Спомени за Левски: Трябва да го познаваме и като човек. За нас той е Васил!

Да си родственик на такъв българин е благословия, казва Христина Богданова
Обновена: 25 ное 2017 10:35 | 25 ное 2017 07:45, Анисия Иванова
69

За нас той е Васил. Отраснала съм под един прекрасен портрет на Левски, разказва тази събота във "Фамилно" по телевизия Bulgaria ON AIR  Христина Богданова, праправнучка на Апостола.

Когато си говорели в семейството им за него, било като свещенодействие. 

Да си родственик на такъв българин е благословия, казва още тя. За да го познаваме като герой, трябва да знаем и за човека Васил, допълва тя. Като дете бил палав и игрив, любознателен от малък. Макар че били необразовани, родителите му Гина и Иван държали децата им да се учат.

Седмица преди първия му учебен ден го завели на чаршията, за да му купят нови дрехи. Когато го изпращал на училище, вече много болен, баща му Иван излязъл до портата на къщата, и му пожелал: "На добър час, сине, и Бог да те пази!", разказва внучката на Апостола.

Според друга история, разказвана в семейството, като малък Васил си играел един ден в двора, където работели майка му и сестра му. И попитал: "Како, знаеш ли какъв ще стана, като порасна?". Тя изредила – владика, даскал и всичко друго, за което се сетила. А той спрял играта, погледнал я със сините си очи и казал: "Един Бог знае. И аз".

"Пророчески думи", коментира във "Фамилно" Христина Богданова.

Целият разговор гледайте тази неделя от 10:30 до 12:30 ч. по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен Левски сме имали и други истински патриоти готови да се пожертват за народа си.Защо се изтъква само Левски.Лошото е че Левски одавна го няма за да ни освободи от сегашните Чорбажий-български и чуждестранни.
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Реставратор"Аксаков го е написал вместо Левски."Егати потресаващо гениалната мисъл! Пред теб бледнеят Сократ, Платон, Аристотел, Марк Аврелий, Спиноза! А може би го е написал вместо теб?Сега, дете (на румънски) ти вменявам да не цапаш името на големия приятел на България Аксаков! Тази измислица я чета за 50-ти път! Съвсем по гьобелсовски!Всъщност, може и да си с фашистки убеждения, намирисваш!
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С теб имам още сметки за разчистване по тема Шмайсер! Хуго е имал много талантлив баща - Луис. Конструирал е пистолет с нова система на заключване на затвора - "Бергман - Марс". Руснаците създадоха пистолет, който по моето скромно мнение, е шедьовър. Заедно с италианците започнаха да го произвеждат и италианските клонове се продават много успешно в САЩ /$850-1400/.Казвам го, защото руснаците веднага съобщиха, че са използвали идеята на Луис Шмайсер. Защо им е да крият, че АК е копиран от StG-44?
53
0
 
1
 
! Отговори
До сатаНАТА 2 преди 6 години
..различен от немския, заключването на затвора е принципно различно, конструкцията на немеца е свързана шарнирно, съвсем друг УСМ, възможност да се постави сгъваем приклад и още, и още! И е повече от кило по-лек, по-ниско държи стрелеца към терена.Така, е тсуни ми ГЗ! А първият автомат в света е руски - на Фьодоров през ПСВ с по-лекипатрони "Арисака". Немците са копирали буквално руските СВТ-40, ама не им се е получило добре! Защо не напишете нещо за чешкия vz.58?
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТОНещастно дете (на румънски), не дипломите, а делата! Понеже тази тема не я зачекнах аз, а някакъв ***, ще ти кажа, че ми е позната в детайли. Това, че нещо е измислено от дипломиран инженер, още нищо не значи! Един нашенец, инж. офицер Бакалов направи N-тия опит да преобрази АК, като го преработи в булпап. И се снима с недоносчето си пред...американското знаме. Човечецът не реши главното за булпапа - амбидекстрозността и изхвърлянето на гилзите. Конструктивно АК е съвършено
51
1
 
2
 
! Отговори
Реставратор преди 6 години
ДО 55: "И къде го намери този вестник, че да го прочетеш? Кажи, че и ние да се запознаем!"............Google: "Газета "Русь" 1880-1886 годов, редактор И.С. Аксаков"в. Независимост, 12.03.1886 г. "
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Книгата на Христо Стоянов "Другият Левски" е забранена от цензурата. Много е ценна и страшно интересна.
49
1
 
