Една трета от храната, която изхвърляме, е годна за консумация

Фондация "Мate Кitchen" се бори с разхищението на храна
19 ное 2019 18:11, Красимир Ангелов
10
Една трета от храната, която изхвърляме, е годна за консумация

Eдна трета от храната, която изхвърляме, е годна за консумация. Повече от половината хранителни отпадъци са от домакинствата.

Същевременно всеки пети българин живее под прага на бедността. Все данни и статистики, които толкова много сме чували, че вече не ни докосват. „Затова създадохме Mate Kitchen – за да докоснем хората, да събудим топлината в сърцата им. А по нашите ширини уютът се ражда на маса“, казва Николета Абрашева, съосновател на фондация "Mate Kitchen".

Група приятели (англ. mates) се сплотяват покрай работата си в комуникационно ателие Mate Bulgaria и се обединяват около идеята за собствен проект. „Всеки от нас искаше да се развива в посока, която е не само професионална, но и чисто човешка. Така дойде идеята за фондацията – защото всеки човек се стреми да осмисли живота си по един или друг начин. Фондация "Mate Kitchen" е нашият начин", добавят от екипа.

От там си поставят тежката мисия да преобърнат нагласите на обществото към разхищението и изхвърлянето на храна. „На фона на хилядите бедстващи пенсионери, които преживяват на хляб и кисело мляко, отказваме да приемем факта, че динамичният градски човек изхвърля тонове храна, защото няма друг избор. Това е храна, годна да изхрани стотици села. Селата, в които живеят нашите баби и дядовци, а все по-често и нашите родители".

Целта е да се пренасочат ресурсите на онези, които имат в излишък, към тези, които живеят в недостиг.

Започната е вече работа по силна информационна кампания. За изпълнение на своите цели екипът създава кулинарната платформа за видео рецепти www.matekitchen.com . Там потребителите могат да открият и специална секция с полезни съвети за правилно съхранение на храната, за разумно планиране на пазара, за бюджетиране и съхранение на ресурсите, както и идеи за приготвяне на т.нар. "остатъци".

Старите домати са прекрасен продукт за миш-маш или домашен кетчуп, a презрелите банани се превръщат в чуден кекс, твърдят създателите.

Към момента Фондация "Mate Kitchen" е в преговори за различен тип партньорства с институции, бизнеси и организации.

Следващите стъпки, по които предстои да се работи, са даряването на храна и закупуването на компостиращи кофи за хранителни отпадъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Тазманийски дявол преди 4 години
1. Защо името е английско?2. Почти 80% от не пакетираните храни не биха били допуснати до пазара в нормална държава! Виждал съм и помирисвал 24 тона изгнил лук от Германия за " Кауфланд"- България. 3. Като количество много от " годната" храна е готвена или остатък в порцията. 4. На този етап Човечеството няма проблем с изхранването! Ни бедуини, ни ескимоси бягат от местообитанието си!5. Примерът с бананите и доматите е глупав! Бихте ли ги купили на пазара? Много ни станаха всякакви НПО!
5
0
 
0
 
! Отговори
Мими преди 4 години
И една трета от храната, която ядем не е годна за консумация!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От изхфърлени продукти в контейнерите на големите немски вериги седмица преди да им изтече срока на годност две години съм се хранил. В момента незнам дали изхвърлят годна храна но през 1995 година изхвърляха. И това изхвърляне беше през ден. Тонове годна храна отиваше в контейнерите. След като си намерих стабилна работа и се ожених по контейнерите ходеха само най закъсалите които нямаха никакви доходи.
3
0
 
4
 
! Отговори
Румборак преди 4 години
Изхвърлят храна само глупавите , ниско интелигентни и ниско духовни хора. Понеже не могат да си правят елементарни сметки. Но после реват с пълни гърло , че нямат пари.
2
3
 
10
 
! Отговори
Норче преди 4 години
По принцип за да изхвърляш храна значи си смотан и не си правиш сметката. Който купува като луд и не знае какво прави, естествено че ще хвърля. Изхвърлят храна разни селски ресторанти, селски магазини и други подобни недомаслени заведения. Мениджмънта ако е качествен не допуска такива oлигoфрeнни изпълнения.
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не понял. По-добре да хапна и да ми остане, отколкото да хапна, да не ми стигне и да си легна гладен. Да, ще хвърля 100 грама. Годишно го кажи 40 килограма.Ако някой е толкова гладен, да се навърта около мен, като се наям - да дообере с краешника. Отказвам да си недояждам, щото направили някаква организация някъде и ми броят трохите.