение заради ниска заплата.

Експертите по подбор на персонала са категорични, че фирмите определят възнаграждението според уменията на кандидата Затова повечето началници не обявяват заплатата в обяви за работа. Така работодателите си запазват правото да предложат по-високо възнаграждение, в случай че намерят идеалния служител. Ако на фирмата й трябва спешно служител, но няма подходящ кандидат, то шефовете наемат човек с по-ниска квалификация, но за по-малко пари. Експертите отчитат, че все повече компании залагат на фирмено обучение на кандидатите си.

"По този начин се справят с недостига на квалифицирани кадри", обясни Станимир Грозев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още по темата: младежизаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
0
 
0
 
! Отговори
Никой преди 4 години
До Гаден гастарбайтерИ защо си мислите, че тези от Телерик изобщо стават за нещо?Може и да има някои, които са си сбъркали образованието, но са единици!Аз подобни вече и на интервю не ги викам, или сис звършил (висше) каквото трябва, или поемам риска, че ще пропусна 1 на 1000 някой добър, дошъл от подобни "Уни..."-та, които освен че не са Университети, не са и нищо друго, освен пари за собствениците на гърба на изстрадалите хора, решили да си подобрят стандарта на живот!
326
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мърррр - до ДокторМен ме е срам, че говорим за заплата от 1000 лв. въобще... Че и да се пазарим за нея... Срам. При положение , че позволяваме на управляващите да продължават да демонстрират цинизъм...
325
0
 
3
 
! Отговори
1000 рубли преди 6 години
Щом плащат малко - ще им работят им през пръсти и ще гледат да се чупят при първа възможност...Какво друго да се случи? Сливи за смет? Щото това дето е сега е точно обратното - смет за сливи, ха-ха!
324
22
 
3
 
! Отговори
Хмм преди 7 години
И аз да се включа. Не може да почнеш на 1000 лв и това е. Първите 2-4 години от трудовия стаж са за да изградиш навици. Имаш чи желание лесно се достигат в София 1500-1800 заплата, но трябва вече да си доказал, че си истински човек, а не някой лигльо, който при първата критика и да се разреве. Пари с пот се постигат.
323
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не искам да се хваля или да дразня хората, затова няма да казвам в коя сфера работя и в коя страна съм. От провинцията съм и 2007 година вземах 500 лева. Като напуснах едва тогава ми предложиха 1000, преди това нямаше как. От София имах оферти за 1200-1300 а след това до 2 500. Сега където съм вземам около 10 000лв и съм единствения в семейството, които работи с 2 деца. Накрая ми остава след като не се лишаваме от нищо това което ми предлагаха да достигна в София.
322
2
 
23
 
! Отговори
Мърррр - до Доктор преди 7 години
Мен ме е срам от това, че сме допуснали 2500 лева да се приема за добра заплата за лекар, който както вие казвате работи и в почивните дни. Мисля, че тази сума трябва да е поне по две. Далеч съм от тези сектор, но общество, в което лечителя, даскала и духовника не са ценени няма да стигне далеч... Хайде със здраве
321
1
 
3
 
! Отговори
ЙОРДАН ИВАНОВ преди 7 години
До АнНОНИМЕН АААААААААААААААААА АЗ РАБОТЯ В ТРАНСПОРТНА ФИРМА ИЗВЪН ГРАДА !!! ПАТУВАМ С КОЛА !!!
320
4
 
20
 
! Отговори
Teodor преди 7 години
В провинцията 90% от хората само могат да сънуват за подобна заплата. Новини като тази са направо цинични. Както и че СРЗ наближавала 1000 лева. Знаете ли, че в провинцията масово хората работят на МРЗ или малко отгоре й?!?!
319
8
 
