Хлорохинът може да доведе и до тежка аритмия при заболявания

Проф. Момеков: Бъдещето ще покаже кои са най-добрите препарати
8 май 2020 10:30, Анисия Иванова
24

Започна доставката на хлорохин по болниците и аптеките в цялата страна, което се ползва за лечение на коронавирус у нас. Наличното количество, заедно с даренията към здравното министерство, ще стигне за лечение на около 20 000 пациенти с коронавирус.

"Ефикасното действие е все още противоречиво, защото сме в условия на пандемия и проучванията вървят едно след друго, но все пак това е един препарат, който се използва десетилетия и то в продължително време. При някои хора ще се понася добре, а при някои хора, които имат предшестващи заболявания, особено ритъмни нарушения, той може да доведе до тежки аритмии. Затова трябва да се проследяват пациентите внимателно в болнична среда, когато се използва този препарат", каза председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

Той коментира, че никъде по света този препарат не се използва амбулаторно.

Винаги се използва в болнична обстановка. Хубаво е да се започне лечение най-рано, но леките форми на това заболяване не налагат такива силни мерки, защото съотношението полза-риск при леките форми на COVID-19 не е добро за този препарат. Когато ние имаме по дефиниция определено нарушаване на кислородна сатурация и други данни, които ни дават основание да го използваме, съотношението полза-риск ще бъде по-добро", категоричен е проф. Момеков.

Специалистът посочи, че препаратът "Ремдесивир" никъде не е одобрен за домашно лечение.

"Той ще се използва при много тежко болни. Той се слага чрез венозна инфузия. Бъдещето ще покаже кои са най-добрите препарати. Симптоматично лечение има за всяка инфекция, а за тази също. вирусът е от много, абсурдно е да се справим с него за няколко месеца", допълни професорът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До 19, 20: Хайде минете на по-ядливи неща, все пак обедно време е, време е за ракия и салата.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Ти може да си пил л а й н а по време на социализма, останалите не са.
19
4
 
11
 
! Отговори
Сирена преди 4 години
До Анонимен 9 Нямаш идея, колко л а й н а сме пили "при социализма".........това е само едно от многото. Нямаш си представа че Ти Сега ядеш, пиеш и слушаш Тикви и Пъпеши, салами, сирена, новото строителството Всичко е Л.А.Й.Н.А. много си глупав, ах да, ти си от партия Гроб на Тулупа-Кашалота.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Що, сегашните са по-малко ли? Единствените разлики са, че при Соц-а т.нар. от теб л. бяха родно производство (и добри или лоши поне лекуваха, иначе едва ли щяхме да водим този задочен разговор), докато сегашното преобладаващо е мейд ин чайна с подходящо преопаковане, образно казано. Както и едни тарикати да си напълнят джобовете с много пари и за кратко време от продажбата на пенкилер. Щото ако не е плацебо и лекува, къде е бизнесА и далаверата.
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този препарат (това не е лекарство) неслучайно е бил ЗАБРАНЕН доскоро.
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"от собствен опит" те виждам, че си бавноразвиващ....
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А корона вирусът възприема ли го да го унищожат или изчезва някъде от тази зона като демонстрант с маска на лице от захлорираната зона.
14
3
 
15
 
! Отговори
One questione,please преди 4 години
Професоре, а с какво излекуваха К.Домусчиев и депутат Дариткова? Не вярвам да е с хлорохин фосфат. Вие, лекарите по време на тая епидемия в БГ се разкрякахте като жа.би, но всеки мълчи с какво излекуваха двамата за една седмица. Та дори за К.Д. запазиха цяла болница да се лекува на спокойствие...
13
3
 
10
 
! Отговори
Брифинг преди 4 години
След неуспешния опит да ви уморят с простотии, сега ще пробват да ви изтровят, така профилактично.
12
1
 
10
 
! Отговори
от собствен опит преди 4 години
В момента пием аналгин-хинин.Поръчахме го от Русия,чрез и-бей.На другият ден спряха да го продават.Слава богу ,че пристигна на време.Поръчах и калетра и хлорохин от канадска компания.Те обаче държат само офиса си в Канада,а медикаментите идват от Индия.Веднага след поръчката ,която трябваше да пристигне до седмица,Индия обяви карантина и пощите спряха да работят.Добре,че беше аналгин-хинина,защото изкарахме някакъв много лош вирус,още се възстановяваме,не знам какво щяхме да правим ако го нямаше
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не съм сигурен дали е аналгин хинин хлорохинът.Не съм специалист,но защо ще се казва хлорохин ако е един *** аналгин хинин?Или викаш както на въглеродния двуокис сега му викат въглероден диоксид,така и на аналгин хинина хлорохин?Това ли е?
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждаме не е опасен, а епидемията си напредва, медицината е безсилна и хлорохина все пак е "спасение".Ти бавен по рождение ли си?
9
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"зелени кръгли таблетки струваха 0.70лв при социализма."Нямаш идея, колко л а й н а сме пили "при социализма".........това е само едно от многото.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бях ученичка 8-9 клас и си го пиех редовно при настинка..аналгин хинин зелени кръгли таблетки струваха 0.70лв при социализма.
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
:-) koito vi e pusnal koronkovite virusi, dosta dobre e poznaval germanskoto koronkovo lekarstvo ot 1934 godinka...:-)A...idva i korona komar,... korona muha...
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези лекарства ги препоръча Тръмп всички стари и добри лекарства ги отмениха, защото те няма как да се патентоват. САЩ патентоват и продават университетите в САЩ бълват по 15-16 патента на година. Патенти да има и пари да падат, дали са полезни съмнително.
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко иска материала да измре колко може по-бързо,за да му стигат парите от бюджета.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този препарат "хлорохин" не е подходящ за всички. Но нашето население се снабдява с него от съседните държави, и се лекува. За малария, за артрит и т.н. Лекарството е с 60 - 70 годишна история. Ами той и аспирина не е подходящ за всички, ама си го пием. Най-добре е здравните специалисти да обяснят на хората как да се приема, за кои болести е противопоказен, вместо да заплашват че е смъртоносен. Виждаме не е опасен, а епидемията си напредва, медицината е безсилна и хлорохина все пак е "спасение".
3
2
 
20
 
! Отговори
хинин преди 4 години
тоя хлорохин може би наистина е добър - съдя по това, че по света го атакуват всъщност най-големите 6оклуци -сзо, разни продажни ***, корумирани лекари - много евтин бил, затуй бил вреден
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това уж лекарство изпробвано ли е на пациенти и имали ефект. Или баш тарикатите прибраха неколко милиона и викат. На ти кьорчо очи. Това уж лекарство удря в бъбреците черният дроб сърцето и ви прави готови пътници за Рая. Да го пробват на баш шлангажията да видим ефекта.