Проф. Павлов: В Скопие да кажат на народа си истината за миналото му

„Твърдоглавието от страна на Скопие вече минава всякакви граници“
18 ное 2020 13:34, Елка Василева
32
Проф. Павлов: В Скопие да кажат на народа си истината за миналото му
Снимка: архив, БГНЕС

Рано или късно елитът в Република Северна Македония е длъжен да каже на собствения си народ каква е истината за неговото минало, смята професор Пламен Павлов.

А ние не можем да станем съучастници на една лъжа, на едно културно престъпление срещу човечеството, заяви професорът пред „24 часа“.

Той остава скептичен за това как ще се развие спорът за общата ни история със Северна Македония.

„Искам да бъда оптимист, но, за съжаление, си оставам скептик, тъй като твърдоглавието от страна на Скопие вече минава всякакви граници. Лицемерието на македонския елит е нещо невероятно. В голямата си част много добре знаят, че са от български корен. Някои от тях имат български паспорти. Много често на 4 очи са се изявявали като българи, но насаденият в десетилетията конформизъм и тази вече “черна магия на македонизма” до такава степен са зомбирали обществото, че налитат на някакви люти спорове, че са македонци. Да се живее в лъжа е не само голям грях, то е вредно и за общественото здраве, за психическото здраве на нашите сънародници в Македония“, казва историкът.

Още по темата

Хубавото според проф. Павлов е, че този път в България има единомислие между правителство, президент, наука, широка общественост, че повече така не може.

„Направили сме изключително много компромиси спрямо Северна Македония - ние първи признахме тази държава напук на останалия свят, дадохме им танкове, когато нямаха нищо. Винаги сме били на тяхна страна. Дори и най-големите българомразци там знаят, че стане ли нещо с Македония, България първа ще скочи в защита на едноутробната ни държава“, казва историкът.

„Меркел обаче да си спомни как се разбраха с Източна Германия, когато препоръчва да се разбираме с Македония. Проблемът до голяма степен е сходен и г-жа Меркел със сигурност го знае. Германската българистика категорично винаги е говорила за български език в Македония, така че не можем да отстъпваме под натиск“, смята професорът.

„Но да приемем хипотетично, че отстъпим. Хората в Македония ще престанат ли да бъдат българи? Няма да престанат. Това е историческата истина“, казва проф. Пламен Павлов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
0
 
! Отговори
Sss преди 3 години
Отново лекция от Павлов като за ученици от 6-ти клас. "Винаги сме били на тяхна страна. Дори и най-големите българомразци там знаят, че стане ли нещо с Македония, България първа ще скочи в защита на едноутробната ни държава, казва историкът." 1903 г. когато турците колят македонците България не прави нищо. Не защитава никого. По късно през годините ВМРО е забранено от българско правителство. 1941-1945 български фашисти колят македонци. Никой в България не скача да ги защитава.Лъжеш Павлов!
23
0
 
6
 
! Отговори
Александър Македонск преди 3 години
Докога ще говорим за обща история с Македония има една история и тя е на България а След 45 година има две истории на България и на тази държава която сега се казва северна Македония
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вие знаете ли че понятието Македония се е появило през ренесанса някъде 17-18 век с появата на интерес към античността. По-късно е използвано от гърците с цел анексиране на територии. Още по-късно от това се възползват Тито и Коминтерна създавайки македонска нацоналност.Сегашните шовинисти и българомразци в Македония са наследници на бившата комунистическа номенклатура.
21
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професоре научи историята. Македония >500 години не е била част от България. Как може да казваш че македонците са българи. По време на османците там са живели няколко националности. През 20 век всички те изграждат нова индентичност в бивша Югославия. Сега те са всичко друго но не и българи и говорят на език, който се е формирал след 1945 и е смесица между сръбски и български.
20
1
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Скоро ке бидат част от България-област Вардарска България !!!
19
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пламен Павлов е преписвач ,плагиат и лъжец,основен фалшификатор на история във ВТУ.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Караибрахим станал ли обратно от eни4ap, българин ?Така и с титовите 3oмбитa... ...по-скоро техните албанци могат да се побългареят...!Така, че основният въпрос е да защитим паметта на народа и дедите ни ! Ония да стават, каквито искат, не ни трябват !
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
балканската я почваме за да си присъединим македония, която е населена с 90% българи по това време------ Къде ги четеш тия дезинформации? 70% от населението са се записали като екзархисти и това е
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам да анексираме Западна България, (известна като Македония сред местното население). Скоро ще имаме самолети, кораби.. Няма да е проблем. Тъкмо ще оправиме отрицателният прираст, а и ще им пооправиме разваленият български, който говорят.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябва да смятаме, че само скопските коминтерновци исат да ни откраднат историята, българкките русо-роби са готови да им я продадат, това най-добре личи във форумите. Почитателите на Елена Йончева и Радан Кънев-защитниците на ОМО Илиндет, не са малко...
14
7
 
7
 
! Отговори
Ефрейтора преди 3 години
Много важно ако дядо ти е бил цар навремето. Ако ти си просяк сега това грее ли те?! Затова стига сме гледали миналото, че сме били на три морета, пет океана. Моля ви се. Така само се показваме че сме комплексари. Трябва да подобрим настоящето си, за да имаме бъдеще. Светът се променя и ще успеят само най адаптивните и най многобройните.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само дето в илинденско преображенското възстание има хиляди българи от Царство България-------Чак хиляди ...
12
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей,не щат да са татари тия и това си е.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И този е гоолям наивник,Защо си мисли ,че обикновеният мъкедонец не знае какви са по народност,Гоце,Даме,К.Шапкарев,Г.Пърличев и др.,?!Знае,но веднага ще ви уточни,,...така е трябвало,такива са били времената,,.
10
6
 
21
 
! Отговори
Ефрейтора преди 3 години
Проблема на малките народи е че вечно гледат и се хвалят с миналото си. А не да градят и подготвят бъдещето си. Тъжна родна картинка. Докато се ровим в миналото, другите растат числено и икономически. Какво се занимаваме с Македония. Тя след сто години ще е албанска територия.
9
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вие кога ще кажете как фалшифицирате нашата история напоследък във ВТУ.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще кажат ама ще пият от чая на Путин.
7
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният живковски историк.Вие сте виновни толкова колкото и титовските.Забрана на комисията.Историята да не се бърка в политиката.
6
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5"Що мисля че хората могат да се самоопределят като каквито искат? Какво ще ги биеме ли? Бойко ще ходи да ги бие с бухалката или как? Ще прави балканска война ли?"Добре, от днес ти си турчин.
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1"Леле кви глупости Пантев"Пантев? Абе другарю, това не е Пантев, а даже и да беше казал, че не си дочел добре името, лицето на тоя човек няма нищо общо с лицето на Пантев.Изобщо, не мога да разбера откъде ви идва самочувствието на такива, хем не прочел нищо, хем се изказва, че и с претенции.