4
 
! Отговори
ЙОРДАН ИВАНОВ преди 7 години
До se АЗ СЪМ С СРЕДНО ОБРАЗАВАНИЕ НО СЪМ СИГУРЕН ЧЕ МОГА ДА ПРАВЯ ПОВЕЧЕ НЕЩА ОТ ТЕЗИ С ВИШЕТО ОБРАЗАВАНИЕ !!! ТЕ СА КОМПЕТЕНТНИ В ОБЛАСТА В КОЯТО СА УЧИЛИ САМО - А МЕН МАЙКАТА ПРИРОДА МЕ Е УЧИЛА ДА МОГА ДА СЕ ОПРАВЯМ В ЖИВОТА ЗАЩОТО РАБОТЯ ОТ САМОТО НАЧАЛО ОТ 18Г.!!!!
318
0
 
3
 
! Отговори
ЙОРДАН ИВАНОВ преди 7 години
ДА ПРАВ СИ ! АКО СИ САМ МЪЖ ДАНАКА Е 40% АКО СИ СЕМЕЕН С ДЕЦА 20% И АКО ИМАШ НУЖДА ОТ НЕЩО ФРГ Е ЗАД ТЕБ И ТИ ПОМАГА !!!
317
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 381, ми като си сниска заплата ще делиш квартира с някого - тоест 200-250 лв. за квартира. Моите сметки са към 100-150 лв. на месец макс. Храната ти е към 200 на месец (50 лв. на седмица за пазаруване на сам човек с адостатъчни). Да кажем 100 за транспорт и кафета.Остават ти 300 лв. за други неща.
316
18
 
7
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Има си хора с много добри заплати и тук, 5-10 хил.лв и нагоре. Не са чак на много високи позиции. Вярно, требе да работиш много. Ако не искаш - 1,500 лв и това е. Смятам, че с малко усилия и инвестиране в образование, тук се живее по-добре от на Запад (като цяло).
315
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aми aко си в София и нямaш собствено жилище... Нормaлнa квaртирa е 500 лв. сметките зимaтa 200 лв. С 300 лв. нa месец млaд човек може ли дa живее??
314
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При така наречената "демокрация" пари се правят само и единствено с престъпност .Другото е прах в очите .А бачкаторите са най прецаканите и наивни *** . Един вид робите на 21век.
313
8
 
12
 
! Отговори
Американски младеж преди 7 години
В България ще се прибера,ако държавата защитава малкия и среден бизнес!! Не бих работил за българите..., но ако питате за мнение,след като съм родом от София,там минимум 2000лв. бих искал! В Щатите живея,средната месечна заплата ми е около 6 хил. $ . Не че цифрите са най-важното,но ако ще се прибирам искам да знам,че държавата ще ми осигури защита и подкрепа на моят бизнес проект. Не може само за едрите риби да има!! Имам приятели в България,които правят и по 3-4 хил. лева,но всичко зависи от
312
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До фашистВъв ВУЗ влизахме като комсомолци. Всички бяхме комсомолци с изключение на отделни ***. Не можеше да станеш комунист преди 30 г възраст а на 30 беше вече късно да учиш. И ми е забавно да чуя от някакъв тежък комплексар че той бил свалил комунистите. Най много да си скачал по улиците и да си зяпал как ДС пали Партийния дом.
311
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук въобще не става въпрос за пенсиите. Кой да работи за по-големи пенсии? Аз съм на 30 г и съвсем съзнателно работя и плащам данъци при положение, че за моята пенсия няма да има кой да работи. Не може в държава от има няма 7 млн, в която има близо 3 млн пенсионери, да се дават високи пенсии. Просто икономическата логика липсв
310
2
 
10
 
! Отговори
Leon преди 7 години
Q ba kade gi davat tiq 1000 lv. Se redim I nie ..
309
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човекът с неграмотната "фактуристка" бакълавърка е прав. Неграмотни са вишистите! И преди и сега сега е така. За да имаш претенции трябва да си изработил заплатата и осигуровката, но и да остане някаква рентабилност. ПретенЦии вие знаете ли какъв процент е заплатата от реализцията реално ? Не говоря за назначените капиталисти , монополисти и бюджетни?
308
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До аявертВ смисъл фалирала държава, така ли Огнянов?