Българинът зад волана – умел шофьор, другите водачи – опасни!

88% си дават отлична оценка на уменията зад волана
4 юли 2019 07:00,
176
Българинът зад волана – умел шофьор, другите водачи – опасни!
Снимка: Pixabay

88% от шофьорите по родните пътища са убедени, че са добри шофьори и не създават опасност на пътя. За сметка на това 58% от са твърдо убедени, че останалите шофьори на пътя са рискови водачи, става ясно от националното проучване Индекс за безопасно шофиране (Safe Drive Index).

Измерването на индекса се прави за втори път. Онлайн тестовете до сега са попълнени от 56 649 души и ще прдължи до октомври.

Още по темата

За седмица: Пътна полиция спипа над 200 пияни зад волана

Резултатите са сходни с тези от миналата година, когато водачите на леки коли бяха 46 000 и 89,6% от тях се обявиха за богове зад волана.

Със специална анкета тази година са включени шофьорите с категория за автобуси и камиони над 3,5 тона. 83,3% от тях си правят самооценка като добри шофьори. В теста има и специални въпроси, свързани с допусканите нарушения.

Проучването обхваща огромен брой хора и отклоненията при резултатите са много по-малки, отколкото при изследванията за политически нагласи, обясниха социолозите. В случая те са успели да “отсеят” две рискови групи.

Не е за вярване: Български бус с 66 дефекта се движи из Германия

Първата е наречена “спийдъри”, защото често карат с превишена скорост и обхваща около 16 % от анкетираните.

Профилът им е на мъже и жени до 34-годишна възраст, предимно от София. Те работят много и шофират коли над 180 к.с.

Втората група е на “нахалните” и е от около 5 %. Това са млади мъже с образование по-ниско от средното, готови дори да преследват и да се разправят с водача, който ги е засякъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
1
 
! Отговори
За какво преди 4 години
А и много шофьори вярват, че твърде ниска скорост значи такава, която на тях им се струва ниска - 40-50 в града, 120 на магистрала, 80-90 междуградско - това не са ниски скорости, но много хора с мощни коли 2, 3... 10 ръка така си мислят "Щом мога повече, значи това е бавно и опасно"
122
0
 
1
 
! Отговори
За какво преди 4 години
Първо знам си че съм от по-лошите и панирани шофьори.Колата ми е модел 2009 с 75 коня, бензин. Тръгвайки от светофар съм с 35-40 излизайки от кръстовището и пак се намира някой голям професионалист да ме освирка, че съм му бавен. Изпреварвам рядко в града, защото като видя че има опашка и червен светофар няма смисъл да се правя за 5 метра да съм по-напред. Друго, защо да карам с превишена скорост, ако ще трябва да играя на газ-спирачка заради светофари, а при 50-60 ще си се движа постоянно.
121
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧитателТо затова има знаци, колко ти е разрешената скорост на даден път...за който се чуди...Не може да се святкаш градско с над 100км/ч и да ми караш с 60км/ч на скоростен път...И в двата случая ще те препсуват другите шофьори, но всеки си мисли, че е сам на пътя и дреме му, че създава предпоставки за ПТП-та...
120
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карам си Приуса и преди светофара пускам от скорост....Все пак, тоя бензин апри стурва ;)
119
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са млади мъже с образование по-ниско от средното, готови дори да преследват и да се разправят с водача, който ги е засякъл.Не отговрям на критерия, ама акоо ме засекат гоня до дупка и или те ... или аз..... МУУУХАХАХХАХАХХААХАА.
118
0
 
38
 
! Отговори
Читател преди 4 години
Не сте ли забелязали че всеки който кара по-бавно от теб е "егати и шматката",а който кара по-бързо е "егати и ненормалника"?
117
6
 
35
 
! Отговори
а преди 4 години
Аз пък имам малко по-различно мнение, масата шофьори в БГ (освен в София - там е много различно) ми правят добро впечатление. Опитват се да спазват правилата. Макар че част от тях са безумни.
116
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приблизително около 88% изобщо не могат да шофират така че справката е вярна.
115
0
 
34
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: "До човек" (номер 101)Благодаря за уточнението, това имах предвид. Просто не ми стига времето да търся членове и алинеи, но си го спомням по памет че имаше такъв текст.Няма цитирана минимална задължителна скорост, но всеки мислещ логично може да прецени кога пречи.
114
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българина зад волана е едно Комплексирано недоразумение което се мисли за безмъртно
113
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, как се правят такива изводи от двата въпроса в анкетата, свързани с рисково шофиране? И двата въпроса имат по шест отговора като степени на рисков/нерисков шофьор като са дефинирани само крайните два отговора.
112
2
 
36
 
! Отговори
Както винаги преди 4 години
Очевидно всеки описва себе си и хората от средата си. Който се опитва комплексирано да се доказва, твърди, че едва ли не почти всички в България ги тресе чувство за малоценност и затова се опитват да се доказват по някакви смешни начини. Който живее нормално и шофира нормално, пише, че хората около него са нормални, както и повечето шофьори.
111
2
 
38
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Проблема ни е свързан с чувството за малоценност който тресе голяма част от обществото.От там идват и постоянните опити за доказване.АЗ мога по бързоАЗ съм на МалдивитеАЗ печеля много пари......Аз имам по хубава кола(нищо че е втора/трета/четвърта употреба)
110
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Oткакто не шофирам съм доста по-спокоен.
109
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз от доста врме не съм имал никакъв проблем на пътя, примерно от 6 години, а и преди това много рядко. Единствено има разни дразнещи шофьори, плачещи за КАТ и глоба, примерно изпреварващи през лента за ляв или десен завой.
108
0
 
35
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
Всички нахални спийдъри - ръцете гореее!
107
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре си шофират българите с малки изключения, които всеки знае - най-често жени и/или младежи. Най-възрастните (над 70-75 години) обикновено шофират по-бавно, но това не е грях.
106
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искате ли пари ! По рядко палете колата ,че кончетата гълтат яко говиво ! Ходете пеш здравословно е !
105
2
 
35
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Билата е от другата страна на улицата. Това е огромно разстояние Как така няма да отида до там с колата?
104
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВелизарийХайде понамали малко, чак масаво не се кара безрасъдно в България не е вярно, да не говорим, че положението в чужбина не е много по-различно, навсякъде има автокамикадзета. В бг на магистралите огромната част от хората карат с 120-140 км/ч.