След инцидента с джакузито: Търси ли някой виновни?

НАЗП: Състоянието на туристическия ни пазар е притеснително
1 мар 2017 12:07,
20
След инцидента с джакузито: Търси ли някой виновни?
Снимка: flicker

Момиченце трети ден се бори за живота си след като ползва хотелско джакузи, но все още не е ясно кой е органът в държавата, който трябва да контролира и предотвратява подобни инциденти.

От неправителствената Национална асоциация за защита на потребителите (НАЗП) посочват като отговорник за това държавната Комисия за защита на потребителите.

Още по темата

Трагедията в хотел в "Златни пясъци" стана на 25 февруари. Момиченцето било заедно с майка си и баба си, всички от Великобритания, в СПА центъра на хотела, когато помпата на джакузито го засмукала. Детето прежиява няколко операции в болница "Света Анна" и все още има опасност за живота му.

"Според Закона за туризма основен контролен орган в този бранш е КЗП. В нашето законодателство е въведена директива за обща безопасност, която покрива всички пазарни сектори, в които няма специално законодателство. Тази директива е изцяло в компетенцията на КЗП", обявиха от НАЗП.

От Асоциацията напомнят, че законът въвежда изискване услугата, която се предлага, включително и в туризма, да е безопасна. Те са категорични, че в такъв случай трябва да се укаже кои са рисковите групи за дадена услуга – деца, възрастни хора, бременни и кърмещи жени.

"Инцидентът показва, че има опасни услуги, които се предлагат на пазара. А контролният орган – КЗП се скри", пишат от НАЗП.

Оттам напомнят, че КЗП продължава да мълчи и по множеството сигнали на потребители за опасни детски площадки, които самата Асоциация е подавала.

НАЗП е констатирала много нарушения по Закона за туризма.

"Наши проверки в офиси на туроператорски фирми показват, че често служителите им предоставят брошури, които съдържат подвеждаща или невярна информация", пишат от неправителствената организация.

Най-честите проблеми са с вида и категоризацията на хотели и други туристически обекти.

"Например от посетени няколко интернет сайта на туроператори се констатира, че се предлагат СПА-комплекси, които не са категоризирани, а се обявяват с по 3 или 4 звезди. Най-честите отклонения в сайтовете, са свързани с категорията на хотела, в който се предлагат нощувки", информират от Асоциацията.

Експертите й признават, че са притеснени за състоянието на туристическия пазар от информацията, която получават. "Още повече, че самият контролен орган – КЗП, посочва в отчетния си доклад за миналата година, че има 63 процента присъствие на нелоялна търговска практика в туризма", допълват от НАЗП.

Според организацията българският потребител е информиран със заблуждаваща информация. Дори да иска да предяви рекламация, механизмите за това не функционират. Търговците не действат честно, а в много случаи си служат с измама, допълват от НАЗП.

Те са категорични,че това е традиционна практика не само в туризма.

Проверки в случайно избрани търговски обекти показвала, че в 80% от случаите има нарушения. Те се състоят в липсващи етикети на стоки или непълна информация на тези, които ги има. В други случаи стоки от внос, имат стикери на български език, който укрива съществени характеристики на продукта, дадени от производителя.

В по-големи търговски обекти се констатира, че стоки в търговската зала са с обявена една цена, а на касата се маркират на по-висока, са установили проверките на НАЗП.

При проверка в борса за автомобили втора употреба пък се оказва, че при почти всяка кола, прегледана от нас, има посочени характеристики с невярно съдържание. Такива са датата на първа регистрация на автомобила, максималната мощност, пробегът, разходът на гориво и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
ами преди 7 години
англичаните ще ги дадат под съд и ще съди англииски а не мафиотски
15
0
 
1
 
! Отговори
Армеец преди 7 години
За НАЗП и КЗП не съм чувал ,но КЗЛ знам.
14
4
 
0
 
! Отговори
А преди 7 години
Разбира се, че е голям пропуск да няма табела, ама то е близко до акъла, че едва ли е редно малки деца да използват съоръжението, плюс това мисля, че много раздухте нещата, които съм поставила просто като мнение, излишните приказки на Женския пазар, моля
13
0
 
