План: Не по-малко от 43 хил. военни през 2032 г.

Разходите за отбрана поне 2% до 2024 г., а после поне толкова
61
План: Не по-малко от 43 хил. военни през 2032 г.
Снимка: МО

Общата численост на Въоръжените сили към 2032 г. следва да бъде не по-малка от 43 000 души, от които 3 000 души доброволен резерв. Разходите за отбрана трябва да достигнат 2% от БВП до 2024 г. и впоследствие да се поддържат на това, или на по-високо ниво, ако икономическото състояние на страната позволява.

Това е записано в одобрена от Министерският съвет Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032.

В резултат на реализацията на този стратегически документ към края на програмния период Въоръжените сили ще разполагат с основните приоритетни отбранителни способности и ще са в състояние да покрият голяма част от минималните оперативни изисквания за изпълнение на задачите по трите възложени им мисии - "Отбрана", "Подкрепа на международния мир и сигурност" и "Принос към националната сигурност в мирно време".

Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2021 г. в размер до 100 000 хил. лв. за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет. Средствата за изпълнение на проекта се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2021 г.

С друго правителствено решение е приет доклада на министъра на отбраната относно получено на 09.10.2020 г. в Министерството на отбраната "Писмо за предлагане и приемане на оферта (Letter of Offer and Acceptance (LOA)" BU-P-LAY "Придобиване на наземни терминали от Мултифункционална система за обмен на информация (MIDS) за Българските Военновъздушни сили".

Офертата е получена в резултат на проведени консултации с американската страна.

Съгласно Закона за международните договори на Република България, този проект трябва да бъде одобрен от правителството, което следва да упълномощи определено длъжностно лице за подписването му от България. Предвижда се договорът да се ратифицира от Народното събрание, което е условие за влизането му в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: армияотбранавоенни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
най-тъпите мъже преди 3 години
Това са най-противните и *** мъже на народа. Там отиват всички прости селяни на държавна заплата. Като жена не мога да търпя тези противни селяни.
35
0
 
1
 
! Отговори
Офицер преди 3 години
До Активист на БСПЩе ти кажа аз на тебе едни търтеи. Тез търтеи ще ти пазим насрания по време на война. Тези търтеи сме се отказали от други по-печеливши професии, за да служим на нашето велико отечество. Тези търтеи сме готови да умрем в името на майка България.А ти с какво допринесе за своята държава, дори и да не харесваш управлението и? Ти от какво се лиши за благоденствието на държавата? Знаеш ли,че ни се налагаше да събираме пари от джобове си за консумативи и поддръжка на техниката
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
PR-ите на МО се задействаха, явно няма кадри и пак почнаха нещо да лъжат по медийте. Успокойте се, тия на пенсия и заплата ще седят до гроб в армията.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 40 години, колко планове и петилетки съм чел и слушал в България, ако поне четвърт се бяха осъществили, сега нямаше да сме най разбитата държава в Европа. 40 хилядна армия, откъде ще намерите толкова хора, може би от гетата, или от и без това малкото работещи за реалния БВП?
32
0
 
3
 
! Отговори
Еее преди 3 години
Вече разбрах! Ние като по- хитри можем и да нямаме армия, за която да се отделят средства. Другите, като по- прости нека да си дават парите за армия! Защо да даваме пари за наша армия, като можем да плащаме на някой от съседите да ни охранява/примерно Северна Македония/?
31
1
 
0
 
! Отговори
Иво преди 3 години
До 43. Абе ти най-добре знаеш.....Сигурно си генерал.
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак някой ненормалник ще си вземе паричките. Абе ***! Кой век е сега? С един скапан дрон тая пехота ще я направят на мармалад. Или ония танкове?! и двата самолета? Армия не се прави с маршируване от едното дърво и обратно. И от друга страна - умрял пък някой точно нас да ни напада скъсаните ***. На Боко магистралите останаха тука. Баси пустинията остана тука. Даже сирийските бежанци бягат, че не са виждали такава ***.
29
2
 
2
 
! Отговори
пецата преди 3 години
много *** за хрантутене, военните не трябва да са повече от 10К , няма от какво да се пазим, тука който иска може да дойде и да се договори с баце и той веднага ще се съгласи на всякакви договорки само чекмеджето да е фулето например нас със вас ни е продал за 1/2 чекмедже
28
2
 
5
 
! Отговори
Унуфри преди 3 години
Т.е това е бройката необходима да пази центъра на властта при гражданска война така ли ?Защото само полицията на 4-те квартала Ататюрк в Истамбул са малко повече и по-добре екипирани и поради тази причина не мисля че армията се обучава да ни пази от външно нападение а по-скоро от вътрешно.
27
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
Обичам оръжията но винаги съм мразил и презирал военните.И най вече незаслужените им привилегии.
26
3
 
4
 
! Отговори
Да преди 3 години
До Активист на БСПКато не искате да храните "търтеи", да се въвежда задължителна служба и вие да се нахраните!
25
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 3 години
Числеността на армията не е от голямо значение.Качеството на въоръжението и квалификацията това е важно. А в Бг нито едното,нито другото го има.Има хрантутници,които от 1945 год до сега произвеждат само онова когато отидат по голяма нужда. И нямат наяждане.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Edna rasxodka ot egna dvoika f -16 nad sofia i ga..o ste nasre gastire za nyla vreme
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
герберастки глупости
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога нападаме Турция? 2032?
21
5
 
7
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Нови търтеи Ще храним !!!
20
2
 
3
 
! Отговори
факт преди 3 години
КАПИТОЛИЯ!?
19
7
 
4
 
! Отговори
.l. преди 3 години
за дебелия воевода, купи две корита втора употреба за 1М, нямаме нужда от такива псевдопатриоти, които да се правят на мъже на братята ни от Македония.
18
6
 
6
 
! Отговори
96 преди 3 години
предпочитам на 43 к деца всеки месец да им се дават като детски тези пари вместо на някакви безделници и лежачи, които дори и се пенсионират доста по рано от работещите хора, които създават реален БВП
17
6
 
6
 
! Отговори
ПоНчО преди 3 години
Добре, че мрънкащите форумни експерти няма да са част от БГ армията. Не щем да ни пазят страхливци и мрънкачи! Отново голямо браво на ВМРО и Каракачанов! Най-накрая някой да се сети и за военните!