2
 
! Отговори
ПРЕПОРЪЧВАМ преди 6 години
АЗ ПЪК СЪМ ЧЕЛ ЕДНА КНИГА ЗА ЛЕВСКИ ОТ ПИСАТЕЛЯ Христо Стоянов, там съвсем други неща пище и много са интересни.Не като "спомените" на тази изперкала бабка.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше един виц за един ученик, който научил само урока за краставицата и каквото и да го питат все за краставицата говори.Така и тук има такива психопатеци, който или все за Путин, или за Калашников говорят, независимо каква е темата.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И къде го намери този вестник, че да го прочетеш? Кажи, че и ние да се запознаем!
46
2
 
2
 
! Отговори
Реставратор преди 6 години
ДО 44: "Реставрациите се правят със здрава вар, а не с редки ....! Искам да ми покажеш текст, където Левски да пише за това, че Русия щяла да ни пороби"..........Аксаков го е написал вместо Левски:През 1885 г. Аксаков пише в статия във вестник Русь думите: Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от руситеАксаков го е написал вместо Левски
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Михаил Калашников е роден 1919 г. в село Куря, централна Азия, на границата на Монголия и Киргизстан. На 19-годишна възраст (през 1938 г.)влиза в казармата, след това започва войната, ранен е, лежи е болница, насам-натам, и на 27-година възраст, само с провинциалното си начално образование задминава дипломираните в Германия инженери, които са били с по 20-30 години стаж и куп изобретения зад гърба си. На стари години Калашников се умопобърка и говореше откровени глупости пред журналистите.
44
4
 
1
 
! Отговори
апостол на кражбите преди 6 години
Трябва да знаете за мене , аз съм типичен българин !Не жалех богати и бедни , крадях от всички !Днес моите последователи обират бензиностанции ,банкомати и др. , изнудват и пребиват хора !
43
4
 
0
 
! Отговори
апъстол на кражбата преди 6 години
Трябва да знаете за мене , аз съм типичен българин ! Не жалех богати и бедни , крадях от всички !Днес моите последователи обират бензиностанции ,банкомати и др. , изнудват и пребиват хора !
42
2
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
АК-47 е замислен и проектиран от Хуго Шмайзер (ако искаш и Шмайсер).В края на войната са го пленили, заедно с всичките му проекти, и са го закарали да произвежда автомата в Ижевск. Михал Калашников е сСЕДЕМНАЙСТО дете (sic!) в семейството и до казармата не е имал *** на Г3 си, след което за 7 години се превръща в гениален конструктор, който по-случайност настигнал и задминал Хуго Шмайзер (потомствен оръжейник, дипломиран инженер, създател на поредица модели на автоматични оръжия).
41
0
 
2
 
! Отговори
каква праправнучка ? преди 6 години
Левски е нямал деца , каква е тази праправнучка на Левски ?!
40
2
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Комунист и русофил, който злоупотребява с името на Лески, трябва да се убива.Левски е бил български националист, а не "фил".Как си представяте Левски да се моли на някой да го "освободи" и да целува руски ботуши, бре! Не разбирате ли, че българин и руснак са две коренно противоположни понятия! Българската национална идея е бунтарството и свободата, на руснака менталната база е робията, послушанието и целуването на царския ботуш. Как тогава ще имаме общи точки, бре!
39
1
 
1
 
! Отговори
До Един българин преди 6 години
Не омръзна ли тази тема - погрешна от начало до край! Първо, не е имало никакъв Шмайзер, а Шмайсер - в немския -ss- се чете като "С"! Двата автомата си приличат само по силуета и по това, че използват "междинни" патрони. Руският 7.62х39 е дериват на руския 7.62х41 и има по-добри балистични качества от немския 7.92х33. В момента се произвежда в десетки страни, вкл. САЩ. StG-44 остана сляпа клонка в еволюцията! За разлика от АК, който се произвежда в стотици модификации в калибри 5.45-12 ловен!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РеставраторРеставрациите се правят със здрава вар, а не с редки ....! Искам да ми покажеш текст, където Левски да пише за това, че Русия щяла да ни пороби! Безродниците - комунисти имаха два партизански отряда "Васил Левски", песен "Земята на Ботев и Левски...", след 9-ти даже кръстиха родния му град Левскиград!Заводи, улици, какво не носеше името Му! Сега всяко докопало се до власт добиче го е загърбило, демек седи, а зад него - портрет. А името му се повтаря като бръмчене в будистки храм!
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напоследък по телевизиите показват "единствените потомци на Левски". Левски,, уважаеми, освен майка е имал и баща! Тъй като не е имал потомци, тези, които се пишат за такива, са роднини. А роднините му по бащина линия не се изявяват, макар, че знаятпоименно поредицата мъже, които са потомци по линията на дядо Видул Кацата, роден брат на дядо Кунчо от Кочмаларе! И знаят рода си още от Видул войвода, от началото на XVI век! Нека роднините да знаят, че освен митохондриална ДНК, има и Y-хромозома!