1
 
! Отговори
не преди 7 години
До АИ къде е записано, на видно място, пред джакузито, на български и английски, че е забранено ползването от лица под 16 години? Подобна история имаше с един басейн в Банско, завършил със смъртта на немско дете. И какво беше продължението?
12
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
В случая има конкретни виновници като се започне от собственика на хотела през управители до обслужващите джакузите персонал! Какво са затърсила виновни едва ли не из целия ЕС! Текуща практика в България да се размива вината като се обхавщат по възможност всички световни ситуации и случаи!!
11
1
 
1
 
! Отговори
А преди 7 години
Не мислите ли, че след като е забранено ползването от лица под 16 години на обществени места, това значи че все пак има някакъв риск макар да е най-малкото от по-високата температура на водата, а да не говорим за нещо по-серизно като този случай.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АИ какъв е проблемът да влезе дете в джакузи? Скакво точно е виновма майката,че не се сещам? Много хора имат и у домовете си джакузи и се ползва от всички... та питам каква вина има майката???
9
4
 
2
 
! Отговори
А преди 7 години
Много съжалявам да го кажа, но освен цялата тази ***, която не зачита никакви закони, правила и норми, голяма вина има и майката на детенцето, не искам и да си представям какъв ужас е преживяла и продължава целия кошмар, но според мен е безотговорно да вкараш 4 годишно лапе в джакузи, макар и под родителско наблюдение, под 16 годишна възраст е строго забранено... Силно се надявам скоро това мъничко слънце да се оправи, а от тук нататък всеки да си понесе последствията!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко пъти пиша аз: "българия - страната в която виновни няма", *** другарите все ми набиват минуси.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хотела е на Мавъра от Драгалевци с подставени лица. Естествено виновни няма да има. И кога или кой баровец който дърпа конците в някой бизнес е бил виновен? Персонала е сбироток, за сезона. Следващата година други. Който се е минал да дойде, минал се е. Следващите са нови, подлъгани от рекламата и те повече не идват. Ето защо нивото на туризма е мутренско. Професионализъм, май непознато качество. Куче влаче - диря няма.
6
2
 
8
 
! Отговори
... преди 7 години
Е.ахти туризма е.ахти институциите е.ахти държавата! Детето умира ВИНОВНИ НЯМА!!! ПРОСТО Е НЕ ХОДЕТЕ НА БГ ЧЕРНОМОРИЕТО! НИКОГА! Там ако не ви отровят с храна или алкохол, то имате ГОЛЯМ шанс да ви ИЗТРЕПЯТ в някоя ганкстерска престрелка! Ако ли и това не помогне то може да се удавите в някое жакузи! ВИНОВНИ за това ЕСТЕСТВЕНО НИКОГА НЕ Е ИМАЛО И НЯМА И ДА ИМА! ВИНОВНИ ще сте си само вие, че сте отишли на БГ черноморието!!!
5
1
 
11
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Вината е на хотела. Трябва да има табели за опасността и лимит на възрастта за ползването на джакузито. Спасител да има е просто глупост. Хората трябва да знаят за опасността и трябва да бъдат предупреждавани. Ако хотела са хора на място ще поемат цялостното лечение на детето и ще го пратят да се лекува при най-добрите в света. Ама силно се съмнявам. Дано ги съдят до дупка.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какъв е изводът от статията? Ами, така си е просто, заведено дело няма, джакузито си работи, хотелът си работи, глоби няма, виновен няма и така до следващия път. Това е втори подобен инцидент, при първия удавиха едно германче преди 2-3 години и пак така. Хора, дайте да си оправим държавата, няма кой друг! Не трябва да се оставят безнаказани подобни "инциденти", не трябва да има условни присъди за убийство на пътя, не трябва да има 30-годишни с излежани 8 присъди! От нас зависи да не се случва!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този хотел е като всички големи хотели. Собственик нейзвестен но някоя партия взима пари. Персонала е сезонно и ако някой много пита е уволнен. НИКОЙ НЯМА ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ. Спомняте ли си ГОРУБСО /государственнии рускобулгарскии социалтической обединение/ Собственика го откриха в Канада и не иска и да чуе за БГ.
2
0
 
19
 
! Отговори
Пенка от Шишенци преди 7 години
Вие па , много ясно , че нема виновни ! Оно кога ли е имало..
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако беше павилион за семки на някой обикновен човечец, дали нямаше вече да е запечатан от покрива до пода? Но мафията не се пипа, нали?