Д-р Владимир Станев: Проблемът е, че от самото Съединение сме разединени

Винаги си търсим оправдание извън нас, казва още историкът
6 сеп 2021 22:40, Нели Христова
29

Съединението прави силата е заемка от Белгия, която българите не са успели да усвоят. Това е проблемът, че от самото Съединение сме разединени. Няма вариант цялата нация да се обедини, дори да е върховна кауза това. И тогава доста хора са били против Съединението. Да не забравяме, че в Източна Румелия е управлявала Народната партия, която е щяло да бъде свалена от власт. Това каза за "Денят ON AIR" историкът д-р Владимир Станев.

Според него да сме разединени явно е кръвта на българите.

"Тогава финансовите интереси са били прикрити зад "захаросани" каузи. Въртим се в омагьосан кръг и преживяваме същото. Да се надяваме, че след 100 г. ще бъдат преодолени тези ярки политически страсти, но сега виждаме, че нещата от миналото не са се променили много", обясни той.

По думите му, ако се върнем малко назад, ще видим, че на 3 март пак се усещаме разделени и в социалните мрежи избухват словесни войни.

"Успяхме да опорочим и толкова обединяващия ни 24 май. Има логика и аргументи във всяка дата. Хората не познават толкова 22 септември, те не разбират толкова добре въпросната независимост. 24 май е най-яркият кандидат за национален празник", допълни д-р Владимир Станев за Bulgaria ON AIR.

Историкът подчерта още, че дългът няма как да се промени дори за 100 г., но с представата за чест е малко по-различно.

"За разлика от миналото, хората с чувство за чест и дълг са намалели многократно. Винаги си търсим оправдание извън нас. Казваме си, че в миналото нещо се е случило. Все пак са минали 500 г. от робските окови и онези времена. От историята никой не се учи", допълни събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е вярно /вж. войните 1912 13 и 1916-1918 / ...
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не търсете смисъла в нещо,което няма смисъл.Историята няма на какво да научи никого,защото тя е псевдонаука.Измислена като поредната утопия на 19 век.Няма как да ви научи нещо,коеето не съществува.Истината е в трите философски закона формулирани в древна Елада..Светът се движи по тях във всяко свое поколение.Историята,каквато я има -също може да бъде обяснена с трите закона.
6
0
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Ами те психично нестабилните същоказват че нищо им няма! Да намираш приликата??? Истината винаги боли! Особено когато ти я каже близък! Но затова са близките/ сънародниците! Да е казал нещо грешно??? Още в първия ден на народното събрание в Търново бившите съратници, проливали заедно кръв се изпокарват жестоко! Русофили и русофоби! Как пък един не каза, че трябва да водим политика на народно единение и да следваме път на разбирателство, а не на противопоставяне!?
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е че откакто се появи на сцената популира-крадец от Банкя разединението стана шлагер. Забравихте ли?!?! Забравихте ли как насъскваше хората срещу законно избраното правителство на Станишев?!?! Много ви е късо помненето бе бълггарации!!!
4
2
 
3
 
! Отговори
фламандец преди 2 години
Какво е общото между Княжество България и Източна Румелия сега в 2021 година ??? Всички пари са натъпкани в румелията.
3
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 2 години
Не мога да разбера защо пише на народното събрание СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА ? Това не е вярно. Бих казал :ДАЛАВЕРАТА ПРАВИ СИЛАТА ! Питам ? КОЙ МОЖЕ САМ ДА СИ ОПРЕДЕЛЯ ЗАПЛАТИТЕ ? И КОГАТО СИ ГИ ОПРЕДЕЛЯТ ЕДНИ ХОРА ВИНАГИ СТАВА ЕДИНОДУШНО !
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май сме си били много по добре под турско
1
3
 
6
 
! Отговори
Белгиец преди 2 години
Доста неуместна аналогия с Белгия. Тук са значително по-разделени от нас, българите и все пак се получават нещата