Пращат на прокурор обществени поръчки в отбраната

В над 100 са открити недобри практики, обяви служебният министър
17
Пращат на прокурор обществени поръчки в отбраната
Министър Стефан Янев, президентът Румен Радев, и.д. началник на отбраната Емил Ефтимов. Снимка: БТА

Доклад от проверка на обществени поръчки в отбраната е изпратен в прокуратурата, съобщи вицепремиерът и министър на отбраната в служебния кабинет Стефан Янев.

Изводите в документа са за недобри практики, а копие е предадено и на служебния премиер Огнян Герджиков.

Янев уточни, че ревизията още не е завършила, проверки продължават и в момента по различни направления и дейности.

"Открити са недобри практики, открити са нарушения, и тези неща са описани в доклада и са изпратени на съответните институции да ги проверят. Ако има нарушения, те ще се произнесат", посочи Стефан Янев, цитиран от БТА. По думите му приблизително над 100 са различните обществени поръчки, в които има някакви нередности.

Министър Янев и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов акцентираха върху известния проблем с недостига на личен състав, който вече е над 5600 души. Основните причини за напускането на военнослужещи са свързани със състоянието на екипировката, въоръжението и техниката, както и със заплащането, посочи Ефтимов.

Янев и Ефтимов подчертаха, че въпреки финансовия дефицит и кадровия недостиг, въоръжените сили запазват боеспособността си и са в състояние да гарантират държавния суверенитет. Янев акцентира върху професионализма на военните, като отбеляза, че некомплектът за отделни формирования е почти на критична граница за възможността да изпълняват задълженията си.

Проблемът е сериозен и независимо от факта, че като министър в служебно правителство не мога да говоря за далечни перспективи и за сериозни ресурси, ще направим всичко необходимо, за да повишим социалния статус на военнослужещите, посочи военният министър и допълни, че се търсят резерви за това.

Във връзка с представения днес пред президента Румен Радев анализ на подготовката на войсковия ред и дисциплината в Българската армия през 2016 г. вицеадмирал Емил Ефтимов посочи, че военнослужещите са успели да извършат успешна подготовка въпреки ограничените финансови и материални ресурси и в условията на значително намален състав.

Над 250 са били ученията през годината.

През изминалата година са били изпълнени повече 153 задачи в помощ на населението в страната при различни бедствия и други случаи. В тези дейности са участвали над 1300 военнослужещи и цивилни служители с повече от 130 машини. Над 6000 военни са участвали съвместно с МВР в дейностите по охраната на държавната граница.

Инцидентите в армията са намалели в сравнение с предходната година. Над 4000 наши военни ще участват в мащабното учение "Сейбър гардиън" през настоящата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А МОН кога ще провери РУО-Кърджали и неговия дебилен началник-травестит,Гроздан Колев!Учителската гилдия е в кома!Аман от тъпите протежета на Цвета Караянчева!Нека министърът да провери последните конкурси от преди пет дни.Като председател на комисията,Гроздан Колев е приел непопълнени бланки-тестове от две от кандидатките,на които след това е нанесъл правилните отговори!Проверете,защото тези двете са кухи *** предложени от Караянчева,с нулув опит в управлението на образованието.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като стана дума за обществени поръчки - какво стана с далаверата с парашутите от времето на Ангел Найденов?
9
6
 
5
 
! Отговори
до 8 (ognyanz) преди 7 години
Когато г-жа Лъжа(Корнелия Нинова) каже ,, добро утро,, поглеждам навън да видя къде се намира слънцето ! На изток или на запад!
8
2
 
16
 
! Отговори
реалист преди 7 години
А военния министър Ненчев беше най - успешния министър на Борисов. Какви хора ни управляват? При такъв министър няма нужда от Ньойнски договор.
7
1
 
18
 
! Отговори
Смях преди 7 години
Е как пък само министрите на РБ са калпавите и корумпираните, а тезо от ГЕРБ целите в бяло.Смях
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пращат на прокурор обществени поръчки в отбраната! ха ха хаа как може изобщо поръчка да се изпрати на когото и да е било? ха ха хакаде са имената на тея и онея, кой какво, за колко , защо а не иначе....
5
1
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "Иво Инджев": Корнелия Нинова не е казвала, че в правителството няма членове на БСП. Всеки може да е член на някаква партия. Казвала е, и не веднъж, че БСП не е номинирала министри за временното правителство.
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Омертата между БСП и ГЕРБ продължава.Бой по РБ и мълчание за министрите на ГЕРБ???!!!!Това само потвърждава тезата че БСП и ГЕРБ са едно и също нещо.Която от тях да на власт Олигархията и мафията ще бъдат защитени за сметка на хората.
3
17
 
5
 
! Отговори
Иво Инджев преди 7 години
Министърът на отбраната др.Стефан Янев крие членството си в БСП! Той е приет на 20.11.2011г. в организацията на партията в община ,,Оборище,, София! Време е да излезе от ,,нелегалност,, и да издаде тази ,,военная тайна,,! Помните ли лъжите на др. г-жа Лъжа, че в служебното правителство нямало да има членове на БСП? Те сега са двама(заедно с Деница Златева), но може да се окаже по-нататък, че има още под прикритие. Ама по делата ще ги познаете както този сега със 100-те открити недобри практики
2
23
 
4
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Никога вече Герб и БСП!Само РБ!
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В съвременният български език кражба се нарича "недобра практика".